VIJESTI
09.10.2017 u 08:30

Atlasovi pretvorbeno-privatizacijski repovi pred DORH-om (1)
TRAGOM FRANKOVIĆEVE PRIJAVE o privatizaciji "Atlasa" / noćna prodaja dubrovačke agencije

Prema rješenju Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Atlas je u rujnu 1996. godine u pretvorbeni postupak ušao s iznimno vrijednim nekretninama – više do 43000 metara četvornih - u samom Dubrovniku, Mokošici, Janskoj, Mljetu, Zagrebu, Lopudu, Korčuli, Pločama, Supetru, Trogiru, Šibeniku, Puli, Rovinju i Poreču – Kasniju netransparentnu privatizaciju Atlasa čiji se repovi vuku i danas u svojoj knjizi „Istina s potpisom“ opisuje i ondašnji ministar turizma u hrvatskoj Vladi Ivan Herak posebno apostrofirajući 'noćnu prodaju' dubrovačke agencije

Napisao: Luko BRAILO


komentara  1

Grad Dubrovnik zatražio je od Županijskog državnog odvjetništva ispitivanje pretvorbe društva Atlas kako bi se utvrdilo postoje li elementi kaznenog djela. Iz Rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju od 20. rujna 1996. godine vidljivo je da je za neke od Atlasovih nekretnina stavljena napomena kako su pri HFP-u „izvršene rezervacije dionica u protuvrijednosti objekata“ a zbog“nedostatka dokaza da su nekretnine izuzete od zabrane prijenosa prava raspolaganja i korištenja“.

Stoga Grad smatra kako su neke od nekretnina nezakonito unesene u vrijednost društvenog kapitala ex Atlasa - čime je Grad Dubrovnik oštećen - te je zato zatražena revizija tog pretvorbenog postupka, poručila je gradska uprava ovdašnjoj i široj javnosti.

NE(MIRNI) SNOVI: Hoće li DORH uvažiti zahtjev gradonačelnika Mata Frankovića kako bi Grad opet mogao (su)upravljati, primjerice, atraktivnim poslovnim zgradama na Pilama i u Lučarici, ili u tvrtki 'Excesla nekretnine' mogu mirno spavati zbog tih privatizacijskih kostura?  Na ta će se i slična pitanja odgovori trebati još sačekati, ali je posve izvjesno da postupak pretvorbe i kasnije privatizacije nekadašnjeg društvenog poduzeća Atlas zavrijeđuje temeljito preispitivanje. Na takav zaključak upućuje i cjelovito rješenje HFP-a o pretvorbi Atlasa (vidjeti faksimile u foto galeriji) kako bi se stekla što potpunija slika o tome s koliko neizmjerno vrijednom imovinom je ta tvrtka ušla u rečeni postupak.
Prema tom rješenju HFP-a Atlas je u rujnu 1996. godine u pretvorbu ušao s iznimno vrijednim nekretninama, i to s više od 43000 metara četvornih u samom Dubrovniku, Mokošici, Janskoj, Mljetu, Zagrebu, Lopudu, Korčuli, Pločama, Supetru, Trogiru, Šibeniku, Puli, Rovinju i Poreču. Riječ je o atraktivnim poslovnim, turističkim i stambenim prostorima, te vrijednim parcelama zemljišta diljem Dubrovnika i okolice.

RASKOŠNA „DOTA“: HFP-ove napomene se odnose na Palaču Pucić - Atlasovu upravnu zgradu na Pilama (1103 metra četvorna), ex Galeriju Sebastian u Lučarici (241,64), parkiralište Iza Grada (1085, 623, 147 i 916 kvadrata) dio zemljišta sadašnje Žičare (175 i 150) te parcele (od 157 i 10451 metara četvornih) na kojima je izgrađen hotel Odisej u Pomeni, na otoku Mljetu. Za te nekretnine HFP je „izvršio rezervacije dionica u protuvrijednosti objekata“, a zbog „nedostatka dokaza da su nekretnine izuzete od zabrane prijenosa prava raspolaganja i korištenje“.

Atlas je, dakle, u pretvorbeno-privatizacijski postupak ušao kao tvrtka bogata s nekretninama i nadasve svojim brandom u turističkom poslu, te je unatoč ogromnim ratnim štetama na zgradama, vlastitom voznom parku, floti brodova… kotirao poput 'superudavače s neizmjernom dotom'. No, tako su, sudeći po razvoju kasnijih privatizacijskih događaja, razmišljali uglavnom Atlasovi uposlenici i većina Dubrovčana, dok je tadašnja hrvatska Vlada na čelu s premijerom Zlatkom Matešom prodaju ugledne ovdašnje tvrtke 'odradila za kikiriki'.
O tome svjedoči u svojoj knjizi „Istina s potpisom“ Ivan Herak, bivši IDS-ov ministar turizma u HDZ-ovoj Vladi Zlatka Mateše. On je, podsjećamo, kroz čak 12 sudskih postupaka i 505 provedenih dana u zatvoru pravomoćno oslobođen svih optužaba za navodne malverzacije u svom ministarskom mandatu, pa je u rečenoj knjizi, uz ostalo, opisao i netransparentnu privatizaciju Atlasa.

NOGIRANJE TUI-ja: Tim povodom Herak navodi kako je u ljeto 1999. na red za privatizaciju došla i agencija Atlas iz Dubrovnika, tada u većinskom vlasništvu Privredne banke Zagreb.

Premda se pažljivom čitatelju može učiniti logičnim pitanje kakve veze ima potonja tvrtka s politikom vrijedi podsjetiti da su se, kada su u pitanju Atlas, INA, Plava laguna i nebrojena druga poduzeća, odluke uvijek donosile u uskom krugu ljudi – u vrhu HDZ-a. Jedina ispravna logika privatizacije Atlasa koji je bio i vlasnik franšize za American Express, bila je prodati tvrtku, koja je svoj usluge svela pretežno na servisiranje pristiglih gostiju, nekom moćnom touroperatoru. U moju su se viziju apsolutno uklopila razmišljanja tadašnje direktorice Atlasa Pave Župan Rusković koja je insistirala da se Atlas proda jednom od najvećih svjetskih touroperatora, TUI-ju iz Hannovera koji je pokazao interes za kupnju. No, dok smo se Pave Župan i ja spremali za put u Hannover želeći ispipati puls potencijalnih kupaca, dotle su „naši“ već obavili posao u domovini. Atlas je preko noći prodan Androniku Lukšiću. Očito su partikularni interesi pojedinaca bili puno važniji od javnih. Prodajom Atlasa TUI-ju simbolički bi se dogodilo i turistički priznanje Hrvatske. Nakon nekoliko dana nakon utapanja Atlasa posjet mi najavljuje njemački veleposlanik. Ulazi u moj ured ljut kao ris. Nemajući kamo kažem mu da dijelim njegovo mišljenje, ali i da mene o tome nitko ništa nije pitao, napisao je bivši ministar turizma Ivan Herak o prodaji Atlasa Tuđmanovu intimusu i bogatom čileanskom Hrvatu.

Privatizacijske odluke HDZ-ove vlasti krajem 90-tih godina Herak karakterizira „kriminalom umotanim u domoljubne floskule“. Ne krije pritom kako se u tim danima, upravo zbog privatizacije, osobito u turističkom sektoru, često razilazio u mišljenjima s ondašnjim premijerom Matešom, ministrima Borislavom Škegrom i Nenadom Porgesom, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem…  

Ostalo je povijest: potkraj 1999. godine za većinski paket dionica Atlasa od 55 posto, lichtensteinska tvrtka 'Sutivan Investments Anstalt' Andronika Lukšića platila je više nego skromnih 26,5 milijuna kuna za sve ono što je Atlas donio u 'dotu'  njegovu poslovnom carstvu i nasljednicima. Koji su se nakon preuzimanja Atlasa i poslovnog pada nekad prestižne agencije i mnoštva otkaza dotadašnjim uposlenicima 2006. godine odlučili za razdvajanje kupljene tvrtke.

NOVA PITANJA: I to na operativno-turistički dio koji je ubrzo prodan krajnje suspektnom AdriaticaNet-u, te na biznis s nekretninama koje su prebačene u sastav novoutemeljene tvrtke Excelsa nekretnine. S kojom tvrtkom, poznato je, Grad Dubrovnik godinama vodi bitke zbog neplaćanja koncesije za Žičaru, dok sada traži i odgovore na pitanja o ne(legalnosti) prijenosa Palače Pucić na Pilama, Lučarice… i moguće drugih vrijednih nekretnina Lukšićevoj Excelsi. 
 

U drugom nastavku: Pile i Lučarica su pošle u Čile 29. travnja 2005. godine
       

 KOMENTARI / Komentiraj
   
   

u

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija