KULTURA
11.11.2017 u 11:58

FOTO: Dubrovački učenici dizajnirali boromine, gradonačelnik ih nagradio izletom u tvornicu Borovo

U sklopu Dana kulturnih i kreativnih industrija danas je u Umjetničkoj galeriji otvorena izložba radova učenika umjetničke škole Luke Sorkočević, koji su proteklih dana zajedno s Ivom Ćurković Spajić, glavnom dizajnericom Tvornice cipela Borovo i profesorom Lukom Piplicom osmislili dizajn za „dubrovačke“ boromine. Na otvaranju izložbe bio je i gradonačelnik Mato Franković, koji je oduševljen rezultatima obećao da će za 10-ak učenika uz potporu Grada organizirati posjet tvornici Borovo i gradu Vukovaru.


komentara  0

„Mi smo dva dana radili radionice dizajna za boromine. Boromine su relativno novi proizvod Borova, riječ je o cipelama koje se proizvode na istoj tehnologiji kao i svima poznate borosane, no prilagođene su nošenju u svim prilikama. One su kao kćeri borosana. Ja sam malo borosane skratila i prilagodila, ajmo reći, nekom modernijem izražaju. Borosane, boromine i startasice radimo od istih materijala, koje printamo također u Hrvatskoj. Tkanina i tisak su jako kvalitetni, otporni i prirodni. U Borovu smo imali jako puno uspjeha s etno motivima karakterističnim za određene gradove i županije. Stoga smo sad odlučili napraviti radionicu upravo s učenicima dubrovačke Umjetničke škole. Razmišljali smo o dubrovačkim motivima za boromine i od toga ćemo raditi novi dizajn boromina i startasica“, kazala je dizajnerica Tvornice cipela Borovo Iva Ćurković Spajić.  

Motivi Grada, dubrovačke čiope, gušterice… uskoro bi mogle postati dio dizajna cipela iz tvornice Borovo, a dubrovački učenici imali su priliku iz prve ruke naučiti kako se radi indutrijski dizajn i svi redom su oduševljeni i novim znanjem i rezultatom vlastitog rada.

„Vrijednost ovakvog proizvoda jest činjenica da on može biti originalni dubrovački uporabni suvenir. Mislim da je veliki potencijal Borova upravo taj segment turizma. Boromine su pravljene prema kalupu borosana, koje su napravljene još 1968. upravo prilagođena ženskom stopalu da izdrži 8 sati stajanja. Diljem bivše države žene su ih nosile upravo kao radnu zaštitnu odjeću. One imaju nagib od nekih 4 centimetra,  idealan nagib za kralježnicu. Boromine imaju dodatno i jedan sloj mikorpjenaste gume, koji amortizira stopalo. Odlična je za ples. Ne kliže se, kompaktno stoji na nozi, a otvorena je. Najviše se nose ljeti, a šareni dizn se prodaje najviše, a posebno se dobro prodaje lokalni dizajn, upravo ovakav kakv smo radili na ovoj radionici“, istaknula je glavna dizajnerica Borova.

Gradonačelnik Mato Franković bio je oduševljen ovom radionicom te je kazao kako će sve učenike koji su sudjelovali nagraditi posjetom tvornici Borovo i gradu Vukovaru. Na otvaranju je bio i Dubravko Šimenc, brend menadžer popularnih startasica, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i mnogi drugi. Uistinubogat kulturni program DKKI nastavlja se poslijepodne u 16 i 30 u Teatru Lero predavanjem o dubrovačkim horor pričama i dubrovačkim toponimima.


K.Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija