LIFESTYLE
09.01.2018 u 14:22

Frano Mašković uoči premijere filma - Osmi povjerenik je dobar čovjek izgubljen u bespućima hrvatske politike

Film „Osmi povjerenik“ snimljen prema istoimenom hit romanu Renata Baretića, sutra stiže i u dubovačka kina. Glavni lik, osmog po redu povjerenika, kojeg Vlada šalje na imaginarni otok Trečić da tamo uvede reda, utjelovio je naš sugrađanin Frano Mašković. „Ovaj je film prikaz jednog autentičnog života na imaginarnom otoku na kojem ne vrijede uvriježena pravila ponašanja. Time su situacije u kojima se nalazi povjerenik Siniša Mesnjak , istinski dobar čovjek izgubljen u bespuću hrvatske politike, još smješnije i apsurdnije“, kaže Mašković pozivajući publiku u kino pred večerašnju zagrebačku premijeru. Osmi povjerenik od srijede igra i u dubrovačkim kinima, a glavni glumac, koji s nestrpljenjem očekuje reakciju publike, za Dubrovniknet.hr ispričao nam je svoju priču o povjereniku, 55 dana snimanja na Braču, Hvaru i Zlarinu te anegdotama sa snimanja koje će mu zauvijek ostati u sjećanju.


komentara  0

- Knjiga Renata Baretića „Osmi povjerenik“ je bila apsolutni hit te godine 2003. Pročitao sam je odmah nakon što je izašla, jako mi se svidjela. Dok je čitaš stvaraš svoj film. Spoj Baretića i tih otočana i situacije koja se odvija je predivan, poželio sam biti dio te priče. Želja mi se ispunila. U tom je periodu u hrvatskom filmu bilo fantastičnih glumaca, fantastičnih redatelja, ali su scenariji bili malo tanki, a činilo mi se da bi baš „Osmi povjerenik“ bio idealan za filmsku adaptaciju, kaže mi Frano preko telefona dok obavlja svoje očinske dužnosti i priprema se za večerašnju premijeru.

Koja je razlika između Osmog povjerenika kojeg si zamišljao dok si čitao knjigu i uloge koju si odigrao u filmu?

Kad čitaš knjigu prvi put lako ga je ne voljeti, ali kad igraš taj lik trebaš pronaći neke dobre, neke ljudske strane, koje on svakako ima, samo se malo izgubio u toj svojoj ambiciji da postane veliki hrvatski političar. I tu ga taj bijeg na otok u osamu, u traženje samoga sebe, dovede do onoga što on stvarno jest, čovjek od krvi i mesa sa svim svojim plusevima i minusima, ali bazično jedan dobar čovjek, izgubljen u bespućima hrvatske politike.

Film se snimao punih 55 dana na otocima Braču, Hvaru i Zlarinu. Franu mentalitet malih dalmatinskih mjesta nije nepoznat jer svako ljeto provodi u Žuljani na Pelješcu, a ima li sličnosti između stvarnih mjesta i imaginarnog otoka Trečića iz filma?

Cijeli taj duh malog dalmatinskog mjesta mi je savršeno poznat. Međutim imaginarni Trečić je otok gdje apsolutno ništa ne funkcionira i gdje ne vrijede nikakva pravila na koja smo mi naučili. Tim su situacije u koje ulazi moj lik  još apsurdnije i smješnije. To je otok u kojem  ništa ne možeš uzeti zdravo za gotovo, podrazumijevati, staviti u poznatu ladicu. Ne može se usporediti sa Žuljanom i drugimstvarnim otočkim mjestima u kojima smo snimali.

Što publika može očekivati?

Puno suza i smijeha, što bi rekao Oliver: Ča je život vengo fantažija. Publiku očekuje jedan fikcionalni život na otoku, a ipak autentično životno lijep film sa smijehom, suzama, radostima, žalostima, tugama, veseljem, rođenjima, ljubavlju, svim onim što čini život.

Tijekom snimanja bilo je, kaže Frano, raznih nepredviđenih situacija, a posebno se sjeća zgode, kad je filmska ekipa ostala na pučini bez goriva.

Obično su izvanredne situacije koje su nam se događale bile najbolje. Tipa nestane nam benzine na Adelini pa onda čekamo na pučini da nam netko donese benzinu. Imali smo, Bogu hvala, vode i grickalica. Adelina je brod koji ima jaču ulogu u filmu. To je Toninova brodica s kojom se prebacujemo s otoka Trečića na „neprijateljski“ Drugić. Kad smo snimali te scene dogodilo nam se da smo ostali bez benzine na pučini. Bilo je to uru vremena smijeha i zafrkancije.

Bilo mi je divno i kad bi naši statisti, redom domaći ljudi i nakon 12 sati snimanja, kad smo svi već iscrpljeni i nervozni donijeli broštulane mjendule, vino i zapjevali koju i time potpuno promijenili energiju na setu.

Film je jedna ogromna mašinerija, znaju to svi koji su ikada sudjelovali u snimanju. Jedan dan na snimanju je bilo oko 70-ak statista. Snimali smo 12 sati od 6 ujutro do 18 popodne i oni su mislili da smo taj dan snimili 20-ak minuta filma, a kad im je redatelj Ivan Salaj rekao da on ima oko 35 do 45 sekundi filma, svi su se zabezeknuli.

Iako je filmska industrija u Hrvatskoj skromna, Frano Mašković u tri je posljednje godine snimio čak četiri filma i nada se da na tome neće stati.

Najljepše mi je to što sam u današnje vrijeme i u situaciji kakva je snimio film. Budimo iskreni u Hrvatskoj se snima premalo filmova, svakako manje nego što bismo moje kolege i ja htjeli. To je razlog zbog kojeg ne dobiješ svake godine priliku snimati.Netko me gore lijepo pogledao pa sam u zadnje tri godine snimio četiri filma: „Trampolin“, „Transmaniju“, „Osmog povjerenika“ i  film koji će premijeru imati krajem proljeća, početkom ljeta „Lada Kamenski“. Naravno osim sreće iza svih tih uloga stoji stvarno veliki trud i rad. Ništa ne pada s neba.

Frano nastavlja raditi punom parom. U njegovom matičnom kazalištu ZKM-u u tijeku su pripreme za predstavu „Tit Andronik“ u režiji Igora Vuk Torbice, a s nestrpljenjem očekuje reakcije publike na „Osmog povjerenika“, koje od sutra igra u cijeloj Hrvatskoj.

 

Osmi povjerenik dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma, prema istoimenom romanu Renata Baretića.

U filmu igraju: Frano Mašković, Borko Perić, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Filip Šovagović, Iva Mihalić, Mate Gulin i Špiro Guberina.

Producent je Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, majstorica maske Snježana Gorup i montažer Marin Juranić.


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija