KULTURA
13.03.2018 u 08:36

Što to povezuje Konavoke i Navajo Indijanke?

U Zavičajnom muzeju Konavala pred mnogobrojnim posjetiteljima otvorena je izložba "Utkane poruke - Woven messages" koja oivezuje naizgled nemoguće žene indijanskog plemena Navajo i naše Konavoke.  Izložba predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnog rukotvorstva. Umijeće izrade konavoskog veza i živopisne tapiserije Navajo –sjevernoameričkih Indijanaca. Oba tradicijska tekstilna rukotvorstva iskazuju sasvim posebnu svijest, vrijednosti i slikovni jezik simbola koji baštine univerzalne komunikacijske znakove što nadilaze države i kontinente.


komentara  0

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić je kratkim uvodnim govorom o izložbi  posjetieljima približila temu. Predstavnik Hrvatsko-američkog društva Goran Stojanović je objasnio kako je došlo do ideje izložbe i kako se razvijao projekt od samog početka. Projekt Baština koja priča priče predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnog rukotvorstva. Jedan, iz Hrvatske, iskazuje umijeće konavoskog veza, dok nam iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze živopisne tapiserije Navajo –sjevernoameričkih Indijanaca.

TahNibaa Naathaanii, Navajo Indijanka predstavila je sebe kao Navajo tkalju te zaštitnicu tradicije. Pozvala je sve prisutne na čuvanje baštine i zaboravljenih običaja i zanata. Kratko predstavljanje Navajo tradicije je završila pjesmom koju njezin narod pjeva i posvećuje planini. Ravnateljica je na kraju pozvala sve prisutne da se pridruže interaktivnim prezentacijskim radionicama koje će se održati za odrasle u utorak 13.ožujka (16:30-19:00), te za djecu u srijedu 14.ožujka (9:00-12:00) u Zavičajnom muzeju Konavala.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija