VIJESTI
04.10.2017 u 12:30

Ivan Sršen novi je direktor Nacionalnog parka Mljet

Ivan Sršen novi je ravnatelj Nacionalnog parka Mljet. Na ovu dužnost imenovan je nakon odluke Upravnog vijeća i provedenog javnog natječaja. U svom mandatu novi ravnatelj  planira mnoge projekte. Prioritet su zaštita bioraznolikosti s kojim je usko povezano i dovršenje projekta dovođenja vode s kopna u Nacionalni park kako bi već postojeća hidrantska mreža napokon proradila, riješiti problem odvodnje u krugu Parka, ali i poboljšati uvjete života stanovnika u Parku, kao i turističku infrastrukturu. Ključno će mu biti održivo gospodarenje zaštićenim područjem. Sršen je inače diplomirani inženjer strojarstva koje je završio u Zagrebu, a sa suprugom Zagrepčankom vratio se živjeti na Otok gdje se rodilo njihovih troje djece. Kao student je godinama radio sezonske poslove u Nacionalnom parku, potom je bio tehnički direktor Komunalnog Mljet pa direktor tvrtke Voda Mljet.


komentara  0

"Stanovnik sam Nacionalnog parka, dugogodišnji  djelatnik komunalnih društava, a niz  godina sam sezonski radio razne posloveu Nacionalnom parku. Problematika mi je poznata, a interesi Parka,Općine i stanovnika  se isprepliću.

Moj prioritet će među ostalim biti dovođenje vode s kopna u Nacionalni park, kako bi poboljšali protupožarnu obranu. I ove godine smo požar na Ropi gasili skupom desaliniziranom vodom. Dovođenjem vode s Pelješca proradila bi hidrantska mreža koja je već odavno postavljena. Naime prije 30 godina postavljena je podvodna vodovodna cijev u mljetskom kanalu.  Po cijelom parku provučene su cijevi za hidrantsku mrežu. Preostaje još napraviti spoj iz Žuljane do podvodne cijevi. To je oko 2 kilometra, nije puno, ali eto još nije gotovo zbog problema s financiranjem. Iznad Polača jevelika vodosprema koja se sprema za prihvat vode. Tu su naravno glavni problem financije, nadam se to uskoro riješiti sa Hrvatskim Vodama i NPKLM vodovodom.


Drugi veliki problem je odvodnja fekalnih voda na području jezera. To trebamo što prije  riješiti. Naravno i klimatske promjene ugrožavaju biološku raznolikost u Nacionalnom parku Mljet, jer mi ne štitimo samo kopno nego i more. U posljednjih nekoliko godina izmjerili smo ekstremno visoke temperature mora i u jezerima i vanjskom moru, a to primjerice ugrožava koraljni greben i pogoduje invazivnim vrstama koje ugrožavaju bioraznolikost.

Osim bioraznolikosti u NP Mljet je zaštićen  i način života lokalnog stanovništva,koji danas na žalost višegotovo i ne postoji. Stanovništvo više ne obrađuje zemlju. Nestala su nam staništa kao što su livade, voćnjaci i oranice i to utječe na okoliš, a neke životinje i biljke ni ne mogu živjeti bez ljudi", kaže novi direktor koji je danas preuzeo dužnost na mandat od 4. godine.

Ivan Sršen ima 38  godina. Oženjen je i otac troje djece. Rodio se na Mljetu, školovao u Dubrovniku i Zagrebu te od 2008. godine s obitelji živi na Mljetu. Diplomirani inženjer strojarstva radio je od 2009. kao tehnički direktor uKomunalnom Mljet,  a od 2014. radi kao direktor tvrtke Voda Mljet.


K. Fiorović

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija