LIFESTYLE
12.10.2017 u 20:22

Natali Rade, zvijezda kulinarske emisije "3, 2, 1, kuhaj" zaljubljena je u Dubrovnik, i kuha u Amoret-u

Iako po struci IT tehničarka, Natali Rade, 27-godišnjakinja iz Jastrebarskog kraj Zagreba posljednjih godina posvetila se svojoj drugoj ljubavi – kulinarstvu. S tek nešto iskustva rada u ugostiteljstvu stigla je nadomak polufinala četvrte sezone RTL-ove kulinarske emisije „3, 2, 1, kuhaj!“, a čim su se kamere ugasile želja za novim znanjima dovela ju je sve do Dubrovnika. U grad se zaljubila kroz rad u restoranu Amoret u Karmenu gdje je ovog puta odlučila naučiti nešto više o radu izvan kuhinje, a privlačna pozicija prostrane tarace okružene najznamenitijim dubrovačkim zdanjima bila je izvrsna prilika za upoznati cijeli svijet na jednom mjestu.  Ispričala nam je svoje dojmove sa snimanja i općenito rada u ugostiteljstvu, te otkrila što sve Dubrovnik pruža u odnosu na rad u drugim turističkim središtima.


komentara  0

U showu mogu sudjelovati isključivo amateri, dakle uvjet je da se kandidat nikad nije profesionalno time bavio niti ima ikakva stručna znanja o radu u kuhinji. Čime si se bavila do sada i kako si se odlučila prijaviti?

- Završila sam elektrotehničku školu, nakon čega sam nekih pet godina radila u foto-studiju i slikavala svadbe. Poslije sam neko vrijeme radila u nekoliko kafića, no prvi pravi doticaj sa kuhinjom imala sam u Salzburgu gdje sam se zaposlila u jednom restoranu. Tamo sam radila i u kuhinji i konobarila nekih godinu i pol dana. Na show sam se prijavila zajedno s dečkom čim smo se vratili iz Salzburga, tako da se ne može baš reći da sam „profesionalac“.

Koliko je onda bilo zahtjevno natjecati se i kuhati pred profesionalcima, i to ni manje ni više nego na televiziji?

- Ma bilo je super, puno se toga može naučiti o kuhinji općenito,  a pogotovo od Ivana Pažanina – on nam je sigurno najviše toga pokazao.

Osim ispred kamera "kuhalo se" i iza seta te su mediji prenijeli najavu koja aludira da se par zaručio. Ipak, bila je to pogrešno protumačena šala koja joj, iako više nisu u vezi, nije nimalo zasmetala. Vještine u kuhanju dovele su ih gotovo do samog polufinala, a čim je snimanje završilo novi izazov za Natali bio je - ostati u Hrvatskoj.

- Htjela sam otići negdje čim dalje, a kako sam već bila „vani“ htjela sam dokazati samoj sebi da mogu i u Hrvatskoj radit i živjeti. Dubrovnik me privukao pošto nikad nisam bila južnije, osim nekad davno na Hvaru, još u osnovnoj školi. Htjela sam iskoristit priliku i vidjeti kako se tu radi i kakav je turizam, i moram priznati da je ovdje stvarno super prilika za raditi, bolje se zarađuje, i više nego u Salzburgu. Prvo sam došla raditi u jedan drugi restoran, ali kako nisam baš imala najbolje iskustvo odlučila sam odmah tražiti nešto drugo. Dobila sam posao u dva restorana kao pomoćni kuhar, ali nisam to htjela raditi jer više volim kuhati doma za sebe, a i ovdje sam ipak došla zaraditi.

Srećom, uspjela je doći na svoje kada je nenadano naišla na restoran Amoret, gdje ju je ovog puta s nogu oborio rad konobara. Više nije dvojila i znala je da mora bar pokušati biti dio te priče.

- Na razgovor sam došla slučajno - sjela sam poviše tarace i uživala u pogledu, svidjela mi se hrana i kako dečki rade - i to sam došla usred sezone kada su imali puno posla, tako da su me stvarno zadivili. Kada je stigao šef voditelj, ostao je naravno iznenađen mojim dolaskom jer nisam bila najavljena za razgovor, ali je ipak odlučio postaviti mi par pitanja oko posla. S obzirom na to da sam to samo jednom radila, na većinu je tih pitanja moj odgovor bio „ne“, ali na kraju su mi ipak dali priliku i sve je odlično ispalo!

Osim kako bi naučila više o mediteranskoj hrani, bila je to jedinstvena prilika za upoznati i ukuse različitih podneblja, vidjeti kako se jedno te isto jelo ponekad treba pripremiti na prilično atipične načine kako bi zadovoljilo nepca različitih kultura. Norvežani primjerice janjetinu vole jedino u kremastom sosu, Amerikanac će se zgražati nad freškim lignjom u crnilu, dok će Hrvata, Španjolca i Talijana takvo nešto oduševiti. 

- Ovdje dolaze ljudi sa svih strana svijeta i svatko je od njih drugačiji. Ima ljudi kojima je sve super, pa i neko najjednostavnije jelo, dok su neki dosta i teški, ali većinom su u redu. Dolaze recimo Indijci koji su priča za sebe, oni naruče po pet vrsta jela i onda sve podijele između sebe, a i to sve treba biti specijalno, na drugi način pripremljeno. Mislim da mi je iskustvo rada u kuhinji svakako prednost, svaki tanjur mogu objasnit, znam kako hrana treba biti pripremljena i ako se recimo gost žali, dovoljno je da jelo samo pogledam kako bih odmah procijenila je li u pravu. Isto tako, vjerujem i da konobari koji nisu nikad radili u kuhinji ne znaju kakav je to tek pritisak. Naravno, kod nas je atmosfera zaista odlična, prijateljsko-obiteljska i dosta je opušteno pa je i raditi lakše.

U restoranu Amoret, iako je već sredina listopada posla na trenutke ima kao i usred sezone, a u svemu je, kao i pred stručnim žirijem presudan timski rad. Iako bi ona vjerojatno radije sve zasluge pripisala svojim kolegama, konobar Zvone od kojeg je, kako kaže, najviše naučila za Natali kaže: „Radim već četrnaest godina non-stop ovaj posao, od pranja čaša, stepenica do rada s gostima, nisam vidio jednu ženu da toliko može radit i da tako može radit. Nije boležljiva, nikad ne plače i ne žali se, ona ne može stat - to je zvijezda!“. Na sam spomen te riječi, Natali priznaje da ju zapravo iznenadi kada ju netko prepozna.

-  U Amoret dolaze pretežno dolaze strani gosti koji me rijetko prepoznaju, što meni i odgovara pošto ne volim bit u centru pažnje. Što se tiče naših ljudi, nekima vidim već u pogledu da će me pitat „A otkud se mi znamo?“. Bude mi naravno drago da su me zapamtili.

U Dubrovniku si već pola godine, kako ti je živjeti ovdje, gusta li te hrana i misliš li da bi mogla ostati?

- Došla sam odradit sezonu, ali vraćam se iduće godine pošto mi se stvarno sve sviđa  - i atmosfera, i kolege, šefovi, kuhinja, nema ni jednog razloga da se ne vratim. Hrana je ovdje odlična, obožavam ribu ali moram priznat da mi više fali moja domaća kuhinja. A grad kao grad – ja kao da sam cijeli život ovdje. Malo je mjesto i ljude je lako upoznati, baš se osjećam kao da sam kod kuće.


Posjetite restoran Amoret  na adresi Od Pustjerne 2, sigurno ćete zapaziti Natalin osmjeh i uživati u gastro delicijama, i bogatoj ponudi restorana.

Informacije i rezervacije na kontakte:
020 323 739, 091 530 4910, 091 537 6301


M. Dragojević/ FOTO: V. Jerinić





KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme
star_wars_131217_naslovna
LIFESTYLE
0      13|12|17 u 23:42
FOTO: Pretpremijera osmog nastavka Star Warsa
revelin002
LIFESTYLE
0      13|12|17 u 11:37
"Girls night" ove subote u Revelinu
priredba_vrtic_pile_ 121217_naslovna
LIFESTYLE
0      12|12|17 u 21:24
FOTO: Božićna priredba Dječjeg vrtića Pile
LIFESTYLE
0      12|12|17 u 20:54
NE PROPUSTITE: Kruletova "Obrana i zaštita od gluposti" u Lazaretima
smece_porat001
LIFESTYLE
0      12|12|17 u 16:31
FOTO: Porat "okupan" u smeću

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija