KULTURA
12.03.2018 u 12:37

Predavanje „Milan Vulpe i poslijeratni grafički dizajn“

Umjetnička galerija Dubrovnik organizira predavanje pod nazivom „Milan Vulpe i poslijeratni grafički dizajn“ koje će u četvrtak, 15. ožujka u 19 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika održati dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić.


komentara  0

U predavanju organiziranom povodom stogodišnjice rođenja bit će riječi o različitim aspektima djelovanja Milana Vulpea te istaknutoj ulozi koju je imao u povijesti hrvatskoga grafičkog dizajna.

Milan Vulpe (Dubrovnik, 1918. – Zagreb, 1990.) jedna je od vodećih ličnosti hrvatskoga poslijeratnog grafičkog dizajna. Tijekom 1950-ih udario je temelje oblikovanju korporativnog dizajna kroz intenzivnu suradnju s tvornicom boja i lakova Chromos te tvornicom farmaceutskih i kemijskih proizvoda Pliva. U oblikovanju vizualnog identiteta i propagandnih materijala Chromosa (1950-ih) i Plive (od 1950-ih do 1970-ih) unio je eksperiment u oglašavanje kemijske i farmaceutske industrije te primjenjivao širok dijapazon postupaka – od stilizacije i apstrahizacije do korištenja optičkih efekata, kolaža i fotografije. Tijekom bogate profesionalne karijere surađivao je s različitim naručiteljima i institucijama (od kulturnih do turističkih) te oblikovao plakate za mnogobrojne manifestacije (Muzički biennale Zagreb), opremio brojne knjige i časopise, kreirao zaštitne znakove, izrađivao ambalažu itd.

Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić docentica je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog  fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Surađivala je na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim projektima te je autorica nekoliko retrospektivnih i grupnih problemskih izložbi (npr. Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke, 2015.; Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija, 2013.). Bavi se temama vezanima uz modernu i suvremenu umjetnost, a posebno grafičkim dizajnom, fotografijom, scenografijom, grafikom i poviješću izložbi.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija