VIJESTI
17.05.2018 u 18:10

Gradi se crkva u jedinom konavoskom selu koje je nema

Selo Drvenik u Konavlima, koje se smjestilo između Gabrila i Mihanića, jedino je selo koje nema svoju crkvu i groblje, pa su mještani koji tamo žive, ali i vuku obiteljske korijene iz tog sela, nakanili to promijeniti. Lani su, oko blagdana sv. Josipa, kojemu će crkvica biti posvećena, započeli s radovima na izgradnji, ali je riječ o projektu velike investicijske vrijednosti stoga bi ima svaka donacija bila dobrodošla. 


komentara  0

Zašto Drvenik jedini nema svoju crkvicu, pitanje je na koje nam je odgovor ponudio predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, Konavljanin Niko Kapetanić:

- Drvenik je tijekom cijelog trajanja Dubrovačke Republike bio sastavni dio Gabrila tako da im je matična crkva bila Crkva sv. Martina u tom selu. No, kako se Drvenik odvojio kao katastarska cjelina, tako je zacijelo došlo do potrebe da ima svoju crkvu. Stanovnici Drvenika su se ukopavali na groblje u Gabrilima - kazao je.

Crkvica će biti posvećena sv. Josipu, prema želji pok. padre Marijana Zlovečere koji je čak iz Čilea i dopremio kip tog sveca. 

- Padre Marijan Zlovečera nam je stalno sugerirao da počnemo s izgradnjom crkve koja bi bila posvećena tom svecu, na žalost to nije dočekao. On nam je čak iz Čilea donio i kip sv. Josipa kako bismo ga stavili u novoizgrađeni vjerski objekt. Radovi dobro napreduju zahvaljujući prvenstveno Stijepu Butijeru i njegovoj firmi, ali je riječ o jako velikoj investiciji i svaka pomoć bi nam dobro došla - kazao nam je Pero Butijer, predsjednik crkvenog bratstva, jedan od onih koji u Drveniku ne žive stalno, ali ga srce tamo neprestano vuče.  

Dosad su izgrađeni pristupna cesta, plato za kapelicu i eventualno buduće groblje, kapela u roh-bau stanju s krovnom plohom bez kamene obloge, otvora i unutarnjeg i vanjskog uređenja, te vodovodni i elektro priključak koji je na 50-tak metara udaljenosti. 

Dosadašnje radove financijski su pomogli Županija, konavoska općina, "Alfaplan" tvrtka, mještani koji žive u selu, aali i dio njih koji su se odselili, te obitelji Butijer i Madeško koji su poklonili svoje zemljište.

Budući je riječ o projektu koji sveukupno košta oko 2 milijuna kuna, svaka donacija bi im dobro došla, kako bi se crkvica dovela u stanje da se u njoj mogu početi održavati vjerski obredi.

Ukoliko netko ima mogućnosti i želje, svoju donaciju može uplatiti na račun Župe sv. Srđa i Bakha, Pridvorje s naznakom da je to za izgradnju crkve u Drveniku, na

IBAN HR 8924070001500319082

 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
koferencija_odrzivi_razvoj_izjave002
VIJESTI
0      22|10|18 u 11:58
"Održivost je jedini mogući oblik poslovanja budućnosti"
jure_mandic
VIJESTI
0      22|10|18 u 10:31
Jeste li ga vidjeli? Nestao Petar Hure - Mandić
utrka
VIJESTI
1      22|10|18 u 09:30
U nedjelju se zatvara put od Lozice do Mokošice zbog utrke
potraga hgss
VIJESTI
0      22|10|18 u 08:51
Još uvijek traje potraga za nestalom osobom iznad Mokošice
pregled_tjedna
VIJESTI
0      21|10|18 u 19:25
PREGLED TJEDNA: Kuhali smo i na javnoj raspravi

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija