VIJESTI
11.03.2018 u 19:33

Biskup Uzinić: Nije problem žensko tijelo, problem je nakana

„Ne smeta nama gola žena, ljudsko tijelo je sveto. Nije problem žensko tijelo, problem je nakana s kojom je to napravljeno. I to je ono što vrijeđa i obeščašćuje – nakana. Ne prisutnost golog ljudskog tijela. Tu nakanu smo primijetili i to nas je uvrijedilo", rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić na misi kojom je završena incijativa "24 sata za Gospodina."


komentara  1

Inicijativa „24 sata za Gospodina“, koja se peti put organizira u Dubrovniku, završena je u subotu, 10. ožujka, navečer misnim slavljem koje je u crkvi Male braće predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina“ odvijala se pod geslom „U tebe je praštanje (Ps 130,4)“, čime se željela naglasiti upravo u korizmenom vremenu potreba pomirenja s Bogom, samim sobom i drugim čovjekom, a dodana joj je i biskupijska nakana molitve Bogu kao naknade za nedavni čin obeščašćenja crkve sv. Ignacija.

Povrijedila nas je nakana s kojom se išlo uvrijediti našeg Gospodina

Kazao je uvodno kako se dubrovačka isusovačka crkva nalazi na maloj uzvišici pa se i u ovom slučaju kao i u evanđeoskom, može upotrijebiti slika uspinjanja prema hramu. I ovdje se, slično kao u evanđeoskom primjeru, može govoriti o dva različita pristupa.

Prvo uspinjanje u hram, u crkvu je bilo „s nakanom da se obeščasti, uvrijedi“, kazao je biskup i nastavio: „Ne smeta nama gola žena, ljudsko tijelo je sveto. Nije problem žensko tijelo, problem je nakana s kojom je to napravljeno. I to je ono što vrijeđa i obeščašćuje – nakana. Ne prisutnost golog ljudskog tijela. Tu nakanu smo primijetili i to nas je uvrijedilo. Ali ne ni toliko što je uvrijedilo nas nego jer smo osjetili da to vrijeđa našeg Gospodina, svetost njegova prostora.“

Drugo uspinjanje u hram bilo je na onom klanjanju i misi nakon toga, na kojoj smo prije svega željeli ponizno u molitvi, ne osuđujući nikoga, moliti Boga, kazao je biskup. Da smo došli slučajno s nekom drugom nakanom onda bismo činili još gore. Ali nismo bili došli s krivom nakanom. „Naša nakana je bila zamoliti Gospodina za oproštenje i moliti za one koji su došli s krivim nakanama, sa željom da obeščaste, povrijede. Nakana je važna. Loša nakana je obeščastila, a ispravna nakana, nakana ispunjena ljubavlju, može ono što smo obeščastili ispraviti“, objasnio je biskup.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

barakokula 12.03.18 u 04:14
ej oce li bit jos ovakih zena na misi da i ja pocnem ic na mise

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija