VIJESTI
13.01.2018 u 18:49

Ministar Ćorić pozvao kolege iz Albanije i Crne Gore na sastanak o otpadu

Ministarstvo zašite okoliša i energetike je uputilo poziv za održavanje ministarskog sastanka u veljači 2018. godine radi definiranja konkretnih projekata za rješavanje pitanja morskog otpada nastalog u Albaniji i Crnoj Gori, odgovorili su iz Ministarstva na naš novinarski upit a u svezi zagađenja mora, koje posljednjih mjesec dana pogađa upravo obale naše županije. Onečišćenje čiste lokalne uprave, no problem, svi znamo, treba rješavati na međudržavnoj razini. 


komentara  0

Pitali smo Ministarstvo zaštite okoliša kad će i na koji način početi rješavati probleme zagađenja mora i obale u našoj županiji, a kojima je uzrok otpad koji neadekvatno odlažu susjedne nam države. Evo što su nam odgovorili.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u okviru svoje nadležnosti poduzima aktivnosti u smjeru sustavnog rješavanja problematike morskog otpada u skladu s odredbama Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonska konvencija).

Temeljem Barcelonske konvencije sve države potpisnice, u koje spada i Republika Hrvatska, dužne su poduzimati mjere radi sprječavanja, ublažavanja, suzbijanja i uklanjanja onečišćenja područja Sredozemnog mora.

Navedene mjere se odnose na onečišćenja iz izvora na kopnu kojeg je izvorište unutar područja stranaka, a koje dopire do mora izravno iz ispusta u more ili kroz odlaganje na obali te neizravno putem rijeka, kanala ili drugih vodotoka, uključujući podzemne vodotokove ili putem izljeva. Također, države potpisnice Barcelonske konvencije sudjeluju i u postojećim inicijativama za zaštitu Jadranskog mora (Mješovita komisija za zaštitu voda Jadranskog mora i obalnih područja i Jadransko-jonska inicijativa, suradnja jadranskih zemalja kroz EU Strategiju za jadransko-jonsku regiju) s ciljem iznalaženja rješenja ove problematike.

Također, obzirom na dostupnost EU fondova i prioritet rješavanja problematike morskog otpada, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u narednom razdoblju omogućiti apliciranje za sredstva EU kako bi se djelovalo na rješavanje različitih pitanja vezanih za morski otpad na Jadranu.

Imajući u vidu uspostavljenu suradnju između Republike Hrvatske, Albanije i Crne Gore u okviru Jadranske trilaterale, i bilateralnog sporazuma o suradnji u području zaštite okoliša, Ministarstvo zašite okoliša i energetike je uputilo poziv za održavanje ministarskog sastanka u veljači 2018. godine radi definiranja konkretnih projekata za rješavanje pitanja morskog otpada nastalog u Albaniji i Crnoj Gori. Ministar Ćorić će ujedno 18. siječnja 2018. godine na trećem koordinacijskom odboru ministara Republike Hrvatske i Republike Italije predložiti Italiji da, kao države s najdužom granicom na Jadranskom moru, razmotre mogućnost razvoja programa kojim bi zajednički pružili tehničku i stručnu pomoć ostalim državama Jadrana da riješe svoj problem onečišćenja mora s kopna".


K.Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija