VIJESTI
27.09.2017 u 16:07

REVIZIJA "SANITATA" - ne preporuča se osobama slabih živaca!

Završena je revizija poslovanja tvrtke "Sanitat" koju je prethodne dvije godine vodio mladi HNS-ovac Vedran Kunica, koji je na tu funkciju stigao nakon dvogodišnjeg mandata HNS-ovca Valentina Dujmovića, te nakon izmjene Statuta Društva koje mu je prilagodilo uvjete zapošljavanja. Iz izvješća revizije tvrtke "Sanitat" istaknuli smo nekoliko primjera koji pokazuju način upravljanja javnim novcem. Revizorsko izvješće će se naći sutra i na klupama gradskih vijećnika. Znate onu poruku koja se pojavljuje prije filmova - nije za mlađe od 12 godina... ovdje bi se možda moglo napisati. izvješće nije za one - slabijih živaca....


komentara  3

Kako se poslovalo u "Sanitatu"?

Revizija poslovanja javne gradske tvrtke "Sanitat" ukazala je, između ostaloga, na niz nepravilnosti u sferi procesa javne nabave koje upućuju na mogućnost zloupotrebe položaja u gospodarskom poslovanju, a o netransparentnom i samovoljnom načinu upravljanja ovom tvrtkom, zacijelo će u danima koji dolaze biti puno više riječi.

O čemu je riječ?

PRIMJER 1.

U "Sanitatu" radi poslovna tajnica koja posjeduje certifikat za provođenje postupka javne nabave. Unatoč tome, tijekom 2016. i 2017. "Sanitat" je za izradu dokumentacije i provedbu postupka javne nabave angažirao dvije povezane konzultantske tvrtke kojima je isplaćen značajan iznos od gotovo 714 tisuća kuna. Pitanje je: čemu konzultantske tvrtke ako u tvrtki postoji zaposlenica educirana za isti posao?

Za izradu natječajne dokumentacije za nabavku hrane za pse konzultantskoj tvrtki je plaćeno 52.500 kuna (s PDV-om). S odabranim ponuditeljem je sklopljen ugovor na 352.500 kuna (bez PDV-a).

Pitanje je: čemu konzultantska tvrtka za raspisivanje natječaja kojega je redovito prije obavljao "Sanitat"?

PRIMJER 2.

Od 2016.-2017. Sanitat je proveo 5 otvorenih postupaka javne nabave ukupne vrijednosti od 7,7 milijuna kuna (bez PDV-a), te jedan pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave u vrijednosti od oko 90 tisuća kuna (bez PDV-a).  

NADOGRADNJA UPRAVNE ZGRADE – Sanitat je s tvrtkom Arhitekt projekt zaključio ugovor o izradi projektne dokumentacije u iznosu od 124 tisuće kuna (bez PDV-a), uz njihovu obvezu da će izraditi glavni projekt s posebnim elaboratima i troškovnicima radova za rekonstrukciju Upravne ugrade te utvrditi predviđenu vrijednost investicije i troškovnik.

Uvidom u račune utvrđeno je da je Arhitekt projektu plaćeno 23 tisuće kuna.

Također, Arhitekt projekt procjenjuje vrijednost investicije nadogradnje upravne zgrade na
nešto više od 2,2 milijuna kuna (bez PDV-a).
U isto vrijeme angažira se konzultantska tvrtka koja obavlja isti posao kojega "Sanitat", ponovno plaća, i to 188 tisuća kuna (bez PDV-a).

Pitanje je: zašto je "Sanitat" dva puta platio isti posao?

Još veće pitanje je: zašto je "Sanitat" u dokumentaciji za nadmetanje za provedbu otvorenog postupka nabave nadogradnje upravne zgrade iskazao procijenjenu vrijednost na 3,6 milijuna kuna (bez PDV-a), kada je troškovnik angažirane tvrtke Arhitekt projekt iznosio 2,2 milijuna kuna (bez PDV-a)???

A, s treće strane, u Poslovnom planu 2016.-2020. i to u dijelu koji se odnosi na Plan ulaganja stoji vrijednost nadogradnje i opremanje poslovne zgrade u iznosu od 2,5 milijuna kuna!?

NAPOMENA: značajno uvećanje procijenjene vrijednosti u odnosu na projektantsku procjenu nije dokumentirana ni obrazložena od strane uprave... Kako je to moguće?

I još malo o nadogradnji zgrade: na natječaju je odabrana tvrtka koja se JEDINA javila na natječaj, te je sklopljen ugovor za izvođenje radova na iznos od malo manje od 3,6 milijuna kuna!!! Dodatkom Ugovora ugovoreni su dodatni radovi od 517 tisuća kuna (bez PDV-a). Izvođač se obvezao završiti radove do 6. srpnja 2017., a shodno tome je dostavio novo jamstvo – bankarsku garanciju koja je bila – nevažeća (naveden je krivi predmet nabave), s rokom važenja do 5. kolovoza 2017. Ugovorom nije predviđena naknada štete u slučaju da radovi ne budu okončani, kao što i nisu. Do kraja kolovoza za izvođenje radova plaćeno je 3,2 milijuna kuna. Sanitatu je u međuvremenu dostavljena nova bankarska garancija koja važi do 12. studenog 2017. 

PRIMJER 3.

"Sanitat" je za izradu natječajne dokumentacije, ali bez troškovnika, za nadogradnju sustava za nadzor i naplatu parkiranja na području Grada angažirao konzultantsku tvrtku čije je usluge platio 94 tisuće kuna (bez PDV-a).

Za izradu osnovnog rješenja nadogradnje s troškovnikom platio je drugoj tvrtki 107.500 kuna (s PDV-om).

Taj je projekt predviđao nadogradnju sustava za nadzor i naplatu parkiranja na 16 samostojećih aparata na kojima je bila moguća naplata novčanicama, ali i kreditnim karticama, uz mogućnost upisivanja registarskih oznaka te integraciju sa sustavom video nadzora. U natječajnoj dokumentaciji je traženo da svaki samostojeći aparat ima mogućnost slanja podataka o plaćenoj parkirališnoj naknadi i registarskoj tablici vozila prema centralnoj serverskoj aplikaciji za kontrolu i naplatu parkiranja ParIS, što bi  kontrolorima omogućilo provjeru naplaćenih karata.
Odabrana je na natječaju jedina valjana ponuda i sklopljen ugovor u iznosu od 1,6 milijuna kuna (bez PDV-a). Napravljena je po završetku posla primopredaja, ali na tim aparatima nije bilo moguće slati podatke o plaćenoj karti i registracijskoj tablici prema centralnoj serverskoj programskoj aplikaciji ParkIS. "Sanitat", dakle, nije iskontrolirao je li posao izveden u skladu s potpisanim ugovorom.

Pitanje je: zašto je "Sanitat" propustio naplatiti 170 tisuća kuna bankarske garancije kada je vidio da je posao napravljen djelomično?

O revizijskom izvješću svoju će riječ dati i gradski vijećnici sutra, u četvrtak, 28. rujna, na sjednici Gradskog vijeća koja počinje u 16 sati, a koju možete UŽIVO pratiti na
www.dubrovnikTV.net 

 

Ako ste propustili, pročitajte:

REVIZIJA "SANITATA" (2): u 4 godine zaposleno je 27 novih djelatnika, bez natječaja, samovoljom direktora

 


Lidija CRNČEVIĆ

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Spica skandela 28.09.17 u 17:28
Kad zna da što god napravio neće završit u zatvoru niti će išta platit iz svog špaga, onda jednostavnim riječima, jebe mu se živo. Možemo se mi svi skupa zgražat, ali boli njega ona stvar. Ima luksuznu vilu na Obodu, za koju ga nitko ne pita odakle mu soldi. A to da je džon obraz, to odavno znamo i to i on odavno zna. Dakle, dokle god ne završi u zatvoru ili vrati milijune kuna, nije on budala nego mi. Drugim riječima, ako Mato i ekipa njega i Valentina ne pošalju u zatvor, onda su gori od njih. Amen.

   

bit će bolje... 27.09.17 u 20:34
Imamo velike planove za tebe. Stranka te prati. Predsjednik stranke, inače moj dobar prijatelj...

   

Alamaka 27.09.17 u 17:31
I? Hoće li netko odgovarati i završiti u pržunu? Neće.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija