VIJESTI
13.01.2018 u 11:27

Započeo simpozij na temu poremećaja iz spektra autizma

Prepuna dvorana na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku pokazuje veliku zainteresiranost za temu vezanu uz autizam. Za Dubrovačko - neretvansku županiju procjena je da stotinjak djece ima nešto iz autističnog spektra, od toga pedesetak u Dubrovniku, Kako bi ishod bio pozitivan  kod autističnih osoba važno je rano prepoznavanje i uključivanje u ranu intervenciju. U Organizaciji Udruge Dubrovnik zdravi grad, Udruge Poseban prijatelj i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije započeo je simpozij naziva- „Skrb o osobama s poremećajem iz spektra autizma – potrebe i mogućnosti“. 


komentara  0

Poremećaj iz spektra autizma je neurorazvojni poremećaj koji karakteriziraju poteškoće u socijalnoj interakciji, komunikaciji i ograničeni, stereotipni običaji ponašanja. 70 posto osoba s autizmom ima intelektualne poteškoće, a pet posto ima posebne talente.

Tipično je za autizam da je češći kod dječaka nego u djevojčica, a uzroci mu se ne znaju. Zna se da postoji određena važnost uloge gena, Češći je u obitelji gdje neki brat ili sestra ima autizam. Rizični su i faktori okoliša, ali i uzimanje tableta tijekom trudnoće majke.

U Dubrovniku postoji niz adresa na kojima roditelji koji se tek susreću s autizmom djece mogu zatražiti informacije, te ukoliko nekoga više zanima ova tema može se pridružiti današnjem predavanju i raspravi na Kampusu.

Na simpoziju će govoriti: dr. Ankica Đono Boban, specijalist školske medicine, Matija čale Mratović, predstavnice Centra za socijalnu skrb Dubrovnik, Ružica Misir i Suzana Glavočić.

Koji su dijagnostički kriteriji za dijagnozu objasnit će specijalistica psihijatrije, dr. Irena Primorac Bošnjak. 

Dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma izložiti će Alma Džanović Mateljan, edukacijski rehabilitator iz Dječjih vrtića Dubrovnik.

Neke od primjera dobre prakse otkrivanja i intervencije kod poremećaja autističnog spektra reći će Hana Sinanović i Andrea Džakula iz OŠ Marina Držića.

Još neki od govornika na simpoziju biti će: Zorana Dedić (Dječji vrtići Dubrovnik), Alemka Cindrić (Dječji vrtić Bajka, Zagreb), Đenita Lazarević (član radnog tima Pomozimo djeci s invaliditetom) i Nirvana Pištoljević (EDUS Sarajevo).


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija