POLITIKA
14.03.2018 u 11:23

Kristić: Zašto Vlada ne bi ponudila Maestrale zaposlenicima?

Gradski vijećnik Mosta, Maro Kristić opet se oglasio priopćenjem u svezi privatizacije Hotela Maestral. Kristić je već prije tjedan dana u javnost dao prijedlog da se ova dubrovačka hotelska kuća privatizira po modelu radničkog dioničarstva uz potporu Grada i Županije za što je dobio načelnu potporu javnosti i institucija. "Zašto bi bilo iznenađujuće kada bi Vlada koja toliko podupire sporne strane investitore i njihove developerske projekte ponudila Maestrale zaposlenicima po posebnim uvjetima? Hrvatska turistička budućnost ne leži u ovoj promašenoj formuli podupiranja ogromnih betonskih zdanja u kojima nema tko raditi. Budućnost je upravo u suprotnom, a ta formula je - malo, kvalitetno, skupo i naše!", stoji, među ostalim, u njegovom priopćenju, koje prenosimo u cijelosti.


komentara  0

- Prije nekoliko dana putem priopćenja pokušao sam revitalizirati priču o mogućem radničkom dioničarstvu u hotelima Maestral. CERP je samo dan iza toga ponovno raspisao natječaj za prodaju većinskog udjela u ovom hotelskom kompleksu koji se proteže na 44 000 m 2 iznimno vrijednog turističkog zemljišta u Uvali Lapad, kojeg od mora dijeli samo pojas pomorskog dobra.

Nadam se kako CERP nije požurio s natječajem kako bi zaposlenicima, Gradu i Županiji i partnerima ostalo što manje vremena da shvate da treba ozbiljno razmotriti ovaj predloženi model radničkog dioničarstva i uputiti zajednički dogovorenu ponudu CERP-u? U ovih nekoliko dana od objave priopćenja gotovo sve političke stranke i nezavisne liste te brojni turistički djelatnici su izravno ili neizravno podržali ovaj prijedlog. Isto je u više navrata napravio gradonačelnik, a i sam predstavnik zaposlenika drži da ovaj model može uspjeti. Odavno nije bilo većeg konsenzusa po nekom pitanju kao što je to u slučaju Maestrala.

Stoga me čudi da do današnjeg dana nitko od pozvanih, a pritom mislim na gradonačelnika, župana, zaposlenike i upravu Maestrala te relevantne turističke tvrtke nije sjeo za isti stol i razgovarao na ovu temu. Stječe se dojam kao da postoji strah od toga da Hoteli Maestral ne bi slučajno ostali u našim rukama.

Podsjetiti ću da radničko dioničarstvo nije naučna fantastika, a osim Hotela Osmine koje je naš župan uspješno privatizirao navesti ću još samo specifičan primjer radničkog dioničarstva u Baškoj na otoku Krku. Uspješni i sposobni zaposlenici su preuzeli odgovornost, ulagali u svoje hotele, podigli im vrijednost i prije tri godine ih odlučili prodati Valamaru za gotovo 30 milijuna eura. Novac od prodaje je podijelila uprava, ali i 87 djelatnika, ne nikakvi strani fondovi. Ovaj specifičan primjer navodim samo kako bih pokazao da Maestrale mogu prodati i na njima zaraditi i zaposlenici koji su ih stvarali, položajnu rentu mogu valorizirati sami, a ne neki strani fondovi.

Dakle, vrijedi razgovarati.

Ne treba isključiti ni mogućnost da je Vlada spremna ponuditi Maestrale Gradu, Županiji i zaposlenicima i po diskontiranim uvjetima, samo to još nitko nije predložio niti pitao. Tim više jer su projekti koje vlada proglašava strateškim investicijama, uglavnom nekretninski  kao npr. hotel od 60 soba uz 200 vila i apartmana za prodaju u  Starom Gradu na Hvaru ili developerski projekt na Srđu kojeg neću spominjati da ne kontaminiram takvim projektima ovo priopćenje koje ima za cilj potaknuti nešto pozitivno i izvodljivo. Zašto bi bilo iznenađujuće kada bi Vlada koja toliko podupire sporne strane investitore i njihove developerske projekte ponudila Maestrale zaposlenicima po posebnim uvjetima? Hrvatska turistička budućnost ne leži u ovoj promašenoj formuli podupiranja ogromnih betonskih zdanja u kojima nema tko raditi. Budućnost je upravo u suprotnom, a ta formula je - malo, kvalitetno, skupo i naše!

Ne treba zanemariti ni jedinstvenu političku situaciji, u kojoj su poluge odlučivanja i vertikala vlasti u rukama jedne stranke, a mi imamo gradonačelnika i župana s bogatim iskustvom rada u turističkom sektoru te državnog tajnika u Ministarstvu turizma! Dakle, ne bi trebali imati problema s komunikacijom.

Nećemo valjda bez pokušaja dozvoliti da naši ključni resursi i jedinstvena položajna renta posluže za oplodnju stranog kapitala i za zapošljavanje  strane radne  snage? - stoji u priopćenju gradskog vijećnika Mara Kristića.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija