LIFESTYLE
14.11.2017 u 19:24

Tetoviranje, kultura mladih i filmska umjetnost na festivalu Treće uho

U sklopu festivala Treće uho nakon što se dubrovačka publika upoznala s umijećima bosanske kuhinje i poetskim izrazom susjedne BiH, u ponedjeljak se u dvorani Ivana Pavla II održalo predavanje „Tradicija tetoviranja Hrvata iz Bosne“. Već večeras u kinu Visia slijedi zanimljiva filmska projekcija, a srijeda, zadnji dan festivala posvećena je mladima.


komentara  0

Predavanje o tradiciji tetoviranja je održala povjesničarka umjetnosti i arheologinja Ivana Ereš, dok je umjetnica Jelena Klekar istovremeno oslikavala ruke zainteresiranih. Cijeli taj proces prikazan je na video zidu kako bi se posjetitelji mogli pobliže upoznati sa motivima koje su tetovirali katolici najviše za vrijeme pada BiH pod tursku vlast. Po predaji, katolkinje su se tetovirale (najčešći motiv bio je križ) kako bi bile odbojne muslimanima i kako bi u slučaju da ih odvedu, uvijek znale što su nekad bile. Tradicionalno nazivano bocanje ili sicanje se izvodilo užarenom iglicom koja bi se umočila u smjesu te bi se zatim tom iglicom bocalo po koži na koju bi se prethodno iscrtao simbol. Danas svjedočimo tome kako sve više mladih djevojaka poseže za tim „starinskim“ motivima kako bi očuvale tradiciju svojih baka. Ono što je osobito zanimljivo je da se ti motivi sve češće mogu vidjeti i na onima koji nemaju nikakve veze sa ovim prostorima, pa se tako na društvenim mrežama može naći i mnoštvo stranaca ukrašenih tradicionalnim hrvatskim tetovažama. Na tradiciju se prikladno nadovezao i klasik Emira Kusturice „Dom za vješanje“ kojem riječi ne mogu odati dužno poštovanje. Ako niste ranije ili na Trećem uhu – svakako ga pogledajte u nekoj drugoj prilici.

Danas će se u 21 sat u kinu Visia prikazati film „Na putu“, drama iz 2010. koju je režirala Jasmila Žbanić u bosansko-hercegovačko-austrijsko-njemačko-hrvatskoj ko-produkciji. Film je nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu. Dvije glavne uloge tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.

Sutra, na zadnjem danu Festivala Treće uho upoznati ćemo se sa Omladinskim kulturnim centrom Abrašević i njihovim programima, dokumentarnim filmom, radio dramom i planovima razvoja nakon čega ćemo vidjeti koje mostove može scena mladih u Dubrovniku izgraditi s mladima u Mostaru. Jer mostova nam treba, kako bi učili jedni od drugih i zajedno stvarali bolje sutra i sretnije društvo. Filmski The End ove godine je „Epizoda u životu berača željeza“ Danisa Tanovića koji je 2013. na filmskom festivalu u Berlinu osvojio srebrnog medvjeda za najbolji film i najbolju mušku ulogu.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija