LIFESTYLE
26.09.2017 u 14:08

NOVI POSAO DRUŠTVA PRIJATELJA: izrada i prodaja suvenira

Društvo prijatelja dubrovačke starine je krenulo u novi poslovni poduhvat – preko novoosnovanog trgovačkog društva "Naša baština" koje je u njegovom stopostotnom vlasništvu,  započeli su s proizvodnjom i prodajom suvenira. Predsjednik Društva ujedno je i direktor firme, u nadzornom odboru sjede trojica članova Malog vijeća, a zašto su se odlučili na ovakav potez, objašnjava Niko Kapetanić.


komentara  0

- Društvo prijatelja dubrovačke starine je registrirano kao udruga i kao takvi nismo se mogli baviti prodajom, te smo tražili način koji će nam na zakonski način omogućiti prodaju našega promidžbenog materijala, a tu prvenstveno mislim na naše DVD-ove, kataloge, knjige. Jedina je mogućnost bila osnivanje novog trgovačkog društva čiji će osnivač biti DPDS. Tako je nastala "Naša baština", a onda smo se odlučili i proširiti naš asortiman s uporabnim predmetima ili suvenirima koji "ne skupljaju prašinu". Od početka tjedna naše suvenire možete pogledati i nabaviti u prostoru na Širokoj ulici, a veoma uskoro će to biti moguće i u Kneževu dvoru u Slanome. Naša je namjera otvoriti niz suvenirnica u kojima će se nalaziti predmeti s motivima specifičnim za lokaciju na kojoj se prodaju – Veliki kaštio u Stonu, Sokol grad u Konavlima, a onda će slijediti i poseban program za dvorove u Pridvorju, Janjini itd. U prostoru na Širokoj ulici će se moći nabaviti kompletan asortiman, a u tim spomenicima samo "lokalni". 

Među suvenirima "Naše baštine" u kojima je svoj doprinos dao i Ljubo Gamulin, dugogodišnji suradnik Društva prijatelja dubrovačke starine je tridesetak artikala, među kojima – bedževi, šalice, boce za vodu, razglednice, posteri, magneti, torbice za šminku, majice, ukrasni kušini, platnene burse, kišobrani, panama šeširi s metalnim znakom DPDS-a, šilterice, blokovi za pisanje, karte, zastave s likom sv. Vlaha u četiri veličine, podlošci za čaše....  kako će se urediti odnosi između Društva prijatelja dubrovačke starine i trgovačkog društva "Naša baština"?

- Sve što smo poduzeli i što smo napravili je u skladu sa zakonom i u zakonskim okvirima, što je nama iznimno važno. Društvo prijatelja će razvijat "Našu baštinu" do određenog trenutka, ali nam nije nikada bila namjera stvoriti parazitsku tvrtku koja neće moći živjeti samostalno. To nije naša logika razmišljanja ni kada je o spomenicima koje obnavljamo riječ. Dobro znate da se uvijek trudimo udahnuti im život koji će omogućiti samoodrživost. Ne stvaramo "parazite". Ovo je godina pripremnih radova, zasad imamo ograničenu količinu suvenira o kojima će, vjerujemo, javnost dati svoj sud, a dogodine ćemo vjerujem imati niz suvenirnica i u punoj sezoni "provjeru" ovog našeg iskoraka. 

Nama u ovome nije primarni cilj novac niti zarada, vodili smo računa da suveniri budu kvalitetni i da ne naruše renome kojega Društvo uživa. Bitna nam je adekvatna promidžba Društva, ali i Grada, te dubrovačkog područja nekadašnje Republike, pa i u mentalnom smislu jer se sve nakon 200 godina počelo zaboravljati, a Dubrovnik je brend kojega svi prepoznaju. S ovim izborom suvenira dali smo još jedan prilog obnovi dubrovačkoga  duha, mentaliteta i onoga što je ostalo sačuvano od toga, a širit  ćemo se i prema Lastovu, Orebiću, Mljetu... ovi naši suveniri imaju puno veće značenje, nije naš motiv novac, već naše poslanje da budemo "ljepilo" nekadašnjeg dubrovačkog područja koje se raspalo na niz manjih feuda.

No, njima ste postali i konkurencija suvenirima Dubrovačkog muzeja?

- Ne, nismo, naši proizvodi nisu konkurencija, jer su drukčiji. Danas je to tako, svaka malo ozbiljnija ustanova ima svoj fundus suvenira, pogledajte Dom Marina Držića, tu su i Dubrovački muzeji, mi smo jedni u nizu... krenuli smo svojim putom. Mislim da ćemo biti originalni i da nećemo biti konkurencija, ali možemo biti poticaj i za sve druge.

Hoće i drugi vlasnici suvenirnica i trgovina moći od vas naručiti taj asortiman?

- Ukoliko netko pokaže interes, hoće, ali pričekajmo razvoj situacije, dogodine ćemo biti pametniji.


L.C./foto: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija