KULTURA
10.11.2017 u 20:44

FOTO: Saznajte koje su građevine najbolji primjerci hrvatske arhitekture 20. stoljeća

U predvorju kina Visia otvorene su dvije izložbe - izložba crteža slavnoga portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge Marije Antónije Size, te izložba "Kontinuitet modernosti", kojom je publici predstavljen  presjek najboljeg od hrvatske arhitekture od razdoblja moderne do početka 21. stoljeća. Izložba obuhvaća tri vremenska perioda koja predstavljaju najproduktivnije faze hrvatske arhitekture nastale pod specifičnim uvjetima: tridesete godine u novoj državi međuratnog razdoblja; pedesete i šezdesete u socijalističkom sistemu i današnje vrijeme s novom orijentacijom nakon ratnih zbivanja devedesetih, pokazujući tako najznačajnija ostvarenja hrvatske arhitekture.


komentara  0

Do danas je ova putujuća izložba posjetila brojne europske metropole i gradove, a od danas će je moći pogledati i Dubrovčani. Autori izložbe su Adolph Stiller, Vera Grimmer, Tadej Glažar, Maroje Mrduljaš, Andrija Rusan. Dizajn izložbenih panoa potpisuje Studio Rašić.

Druga izložba Alvara Size, jednog od najprepoznatljivijih aktera današnje globalne arhitektonske scene kroz njegove crteže predstavlja njegovu arhitekturu, ali nam otkriva i njegovu osobnost. On koristi crteže dok razvija ideje i razmišlja o arhitekturi, ali crtežom i pamti životne trenutke. Crtež je za njega najbrži način komunikacije samog sa sobom, ali i s drugima. Uz njegove crteže izloženi su i crteži njegove preminule supruge, slikarice Marije Antonije Size koja je imala veliki utjecaj na Sizino stvaralaštvo.

Obje izložbe u Dubrovniku su otvorene u sklopu Vikenda s Orisom, koji se ove godine održava u Dubrovniku od 10. do 11. studenoga.


K. Fiorović / FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija