VIJESTI
13.03.2018 u 12:17

VIJEĆNIČKA PITANJA: Župan najavio izmjene Prostornog plana u 2018.

Četvrta po redu sjednica Županijske skupštine upravo je počela. Na sjednici su prisutna 32 od ukupno 41. vijećnika. Suglasnst OŠ Don Mihovila Pavlinovića za prodaju zemljišta bit će dodatna točka sjednice. Vijećnike je zanimalo je li turistička zona Duba stonska uistinu trebala biti unesena u prostorni plan? Pitali su o postavljanju radara na Roti, o naplati vezova u Pločama, o investiciju u Kuparima. Zanimalo ih je kad će voda doći do Mljeta, kad će biti izgrađen Centar za gospodarenje otpadom i Centar za djecu s posebnim potrebama. Župan je najavio izmjenu Prostornog plana u 2018. koja će investitorima postaviti rokove realizacije investicija. Pitanja vijećnika i odgovore župana pročitajte u nastavku.


komentara  0

Vijećnička pitanja otvorila je Marijana Marlais (HDZ), koja je župana pitala je li uvrštenje Dube stonske u Prostorni pan županije bilo sukladno svim propisima obzirom da se dio struke i dalje protivi takvoj odluci. Župan je odgovorio da će bilo kakava građevinska intervencija trebati daljnja ispitivanja utjecaja na okoliš, no kako je Županijska skupština sve napravila po uobičajenoj proceduri.

Vijećnik Ivica Dajak (MOST)  izvjestio je Skupštinu o protivljenju stanovika Pelješca postavljanju dodatnog radara na brdu Rota. Pitao je Župana kakv je njegov stav o tom projektu. Župan je kazao kako dozvolu za takav projekt izdaje država, no kako proces treba biti transparentan te da građani moraju u tom procesu sudjelovati. 

Tomislav Batur (HDZ) pitao je župana što zna o cijenama vezova u Pločama na lokaciji Mala Luka i zna li da se građani zbog tih cijen bune. Župan mu je odgovorio kako je uobičajeno da se uvede red u komunalnim lučicama te da će se taj novac upotrijebiti u ulaganja u komunalnu lučicu. Dodao je kako je upoznat s peticijom građana koji od Županijske lučke uprave traže smanjenje naknade te da će se s građanima razogvarati, a sve što je dogovoreno dogovoreno je uz suglasnost gradske uprave Ploča.

Marinko Pažin (HSP AS) pitao je župana kad će voda doći do Mljeta?. Župan je odgovorio da bi krajnji rok bio 30 lipnja 2018. Kao što znate cjevovod podvodni je postavljen prije puno godina, ali je nažalost przan. Investicija na Pelješcu je vrijedna 18 milijuna kuna i očekujemo da to bude u roku koji je zadan 30. lipnja ove godine.

Na Pažinovo pitanje o Kuparima i trenutnom situacijom, župan je kazao kako je bilo problema s ispunjavanjem koncesijskog ugovora, što je sanao od ministra Gorana Marića. "Očekujem da se uvjeti koncesijskih ugovora ispune, kao i investicije svih onih invstitora koji su ušli u Prostorne planove", zaključio je Dobroslavić.

Davor Penić (SDP) pitao je župana kad će Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje dobiti konačno građevinsku dozvolu. Pitao je i što je s obilaznicom Orebića te predložio da svim vijećnicima župan dostavi hodogram infrastrukturnih projekata.

"Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje realizirat će se kad nam predstanu podemetat noge i balvane. Lokacijsku dozvolu očekujemo za 2-3 mjeseca, nakon toga ide prijava za EU projekte i potom građevinska dozvola", izjavio je župan, komentirajući kako je bivši ministar zaštite okoliša stopirao ovaj projekt.

"Luke Polačište i Perna i obilaznica Orebića idu svojim tijkom. To su sad odvojeni projekti na zahtjev Hrvatskih cesta. Luke su vrlo izgledne jer postoje sredstva, sama obilaznica je potrebna Orebiću i u nadležnosti je Hrvatskih cesta. Oko hodograma molim objašnjenje što točno očekujete", odgovorio je župan na druga dva Penićeva pitanja.

Alan Farac (HDZ) pitao je župana što se radi oko zagađenja mora i obale od naplavnog smeća iz susjednih zemalja. Župan je kazao kako će inzistirati da se to pitanje riješi na međudržavnoj razini, a podsjetio je kako je ministar Ćorić već o tome razgovarao s ministrima Abanije i Crne Gore.

Marko Mujan (MOST) pitao je župana je li premještanje graničnog prijelaza Konfin napravljeno zbog pogodovanja investitoru u Bokokotorskom zaljevu? Iznio je podatke o izgradnji i nepravilnostima s izgradnjom ceste prem ovom prijelazu te dodao kako se mještani Vitaljine ne slažu s ovim prijedlogom. 

Župan je odgovorio da granični prijelaz ne određuje državnu granicu. "Naš stav je bio da je prijelaz bude što bliže granici. Održan je sastanak između Općine Konavle i građana, vlasnika zemljišta. Dogovoreno je gdje će se locirati prijelaz. Kad postoji suglasnost sviju za lokaciju onda se tamo se treba i graditi. Ništa to ne mijenja državnu granicu na kopnu i u moru", zaključio je Dbroslavić. 

Mihovil Družijanić (HDZ) pitao je župana što se događa s vodocrpilištem Doljani u Metkoviću i hoće li Metković ostati bez pitke vode.

Župan je kazao kako se Metković napaja dijelom iz vodocrpilišta u Doljanima u susjednoj BiH, a sad ima problema s međugraničnim odnosima. "Mi imamo slučajeve da komunalni objekti prelaze granice. Na primjer kanalizacija iz Neuma završava u Mljetskom kanalu i prolazi kroz RH. Imamo presječeni sustav vodoopskrbe Dubrovačkog primorja koji dolazi iz Čapljine iz Mošovića, a imamo dogovore oko buduće vodoopskrbe i odvodnje Ivanice preko Repubike Hrvatske. Potreban je dogovor između dviju država i gradova. Ni u jednom slučaju opskrba ne smije doć u pitanje, ako su Doljani nepouzdani dugoročno onda treba povećati kapacitet KLMM vodovoda", odgovorio je župan.

Pero Jerković (MOST) našalio se kako bi prvo pitao može li se smanjiti grijanje. Pitao je župana zašto je naprasno smijenuta ravnateljica Doma za starije Dubrovnik, kad je na prošloj sjednici rečeno da je sve tamo uredu. Pitao je jesu li donacije Domu poslužile plaćanju starih dugova?

Župan je odgovorio kroz šalu da je za grijanje nadležan gradonačelnik Dubrovnika. Za ravnateljicu Doma Maricu Miletić je kazao kako je ona ispunila uvjete za mirovinu te je umjesto nje imenovana vršiteljica dužnosti, a uskoro će biti raspisan i natječaj. "Siguran sam da su donatori zainteresirani i da znaju kako su njihova sredstva utrošena. Uputili smo unutarnju reviziju u ovu ustanovu, koja je prva na redu u ovoj godini", zaključio je Dobroslavić.

Gordana Mustapić (HDZ) pitala je župana kad će završiti radovi na Centru za djecu s posebnim potrebama kaj Opće bolnice Dubrovnik?

"Objekt ima potporu sviju i uključeno je puno aktera, a najviši teret je podnijela Županija. Očekujemo da se Grad Dubrovnik i zaklada Blago djelo uključe u redovnom radu. Krajnji rok je 30.lipnja 2018. U tijeku je natječaj za opremanje centra. Vjerujem da će to ići po planu i da ćemo na vrijeme ovaj projekt predati roditeljima i djeci. Najzaslužniji za ovj pojekt su udruga Dva skalina i roditelji koji u njoj sudjeluju", kazao je Nikola Dobroslavić.

Kristina Čurčija (SDP) pitala je zašto Malostonskom zaljevu nameće projekt (Duba stonska) koji ga može uništiti te podsjetila na izjave 23 znanstvenika Instituta za more u Dubrovniku koji većinu radnog vijeka rade na ovom prostoru, a smatraju da se tamo ne smije graditi. Podsjetila je na brojne turističke zone u prostornim planovima, a ne realiziraju se. Pitala je župana hoćeli Skupštini predstaviti revizijsko izvješće doma za starije?

Župan je kazao kako Duba stonska ima važeću Studiju utjecaja na okoliš. Povjerenstvo Ministarstva je utvrdilo da nema utjecaja na okoliš u ovoj fazi, a znanstvenici imaju izdvojeno mišljenje, ali kasnije taj projekt može i zastati u proceduri ako se zaključi da projekt ima utjecaj na okoliš koji se ne može eliminirati. "Nije nam drago da dio znanstvenikamisli da je to opasno, moramo se vladati prema mjerodavnim tijelima", kazao je Dobroslavić.

"Nema nikakvih rokova u kojima ćemo izbaciti investicije iz Prostornog plana, ali mi već duže vrijeme pripremamo izmjene koje će tijekom godine doći na ovu Skupštinu", kazao je župan i dodao kako će vijećnici dobiti na uvid reviziju poslovanja Doma za starije. 

Irena Korda (HDZ) pitala je župana u kojoj je fazi projekt izgradnje brze ceste Dubrovnik - Zračna luka?

Župan je odgovorio kako ova cesta Osojnik - Zračna luka ima prioritet u Županiji.

"Dogodio se sastanak s Hrvatskim cestama na kojima smo razmotrili radnu verziju njihove studije izvedivosti ove ceste koja nije u skladu sa županijskim planom. Inzistirali smo da se to uskladi kako bi se izbjeglo rušenje kuća na Zvekovici i u Poluganju. Obećali su nam da će tu studiju uskladiti s županijskim Master planom, a nakon toga bismo krenuli s projektiranjem ove ceste, barem od Plata pa dalje. Nakon toga idemo prema EU s financijskim zahtjevima", odgovorio je župan Nikola Dobroslavić.

Vijećnička pitanja su završila, a sad slijedi izvješće župana o radu u posljednjih 6 mjeseci. 


K.Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija