LIFESTYLE
13.02.2018 u 15:04

LIJEK JE U NAMA: Dubrovčani se odazvali akciji koja spašava živote

Nema ljepše priče od one kada se ljudi uključe u neku humanitarnu akciju i pomognu nekome ili spase život. Jedna od takvih akcija bila je u Općoj bolnici Dubrovnik koja je zajedno sa Zakladom Ana Rukavina skupljala od potencijalnih darivatelja krvotvorne matične stanice. Cilj je povećati šansu za ozdravljenje oboljelim osobama kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Osim građana, u akciji su sudjelovali i igrači VK Jug. 


komentara  0

Na akciji održanoj u subotu, 10. veljače u Dubrovniku u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisalo se 60 novih potencijalnih darivatelja.

- Prije 11 godina Ana nam je u naslijeđe ostavila misiju proširenja Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bismo pomogli oboljelim osobama kojima je za liječenje potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Lijek je u nama, poruka je svake akcije upisa u Hrvatski registar te njome želimo potaknuti građane na upis kojim mogu nekome spasiti život. Zahvaljujemo od srca doc.dr.sc. Mariju Bekiću, ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik i prim.dr.Vesni Polandi Lasici na inicijativi i provedbi ove akcije te dragim Dubrovčanima što su prepoznali našu misiju kojom zajedno možemo pomoći oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem - izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

- Zahvaljujemo se Zakladi Ana Rukavina, gospođi Mariji Rukavini, upraviteljici Zaklade na podršci ovoj akciji, Mariji Stapar Zrile na savjetima i potpori, ravnatelju OB Dubrovnik na velikoj pomoći, Ministarstvu zdravstva na podršci, Dubrovačkoj biskupiji na ustupljenom prostoru, novinarkama Ivi Dedo i Leoni Rašica, Ljiljani Milidragović i svima koji su direktno ili indirektno pomogli u realizaciji akcije. Posebno se zahvaljujemo onima koji su danas dali uzorak krvi i upisali se u Hrvatski registar potencijalnih donatora krvotvornih matičnih stanica. Svojim postupkom povećali su nadu i mogućnost za ozdravljenje bolesnima - izjavila je prim.dr. Vesna Polanda Lasica, voditeljica Odjela transfuzijske medicine OB Dubrovnik.

Od 2013. godine, zalaganjem Zaklade Ana Rukavina, uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj pridružilo se misiji Zaklade Ana Rukavina; prikupljanju uzoraka za Hrvatski registar kako bi oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu pomogli da pronađu svog podudarnog darivatelja.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 58.768 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 81 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija