VIJESTI
05.07.2018 u 13:03

TKO JAČI, TAJ TLAČI: zbog koga je Luko Besjedica ostao bez javne površine na Prijekome?

Još u ožujku je ugostitelj Luko Besjedica predao Gradu zahtjev za dodjelom javne površine ispred svog lokala "Moskar" na Prijekome. Prostor od 11 kvadrata ucrtan je u postojeći Plan gospodarenja javnim površinama Grada Dubrovnika. No, još uvijek ispred njegovog lokala nema stolica i stolova, a sezona je poodmakla. U lipnju mu iz Grada stiže odgovor da mu nije udovoljeno zahtjevu. Odnosno, udovoljeno mu je sa dvostruko manje kvadrata. Zašto? Pod prozirnom krinkom preraspodjele javne površine, Besjedica je ostao bez  javne površine u cijelosti od 11 kvadrata, jer se pod pritiskom istaknutog HDZ-ovca dio površine morao dati ugostiteljskom objektu "Lucin kantun" koji uopće i nije na Prijekome, već u Ulici od sigurate. Time je prekršeno nekoliko nedavno donesenih odredbi kojima se pokušava uvesti red na javne površine u povijesnoj jezgri. I, znate što je šteta? Što zbog ovih 6 stolica za "Lucin kantun" na Prijekome pada sjena na veliki posao kojega je nova gradska uprava počela provoditi na javnim površinama u povijesnoj jezgri. Tko jači ili tko HDZ, taj tlači. Šteta!   


komentara  3

U nizu izmjena i dopuna odluka vezanih uz korištenje javnih površina naglašavala se dugo potreba za uvođenjem reda i u ulice Široka i Prijeko. Bivša ih je gradska administracija ostavila kao "slučajeve", o kojima će se posebno raspravljati. Te su dvije ulice, kao posebni i kompleksni slučajevi, posebno i tretirane, te su se posljednje rješavale. 

Uvođenjem općih odredbi, a u kontekstu veće prohodnosti i reda u tim dvjema ulicama uvelo se načelo jedne strane. Ostale su dvije neuralgične točke na Prijekome, međutim, opća je slika bolja, prohodnost je veća, te se mora zaključiti kako je pomak redispozicijama javne površine ipak napravljen.

Grad je nastavio inzistirati na poštivanju odluka, pravilnika i ugovora s čime se većina javnosti apsolutno slaže i što je svesrdno podržala.

Na dnevnom redu za sutra najavljene sjednice Gradskog vijeća ponovno će se raspravlja o javnim površinama, zbog čega je ugostitelj Luko Besjedica vijećnicima uputio dopis (u nastavku) kojim ih želi upoznati sa svojom situacijom, smatrajući da je oštećen jer mu nije odobren zahtjev kojim je ispred svog lokala "Moskar" zatražio 11 kvadrata ucrtanih u plan javnih površina. 

Zahtjev za zakupom postojeće javne površine, kojem se inače u nizu primjera, tako i na Prijekome, uvijek udovoljavalo, naišao je na neodobravanje. Naime, novi vlasnika, zakupnik ugostiteljskog objekta, već postojeću, u plan korištenja javnih površina, ucrtanu površinu od 11m četvornih nije rješenjem dobio. Predlaže se smanjenje na 4 kvadrata, uz obrazloženje preraspodjele zbog zahtijeva lokala koji se ne nalazi na ulici Prijeko.

Ugostitelj Besjedica je dobio podršku svih kolega s Prijekoga, koju su potvrdili i svojim potpisima (fotogalerija) također ih priloživši gradskim vijećnicima. Oni smatraju da se ne smije dozvoliti otvaranje Pandorine kutije, zatrpanosti novim zahtjevima za preraspodjelom javnih površina na dijelovima koji nisu ucrtani u Plan korištenja javnih površina, kao što je ovdje slučaj. Izgovorom preraspodjele, zapravo se krši načelo veta do kraja 2019., a kojim se ne dozvoljavaju nove javne površine, te kosi načelo postavljanja stolica i stolova na jednu stranu, zbog prohodnosti. Na Prijekome, istina, postoje dva mjesta na kojima su stolovi stavljeni na suprotnu stranu, jer nije postojala mogućnost za drukčijim rješenjima, ali to svakako nije usporedivo s ovom namjerom o kojoj će se sutra izjašnjavati gradski vijećnici. Ona će se zasigurno "pravdati" i udaljenošću stolica i stolova jednog i drugog lokala.

Valja podsjetiti kako je prije dvije godine istom ugostiteljskom objektu, Lucinom kantunu, odobren određeni broj stolova na Prijekome, navodno pod snažnim pritiskom Blaža Peza, o čemu su mediji također pisali kao presedanu, budući se ugostiteljski objekt ne nalazi na Prijekome, već u Ulici od sigurate u kojoj taj ugostiteljski objekt već ima stolice i stolove. No, očito, za vlasnika, u nedovoljnom broju. Javna površina koja se planira dodijeliti HDZ-u očito veoma važnom vlasniku "Lucinog kantuna", sada nije ucrtana u Plan gospodarenja javnim površinama u povijesnoj jezgri. Što ne znači i da neće biti, veoma skoro, ukoliko se sutra izglasa takva odluka na Gradskom vijeću. A kako sada stvari stoje, moralo bi se dogoditi pravo malo čudo da ne bude izglasana, budući većinu imaju HDZ i DUSTRA, odnosno Željko Raguž koji je u prijašnjem sazivu vlasti Andra Vlahušića, bio jedan od glavnih za dodjelu javnih površina.

Nakon svega što su nova gradska uprava i gradonačelnik Mato Franković poduzeli i provode u uvođenju reda na javnim površinama u povijesnoj jezgri, a za što prethodne vlasti nisu imale ni hrabrosti ni volje ni želje, zbilja je šteta da se ovakvim "sitnim kokošarenjima" baca sjena na golemi rad i trud. Šteta!

PISMO UGOSTITELJA S PRIJEKOGA UPUĆENO GRADSKIM VIJEĆNICIMA

Mi, ugostitelji s ulice Prijeko,
svojim potpisima izražavamo podršku i zabrinutost za mogućnost obavljanja posla našeg kolege Luka Besjedice i njegovog objekta“MOSKAR-Street food“ na ulici Prijeko 30 A, a možebitnom odlukom Gradskog vijeća, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih površina, o davanju u zakup javne površine objektu „Lucin kantun“ koji se nalazi u ulici Od Sigurate ispod Prijekoga, a na štetu njegova ugostiteljskog objekta.

Takvom odlukom bi se njegova javna površina ispred samog ulaza u objekt smanjila na svega 4 m2 (6 stolica), u odnosu na postojeći Plan gospodarenja javnim površinama u koji je ucrtano 11 m2 (16 stolica) koje je koristio prethodni objekt na istoj lokaciji, a „Lucinom kantunu“ bi se javna površina povećala s postojećih 6 m2 (12 stolica) u ulici Od Sigurate na 10 m2  (20 stolica) davajući mu prostor od dodatnih 4 m2 na Prijekom.

Napominjemo da do sada NIKADA nijedan ugostiteljski objekt iz poprečne ulice s Prijekom nije imao mogućnost izlaska sa stolovima na Prijeko, te da bi ovim postupkom napravili presedan za slične slučajeve u budućnosti. Napominjemo isto tako da konoba „Lucin kantun“ nema nikakav fizički izlaz na Prijeko. Nadamo se da će te ovo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke - napisali su ugostitelji s Prijekoga.
 


L.Crnčević

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

lincuo 09.07.18 u 12:54
Šok i nevjerica!

   

Djuka 05.07.18 u 17:46
Sramota! Kako ih nije sram predložit ovu odluku!?

   

spidersfrommars 05.07.18 u 13:36
kradeze ostaje kradeze

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija