LIFESTYLE
07.06.2018 u 11:45

Dr. Ivo Felner se nije umorio: milijunske donacije za obnovu nekretnina i povratak života u Gradu

U Dubrovniku je nedavno otvoreno Predstavništvo Zaklade Caboga Stiftung koja je postala poznata i u hrvatskim okvirima nakon što je s 3 milijuna eura obnovila vrijedni ljetnikovac Bunić Kaboga u Rijeci dubrovačkoj, a potom i palaču u povijesnoj jezgri, u Ulici braće Andrijića. Predstavništvo će voditi arhitektica Gordana Vetma, budući s arhitektonskim studijom Vetma, odnosno supružnicima Matkom i Gordanom, predsjednik Zaklade, dr. Ivo Felner surađuje godinama, tako da se među njima razvilo poslovno partnerstvo puno povjerenja, ali i duboko prijateljstvo.


komentara  0

- O ideji otvaranja predstavništva u Gradu razgovarali smo već dulje vrijeme, potaknuti željom da naš rad bude učinkovitiji, a da ujedno smanjimo troškove koji nastaju usljed financijskog prometa između Hrvatske, Švicarske i Lichtensteina. S druge strane, htjeli smo pravno čistu situaciju kako bismo u dogovorima oko projekata mogli nastupati kao službeno predstavništvo sa sjedištem u Dubrovniku. Predstavništvo će izvršavati odluke uprave Zaklade, ali su opunomoćeni da vode bankovni račun, tako da će ubuduće sve financije ići preko Dubrovnika. Formalno će predstavništvo voditi Gordana Vetma, ali već je poznato da sa supružnicima Vetma i njihovim arhitektonskim studijom surađujem više od deset godina tijekom kojih smo razvili duboko prijateljstvo i odličnu poslovnu suradnju punu povjerenja, što u svakom slučaju olakšava međusobnu komunikaciju - kazao je Ivo Felner, predsjednik Zaklade Caboga Stiftung.


 
Valja podsjetiti kako je prije pet godina za javnost otvoren Ljetnikovac Bunić Kaboga u Rijeci dubrovačkoj, lijepi primjerak ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća u čiju je obnovu koja je trajala tri godine uloženo preko 3 milijuna eura zahvaljujući upravo strpljenju i upornosti dr. Iva Felnera koji je od anonimnog donatora dobio povjerenje da novac ulaže u dubrovačku baštinu. Nakon tog velikog obnoviteljskog zahvata i otvaranja ljetnikovca za kulturne programe, Zaklada Caboga Stiftung je pristupila još jednom vrijednom projektu u suradnji s Dubrovačkom biskupijom. S 14 milijuna kuna pomogli su obnovu palače u Pustjerni, u Ulici braće Andrijića, u kojoj su dom pronašle 4 mlade obitelji s malom djecom. Uz prvi projekt gospar Felner je, kao potomak obitelji Kaboga bio iznimno emotivno vezan, dok je u drugom, zajedno s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem želio pokazati kako se može u djelo provesti želja za revitalizacijom povijesne jezgre koja stenje pod teretom turizma, iseljavanja stalnih stanovnika, apartmanizacije i komercijalizacije svake vrste. U Ulicu braće Andrijića se naselio novi obiteljski život. Ali, osim ulaganja u nekretnine, dr. Felner je, duboko svjestan potrebe ulaganja u mlade ljude, uvijek rado novčano pomagao projekte vezane uz kulturu i znanost. .
 
Nedavno je Republika Hrvatska svoj suvlasnički dio u Ljetnikovcu Bunić Kaboga darovala Gradu Dubrovniku koji je tako postao većinskim vlasnikom vrijedne nekretnine. Zaklada Caboga Stiftung koja se tijekom prethodnih godina jako trudila organizirati sadržaje koji bi privukli širu publiku u ovaj dragocjeni ladanjski objekt, na takav način ispunjavajući volju donatora o njegovoj otvorenosti javnosti, odlučila ga je dati na upravljanje Gradu.

Je li to, zapravo, bio konačni ishod i ispunjenje svega onoga što se priželjkvalo onoga trenutka kada se krenulo u obnovu?   
  

- Kad je ljetnikovac obnovljen i otvoren za javnost, Zaklada se nastavila brinuti o njegovom održavanju i organizaciji kulturnih programa, što nije trebao biti naš zadataka, niti je bio naš primarni zadatak, ali smo to učinili kako bi ljetnikovac bio otvoren za javnost. S nama je tada surađivala i Nikolina Vicelić, iskusna PR savjetnica s kojom smo imali izvrsnu suradnju. Da pojasnim - Zaklada više neće organizirati programe, ali će nastaviti pomagati projekte za koje se procijeni da su kvalitetni i korisni za Grad.  Mi smo ostvarili odličnu suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama, Gradom Dubrovnikom i Dubrovačkom biskupijom, rezultati našega rada su vidjljivi. Ukoliko ubuduće netko bude želio unajmiti ljetnikovac za određene sadržaje, morat će se obratiti  Gradu Dubrovniku koji njime raspolaže. Zaklada će stvari ubuduće promatrati "sa strane", a ukoliko bude trebalo pomoći, tu smo. Ali Grad mora uzeti punu odgovornost za ljetnikovac. Zaklada, osim toga, ne može organizirati programe i naplaćivati ulaznice, to može vlasnik, odnosno, ubuduće će se time baviti Grad Dubrovnik. Hoće li naplaćivati ili ne biti će u sferi njihova odlučivanja, a ljetnikovac definitivno ima potencijal da bude samoodrživ. 
 
Jeste li zadovoljni s modelom u Ulici braće Andrijića?
 
- Da, u obnovljenu palaču je useljeno nekoliko obitelji s malom djecom, atmosfera u kući je fantastična, svi se osjećaju kao velika obitelj i svi palaču doživljaju svojim domom. To je ono što smo priželjkivali...
 
Vaša je misija i dalje obnova spomeničke baštine...
 
- Tako je, mi nećemo više organizirati kulturne programe, ali ćemo pomoći u njihovom financiranju, prema zahtjevima koji nam se upute i koji se procijene korisnima i kvalitetnima, kao što je slučaj s master radionicama u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara uz obvezu da završni koncerti budu izvedeni u Ljetnikovcu Bunić Kaboga u Rijeci dubrovačkoj. Mi smo trenutačno angažirani u jednom zajedničkom projektu s Gradom Dubrovnikom i jednom s Dubrovačkom biskupijom. S detaljima ćemo ići u javnost kada izanaliziramo stvari i vidimo što i koliko možemo učiniti. Za projekt Dubrovačke biskupije bili bismo jedan od sufinancijera, dok bismo za projekt s Gradom mogli biti i samostalni, ideja je bila da s tim projektom možemo početi u jesen, ali kako to već ide i kako netko ne čini svoj posao u onoj mjeri i brzinom kojom bi trebao, to će se malo otegnuti. 
 
No, poznato je kako ste s Biskupijom dogovorili pomoć u obnovi kompleksa Klasične gimnazije...
 
- Tako je. Zaklada je odobrila 200 tisuća eura za izradu projektne dokumentacije, a Biskupija nas je iznenadila ugovorom s KOCKOM iz Šibenika, tvrtkom koja će preuzeti vođenje projekta, ali kao prvi korak ka pripremi projekta prema EU fondovima bila je projektna dokumentacija koju je platila Zaklada. Naš je stav da ćemo kao sufinancijeri ući u čitav projekt u onome trenutku kada nam Biskupija pokaže da je osigurala i kompletirala čitavu novčanu konstrukciju. 
 
Zahvaljujući Zakladi Caboga Stiftung početkom srpnja bi, konačno, nakon tridesetak godina vrata mogla otvoriti i Biskupska palača s koje je nedavno skinuta skela, te je bljesnula u svojoj obnovljenoj ljepoti.

- Prije tri godine sam u Ljetnikovcu Stay vidio neke umjetnine iz Biskupske palače i pitao što je to i radi li se na tome, a kada su mi rekli da se čekaju povoljnija vremena kada će biti novaca, odlučili smo se uključiti. Nedostajalo je 150 tisuća kuna, stoga sam im rekao da pošalju projekt, ali se tada ništa nismo uspjeli dogovoriti. No, onda mi je Gordana (Vetma, op.a.) pokazala palaču i ispričala njenu povijest, s osobitim naglaskom na dugogodišnjoj obnovi budući da novac za to dolazi u kapljicama. Do zastoja obnove je došlo kada je Zavod za obnovu ostao bez sredstava, stoga smo donijeli odluku da ćemo ući u taj projekt jer imamo potencijal za to. Izdvojili smo milijun eura za dovršetak njene obnove. Započeli smo s procesom prikupljanja dokumentacije, jer smo htjeli imati potpunu sliku o tome u što ulazimo, da nam ne bi tijekom radova počeli ispadati kosturi iz ormara i povećavati se troškovi. Naš motiv je bio dovršiti objekt koji je iznimno važan za grad, pa i na onoj simboličkoj razini. Biskup Mate Uzinić izrazio je želju da se vrati živjeti u Grad, unutar zidina. Palaču u Braće Andrijića smo radili prvenstveno kako bismo pokazali da se može nešto učiniti kako bi se smanjila komercijalizacija i vratio život obitelji u povijesnu jezgru, pa bi primjer dubrovačkog biskupa u tome mogao još snažnije odjeknuti i dati značaj svemu što radimo. Kako sada stvari stoje, 10. srpnja će biti upriličeno svečano otvaranje, što ćemo još dogovoriti s Biskupijom.  Zaklada Caboga Stiftung je u ovom projektu  nastavila ono što je započeo Zavod za obnovu i mi smo zadnji kamenčić u tom mozaiku zaslužnih, te nam nije nikakva želja okruniti se lovorikama, ali dostojno obilježiti početak novog života Biskupske palače svakako treba. Palača je nakon skidanja skela baš zabljesnula svojom ljepotom, a još će više doći do izražaja kada se poboljša situacija sa stolovima i stolicama restorana u blizini, što je, mislim, u planu.
 
Daljnji planovi?
 
- Vidjet ćemo koliko traju novci i koliko imam snage. Htjeli bismo napraviti još dva velika projekta, a također ćemo i sponzorirati kulturne programe. Kad se nagomilaju problemi, ponekad se pitam što mi sve to treba u ovim godinama, a onda to prođe i sretan sam što mogu nešto korisno napraviti za ovaj Grad, baš i kao što mi veselje pričinja kada me zaustave na Stradunu i kažu mi da je lijepo to sve što radimo. Ništa od toga nisam započeo niti radim da bih dobio lovorike i sl. , ja sam dobio novac i zadatak s kojim sam se identificirao i hoću učiniti što bolje. Meni svaki takav uspjeh čini veliko veselje, iako je to za mene bilo posve novo područje rada u kojemu sam jako puno naučio, od toga kako napisati ugovor do povijesti grada i njegove spomeničke baštine.  Kada mi je Grad Dubrovnik dodijelio nagradu za životno djelo rekao sam kako se nadam da moj život nije završio i kako ću se angažirati i dalje, pa u skladu s time i postupam. Uvijek naglašavam kako je Zaklada politički i religiozno neutralna, te kako uvijek u razgovor s institucijama krećemo s te početne točke. Kad razgovaramo s čelnim ljudima nekih ustanova i institucija, razgovaramo s njima kao pojedincima odgovornima za razvoj Grada, ako dođemo na isti nivo, pozitivno je, ako u tome ne uspijemo, onda nismo učinkoviti koliko trebamo biti.

Zaklada se dosad istaknula s „pokroviteljstvom“ nad nekim veoma zanimljivim sadržajima u kulturi i znanosti, nedavno je upravo u Braće Andrijića organizirana i „mala škola“ dubrovačkog jezika...

-Podržavamo ono za što postoji interes. Zaklada će zadržati programe poput projekta Ivane Jelače "Sve ostalo je glazba", školica kolende sestara Dražić, te Udruge za promicanje prirodnih znanosti. Drago mi je da se napravio kalendar događanja u Gradu Dubrovniku kako više ne bi dolazilo do preklapanja kulturnih i svih ostalih sadržaja u gradu. Dubrovnik nije New York i ima ograničeni broj posjetitelja i publike pa bi se znalo dogoditi da na nekim događanjima ima malo ljudi zbog te istodobnosti u organizaciji događaja. Moja ideja vodilja je ulaganje u budućnost. Nisam želio napraviti muzej, muzej pokazuje prošlost; to jest važno, ali toga u Dubrovniku ima. Važno mi je omogućiti budućnost, zbog čega me iznimno veseli rad Udruge za promicanje prirodnih znanosti koju sam već spomenuo. Bio sam nedavno s njima i u Genevi, vjerujte da su me ta djeca oduševila svojim sudjelovanjem i pitanjima koja su postavljala. Zaklada će uvijek podržavati takvo ulaganje u budućnost. Izgradnjom ljudi. Na pitanje što će ti potencijalni budući fizičari i kemičari, raditi u Gradu, odgovor bi trebao dati netko drugi, ali bi o tome svakako trebalo razmišljati. Dubrovnik bi trebao privući visokoobrazovane ljude koji će tu doći sa svojim projektima i industrijama budućnosti koje ne zagađuju okoliš i stvaraju dodatnu vrijednost cijeloj sredini. Neke ideje o tome sam iznosio prije dosta godina, ali nije bilo sluha. Kod mene ne prolazi obrazloženje da se nešto ne može. Kad bi mladi fizičari i kemičari došli k meni i rekli mi da se nešto ne može, odgovorio bih im – to znam i sam, ali mi ti pokaži kako se može! Ako se hoće, može se. No, uz struku, kada je riječ o projektima za grad, valja posložiti i političku volju i suradnju svih uključenih u neki posao.


Lidija CRNČEVIĆ/foto: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija