LIFESTYLE
11.04.2018 u 08:04

TJEDAN POSVEĆEN MORSKOM OTPADU
Borba za oceane i mora bez plastike

Između 150 i 500 tisuća tona otpada godišnje zagađuje mora unutar EU. Stoga je u Bruxellesu otvorena vjerojatno najintrigantnija izložba u Europskom parlamentu, s eksponatima otpada koji je pronađen u europskim morima, zbog podizanja svijesti javnosti o opasnosti tog globalnog problema. Izložbu „Ocean Plastics Lab“ organizirala je Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), a otvorio ju je potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula.


komentara  0

- Iako je problem zagađenja mora globalno prepoznat, ova izložba koja bez imalo uljepšavanja prikazuje morski otpad, vrlo nas slikovito podsjeća da je izazov u rješavanju tog problema iznimno velik! Osim podsjećanja na opseg problema, ona je upozorenje što se sve može i mora učiniti. Moramo se udružiti, uključiti dionike sa svih razina i što prije osloboditi naše oceane i mora od otpada, poručio je zastupnik Tonino Picula te iznio zabrinjavajuće statistike.

SEARICA ovaj tjedan organizira niz aktivnosti kako bi upozorila da se godišnje u mora diljem EU, otpušta između 150 i 500 000 tona otpada! Svake se godine u Europi generira oko 25,8 milijuna tona plastike, a samo je 30 posto tog otpada reciklirano.

- Hrvatska također ima problem s nakupljanjem morskog otpada, posebice na jugu (Mljet, Pelješac), gdje su naše obale zagađene svakih nekoliko tjedana, ovisno o vremenskim uvjetima i morskim strujama. Kao Međuskupina smo stoga podržali ambiciozni europski program za rješavanje globalnog izazova plastičnog zagađenja, organizirali smo niz konferencija te bili domaćin ove izložbe koja je ranije bila izložena u Parizu i Milanu, a nakon Bruxellesa putuje u Washington i Ottawu na summit G7 zemalja. Radit ćemo na tome da podignemo svjesnost o ovom velikom problemu, ali i nuditi moguća rješenja, poručio je zastupnik Picula.

Aktivnosti se nastavljaju sutra kada će zastupnik Picula moderirati panelom posvećenom upravo pitanju otpada na otocima. Zastupnik će također potpisati Povelju za održivo upravljanje resursima i kružno gospodarstvo koja za cilj ima smanjenje proizvodnje otpada od strane turista i pružatelja turističkih usluga, poboljšanje upravljanja otpadom koji je generiran turizmom, uključivanje svih relevantnih lokalnih i regionalnih dionika u zajedničke aktivnosti te podizanje svijesti građana i turista o smanjenju morskog otpada i odgovornom ponašanju. 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija