KULTURA
10.02.2018 u 18:43

Ljubavne arije i valceri u izvedbi DSO-a za Valentinovo

Dubrovački simfonijski orkestar će u srijedu 14. veljače, na dan zaljubljenih, održati prigodan koncert u Kazalištu Marina Držića. Orkestrom će ravnati ugledni američki dirigent Marc Tardue, a neke od naljepših ljubavnih opernih arija izvest će nagrađivana sopranistica Nikolina Pinko. Na programu su i prigodni valceri, a između samih arija, svoje će ljubavne stihove govoriti akademik Luko Paljetak. Početak je u 20 sati. Koncert je organiziran u suradnji s gradom Dubrovnikom.


komentara  0

Tako će se na programu, među ostalim, naći arija Non mi dir iz Mozartove opere Don Giovanni, zatim Un bel di verdemo iz Puccinijeve Madam Butterfly;Vilja Lied iz Lehárove operete Vesela udovica; Meine lippen, sie küssen so heissiz komične opere Giudittate  Brahmsov romantičarski Liebeslieder Walzer.
Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Sv. Dominika 9) u ponedjeljak i utorak od 9 do 14 sati, u Luži od 17 do 20.30 sati te sat vremena prije početka koncerta u Kazalištu. Za dodatne informacije i rezervacije kontaktirati broj 091 613 7314 ili 417 110.

Marc Tardue, dirigent
Iako francusko – talijanskog porijekla, Marc Tardue je odgojen i obrazovan u Sjedinjenim Državama. Diplomirao je na Peabody konzervatoriju glazbe u Baltimoreu (Maryland, SAD), a poslijediplomski studij klavira završio je u klasi Alexandera Lipskog i Wiktora Labunskog, te dirigiranje kod Frederika Prausnitza, Lea Müllera i Constantina Bugeanua. Također je studirao glas s Marilyn Cotlowom i sudjelovao na majstorskim tečajevima Francesca Valentina, Eileen Farell, Tita Gobbija i Beverly Sills. Od 1982. do 1985. bio je glavni dirigent Islandske nacionalne opere u Reykjaviku. Godine 1984. Marc Tardue osvojio je nagradu Međunarodnog natjecanja glazbenih umjetnika (CIEM) "Ernest Ansermet", a dodijeljena mu je i prestižna "Swiss Prize". Za natjecanje 1994. bio je imenovan glazbenim savjetnikom i članom stalnog žirija CIEM-a. Od 1985. do 1995. Marc Tardue je angažiran kao glazbeni direktor Ansambla Instrumental de Grenoble (EIG), Francuska. Pod njegovim vodstvom, taj ansambl proširio je repertoar ne samo na komornu i suvremenu glazbu, već i na operu i na velikom zborskom i simfonijskom djelu. Marc Tardue redovito nastupa s međunarodno priznatim umjetnicima kao što su: Aldo Ciccolini, Pierre Amoyal, Gabriel Bacquier, Lucia Popp, Maurice André i Jean Philippe Collard. Od 1991. do 2002. Marc Tardue bio je glazbeni direktor Orchestre Symphonique et Théâtre Lyrique iz Bienne u Švicarskoj, gdje je dirigirao i opernim i simfonijskim koncertima. Radio je s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Heidi Brunner, Viltalij Kowaljow, Gérard Poulet, Nelson Goerner i Gérard Caussé.
Od 1999. do 2008. bio je glazbeni direktor Orquestra Nacional do Porto u Portugalu. Pored simfonijskih koncerata s solistima kao što su Natalia Gutman, Alessandra Marc, Mara Zampieri, Joyce DiDonato, Augustin Dumay, Nora Chastain, Steven Isserlis i Daniel Raiskin, Marc Tardue je također vodio orkestre opernim aktivnostima u novim produkcijama kao što su Don Giovanni, La Bohème, Falstaff, Le Nozze di Figaro, Carmen, Il Trovatore i Die Fledermaus.
Marc Tardue ima širok komorni, zborski, simfonijski i operni repertoar u rasponu od baroka do suvremene glazbe, s nekoliko svjetskih i nacionalnih premijera. Marc Tardue nastupa kao gost dirigent s nekoliko europskih simfonijskih orkestara, uključujući: L'Orchester de la Suisse Romande, Nouvel Orchester Philharmonique de la Radio France, Orchester Colonne, Orchester des Pays de la Loire, l’Orchestre Lyrique de Région Avignon Provence, Orchestre Régional de Cannes, Orchestre Philharmonique de Mulhouse, Basel Radio Orchestra, Basel Symphony Orchestra, Stadtorchester St. Gallen, Stadtorchester Winterthur, Lithuanian Chamber Orchestra, Antwerpen Philharmonic, Lodz Philharmonic,  Poljska, Orchestra Filarmonica Marchigiana, Ancona, Orquesta Sinfónica Radio Televisión Española, Madrid, Orquesta Filarmonica iz Malage, Pablo Sarasate Orkestar, Pamplona, Nacionalni simfonijski orkestar Estonije, “George Enescu” Filharmonija Bucharest, Clujska filharmonija, Orchestra Clássica iz Porta, Zagrebačka filharmonija, Operni orkestar Göteborg, Simfonijski orkestar Oulu, Finska, Litvanski državni orkestar, Philarmonisches Orchester der Hansestadt Lübeck, Philharmonisches Orchester Würzburg, Rheinische Philharmonie Koblenz, Württembergische Philharmonie i Ruski nacionalni orkestar, Moskva. Marc Tardue je glazbeni direktor opernih festivala Heidenheim u Njemačkoj ("Der Vampyr") i Schenkenberg u Švicarskoj ("Carmen", "Il Trovatore"), a gostovao je kao gost dirigent u Glazbenom kazalištu Malmö ("Kronbrüden"), Opera Ireland u Dublinu ("Andrea Chénier") i Staatstheater Nürnberg ("Carmen"). Osim toga, dirigirao je na Boswil festivalu u Švicarskoj, s Marthom Argerich, Danielom Schnyderom i Peterom Svenssonom. Godine 1989. francuska je vlada dodijelila Marc Tardueu titulu "Chevalier des Arts et Lettres" zbog njegovih izvanrednih umjetničkih dostignuća. Godine 1995. Marc Tardue i EIG dobili su Grand Prix de Disque od strane Akademije Charles Cros u Parizu, za interpretaciju djela francuskog skladatelja Auberta Lemelanda "Pjesme za mrtve vojnike".

Marc Tardue je 2004. godine dobio nagradu Medalha de Mérito Cultural od portugalskog Ministarstva kulture, jednu od najviših umjetničkih nagrada u Portugalu. Godine 2016. Marc Tardue dobio je Diplomu zlatne medalje armenskog Ministarstva kulture za svoj značajni doprinos razvoju kulturnih odnosa između Armenije i Njemačke. Od 2012.godine Marc Tardue je glazbeni direktor Jenaer Philharmonie, najvećeg i jedinog orkestra u Thüringenu, Njemačka. Pod njegovim vodstvom, orkestar redovito obilazi Njemačku, Švicarsku (Tonhalle Zürich) i Austriju. Nedavne ture također uključuju koncerte u Kini i Armeniji. S Marcom Tardueom redovito nastupaju solisti: Jasminka Stančul, Varvara, Ran Jia, Antonio Rosado, Yossif Ivanov, Reinhold Friedrich, Paulo Ferreira i Hrachuhi Bassenz.

Nikolina Pinko, sopran
Nikolina Pinko, sopran, diplomirala je pjevanje u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te u žeđi za znanjem i boljim razumijevanjem svijeta, kultura i ljudskog poimanja duhovnog, studij filozofije i religijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.  Bilježi nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkim orkestrom mladih, Rijeckom filharmonijom, Budweis filharmonijom itd.
Dosad  je nastupila u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Švedskoj, Belgiji, Španjolskoj, Austriji, Sloveniji i Rusiji, a u prosincu 2011.i kao solistica na gala-koncertima sa Philadelphijskim simfonijskim orkestrom na turneji Republikom Kinom.
Surađuje sa istaknutim dirigentima kao što su: Christoph Campestrini, Alun Francis, Uroš Lajovic, Stefano Lano, Filip Pavišić, Mladen Tarbuk, Noorman Widjaja, Josip Šego te reziserima Mathias Behrends, Krešimir Dolenčić, Dora Ruždjak Podolski, Benjamin Schad, Olivier Tambosi, Petar Vujačić itd. Vrlo uspješne suradnje bilježi i sa Zagrebačkim opernim studijem, HR-projektom, Zagrebačkim orkestrom mladih, Agora Incontri culturali Albatesi, Atteneo Venetto teatra La Fenice u Veneciji te nastupa u ciklusima Nedjeljnja matineja u HNK Zagreb, Mladi za mlade, Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj i Virtuoso. Dobitnica je brojnih hrvatskih i međunarodnih nagrada među kojima i Top stipendije za najbolje hrvatske studente 2011./2012, Bel canto nagrade za 2013 i Nagrade dvorane Lisinski 2014., prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Bruna Spieler, na Međunarodnom natjecanju Papandopulo itd.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci pjevala je ulogu Mimi u Bizetovoj operi Carmen, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je u ulozi Donne Anne u operi Don Giovanni (W.A.Mozart), na Dubrovačkim ljetnim igrama u ulozi Fiordiligi u operi Cosi fan tutte (W.A.Mozart) za koju je nagrađena Nagradom Hrvatskog glumišta 2013., u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupa kao Mimi u Puccinijevoj operi La Boheme 2014. te u Zürichu na Ljetnom festivalu recitalom Verdi-Wagner. Rado i često nastupa u projektima kao što su Mozartova Krunidbena Misa i Requiem u d-molu, C.Szymanowski ''Stabat Mater'', G.B.Pergolesi "Stabat Mater" (u režiji Mathiasa Behrends), A.Bruckner Te Deum itd. Nastupala je kao solistica ansambala specijaliziranih za ranu glazbu. Velika je zaljubljenica u Lied, suvremenu glazbu i interpretira sakralnu glazbu. Stipendistica je Assoziazione di Richard Wagner di Venezia za Bayreuther Festspiele te finalistica međunarodnog pjevačkog natjecanja Wagnerstimmen.Trenutno priprema dva nosaca zvuka, božićni i CD klasičnih popularnih arija i skladbi.

Akademik Luko Paljetak
Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu 1962. u Dubrovniku a Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost te engleski jezik i književnost) 1968. u Zadru. U Zagrebu je postigao doktorat iz filologije. Nakon studija bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, a od 1972. do 1978. asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika “Zadarske revije”. Potom djeluje u Dubrovniku, tajnik je i urednik časopisa “Dubrovnik”. Objavio je niz dramskih djela, brojne zbirke pjesama, knjige feljtona, znanstvene studije, a istaknut je i autorov bogati prevodilački rad s engleskog, francuskog i slovenskog. Godine 1982. primio je za prijevod Prešernove poezije “Župančićevu listinu” i Orden Republike s brončanim vijencem, godine 1984. dobio je nagradu “Vladimir Nazor” za književnost, nagradu “Tin Ujević” 1989., “Goranov vijenac” 1995., godišnju nagradu HAZU 1996. lste godine primio je Orden reda Danice hrvatske s likom “Marka Marulića” i ovjenčan je “Maslinovim vjencem” u Selcima na Braču, na manifestaciji Croatia Rediviva. Član je Društva hrvatskih književnika, Udruženja hrvatskih književnih prevodilaca, UNIMA-e, Dramskih umjetnika Hrvatske i PEN-a, te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

PROGRAM KONCERTA
W. A. Mozart:   Mala noćna muzika, K. 525
1756-1791 
     Allegro
     Romanze: Andante
     Menuetto: Allegretto
     Rondo: Allegro

W. A. Mozart:   Non mi dir, iz opere Don Giovanni
1756-1791 

G. Puccini:  O mio babbino caro, iz opere Gianni Schicchi
1858-124 


G. Puccini:  Un bel di vedremo, iz opere Madam Butterfly
1858-1924 


F. Lehar:  Vilja Lied, iz operete Vesela udovica
1870-1948 
F. Lehar:  Meine lippen, sie küssen so heiss, iz opere Giuditta
1870-1948 

E. Kálmán  Heia in den Bergen, iz operete Kneginja čardaša
1882-1953 

J. Brahms:  Liebeslieder Walzer, Op.52
1833-1897 


dubrovniknet team





KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija