VIJESTI
13.03.2018 u 10:20

Kristić i Lujić o gradskoj odluci za javne površine: zašto se napravila razlika između zakupaca?

Na posljednoj sjednici Gradskog vijeća izglasane su promjene Plana korištenja gradskih površina po kojim se uklanjaju štandovi za bookiranje na platou Pila i šetnici u Uvali Lapad. Većina vijećnika je ovu odluku podržala, no neki poput Dolores Lujić i Mara Kristića imaju određene rezerve prema ovoj odluci. 


komentara  0

"Posljednja sjednica Gradskog vijeća donijela je nove promjene Plana korištenja gradskih površina. Gradska uprava realizirala je najavljeno. Plato Pila više nije prostor na kojem će se pružati usluge bookinga turističkih agencija i izleta kajacima. Isto se dogodilo i s područjem šetnice u Uvali Lapad. Ovaj put su kolateralne žrtve odluke brodari odnosno njihovi bookeri, koji više neće imati pravo bookirati brodske izlete u uvali Lapad. Svatko će na prvi pogled reći kako je ovo pozitivna mjera. Mnogima se bookeri ponašaju nedolično, izazivaju nered, a nerijetko njihove svađe završavaju i fizičkim sukobima.

Vjerujemo kako bi uz svu gužvu na platou Pila, da nije bilo incidentnih situacija bookeri i danas bili tamo. Kako ne bi ostalo sve na tome da su krivi bookeri koji izazivaju nered, treba reći kako ovdje značajni dio krivnje svakako treba preuzeti Grad Dubrovnik, komunalne službe i Povjerenstava koja nisu na vrijeme i na pravi način uveli reda u korištenje javnih površina odnosno sankcionirali pojedince koji su svjesno kršili gradske regule.

Cijenu loše komunikacije i lošeg postupanja i s jedne i s druge strane sada su platili svi, i oni koji su krivi i oni koji nisu. Na platou Pila ćemo od sada moći vidjeti samo dva pulta za turističke vodiče, iako je i ta odluka teško objašnjiva, jer ovako ispada da postoje poduzetnici koji su nam više bliski od drugih, iako su maniri i ponašanje turističkih vodiča daleko primjereniji od ponašanje dijela bookera, ali su i bookeri od vodiča znali sudjelovati u neredima. To ipak ne bi trebao biti razlog za praviti razliku između jednih i drugih. Ova mjera koja ima za cilj uvođenje reda donijela je oko milijun kuna manje u gradskom proračunu ( najmanje bitna stavka ), ali i teško procjenjiv gubitak prihoda poslovnih subjekata kojima je booking bio glavni egzistencijalni alat. Ipak treba imati na umu da od ovih djelatnosti živi više stotina naših sugrađana. Pored navedenog teško je očekivati da će se oni tako lako pomiriti s oduzimanjem mogućnosti bookiranja i realno je za očekivati kako će se booking vratiti svojim počecima kada se bookiranje svodilo na potezanje gostiju za rukav i obasipanje gostiju letcima.

Gradsko komunalno redarstvo nema kapacitete za nositi se s takvim problemima i postoji realna opasnost da će u namjeri da se uvede red sve eskalirati još većim neredom i vraćanjem unatrag. Uvažavajući male poduzetnike smatramo kako je u interesu jedne i druge strane potrebno otvoriti dijalog s predstavnicima agencija, malih brodara i poduzetnicima koji pružaju usluge izleta kajacima i pronaći nove mogućnosti i lokacije za bookiranje uz jasno utvrđena pravila kojih će se svi pridržavati."

Gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija