LIFESTYLE
14.02.2018 u 13:11

Znate li se kako je izgledao Belvedere prije "Belvedera"?

Jedna stara fotografija, snimljena prije izgradnje hotela Belvedere, pobudila je našu znatiželju, a što se točno vidi na ovoj fotografiji objasnio nam je Igor Legaz, koji procjenjuje da je snimljena negdje početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. U prvom planu je pansion Belvedere izgrađen 1930. , kojem je vlasnica bila Eileen Lewysohn iz Berlina, rođena u Dublinu.


komentara  0

Na mjestu pansiona, osamdesetih je izgrađena taverna, a morska hrid ugrađena je u muo. Iza pensiona, krajem tridesetih, izgrađen je dependans, koji se vidi na fotografiji. Dependans postoji u izvornom obliku i danas. Od 1985. do 1991., kad je radio hotel "Belvedere II", dependas nije bio u funkciji.

Lijepo se ističe podzid od tarace pensiona. Kad je građena taverna, podzid je proširen, a time i taraca.

Od tarace prema uvalici (lijevo) išle su skale, koje se vide. Iza, u uvalici, vidi se magazin koji je služio za potrebe kupališta.

Uz pansion i dependas (desno), išle su skale do puta Vlaha Bukovca. Na tom mjestu i danas postoje (sjeverne) skale od amfiteatra, samo što su drukčije izvedene. Pokraj tih skala i na putu, vide se rasvjetni stupovi.

Na mjestu gdje je osamdesetih napravljen amfiteatar, bila je jama, koja je bila povezana sa špiljom. Iznad uvalice, vidi se velika kuća u kojoj je stanovao Ježov.

Skroz gore, po sredini fotografije, vidi se kameni rubnik od puta za Župu. Uz lijevi rub fotografije, vidi se stara kuća Kate Kojaković.

Fotografiju je nabavio administrator FB grupe "Dubrovnik nekad" Ivo Batričević.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija