KULTURA
13.09.2017 u 20:58

posljednja izložba na danima kulture orebić
FOTO: Otvorena izložba „Lustre, led i znoj" mladog fotografa Ive Trojanovića

U okviru Dana kulture Orebić 2017. u utorak, 12. rujna u dvorani Općine Orebić otvorena je posljednja ovoljetna izložba pod nazivom „Lustre, led i znoj“, mladog fotografa Ive Trojanovića.


komentara  0

Izložba, ostvarena u organizaciji Matice hrvatske Orebić te uz financijsku podršku Općine Orebić, prodajnog je tipa te je sav prihod namijenjen Ligi protiv raka - PKML. Izložbu je moguće pogledati do 16. rujna 2017. u dvorani Općine Orebić u vremenu od 19 do 22 sata.

"Što nama znači to neprekidno prostranstvo u trajanju, nego li trenutno suočavanje s vječnosti? More.Takne li te kaplja, takne li te val, orosilo je palubu ili je to bila prva stidljiva suza na suhom obrazu ribara? Noć. Vidiš li kako je ovaj naš brod smješten u međuprostoru današnjice, između neba i mora, između dva predaha. Zora. Prostor koji nije zaštićen, već naprotiv izložen, u suodnosu zubatog sunca i vjetra koji uzburkava mu podnožje. Danas. Između lustri, krije se sigurnost, ali i usamljenost. Fotografe današnjice, ne ustukni, makar bez glasa, prenesi ovaj tren, nepokolebljivo. Nisam ga vidio, ali sam mu bio dijelić, i ostao pri svijetu koji nije bio pri sebi, da zajedno perpetuiramo vječnost.

U svom eseju o fotografiji, Susan Sontag piše kako fotografija neizbježno uključuje određuje određeni pokroviteljski odnos prema stvarnosti, prema ''svijetu koji nije pri sebi'', koji se najednom stvara unutar fotografija. Fotografi u pokušaju da razumiju svijet, oni skupljaju njegove fragmente - saživljavajući se s iskustvom u kojem su iste nastale. Ive se odlučuje za iskustvo cijelonoćnog ribarenja na plivarici ''Palamida'', zaustavljenoj u Mljetskom kanalu. Pokušava razumjeti, a ujedno nam prikazati, težak fizički rad u različitim vremenskim uvjetima, gdje i sam zavrće vlastite rukave. Vrlo precizne i minicuozno kompozicijski zacrtane fotografije - prikaz su multiplicirana rada. U želji da se prikaže stvarnost, stvarnost nastaje. Fotografije su podijeljene u dva dijela, na one danje i one noćne. Reportažnost trenutka vođena danonoćnom opsesijom za što vjernijim prikazom rezultirala je kadrovima za koje odmah na prvi pogled uočavamo kako su sjajno režirani. Ive je je uspio dokazati kako fotografija po svojoj prirodi ipak može nadići svoj sadržaj, jer ona nije slučajnost već koncept, pothvat drukčijeg reda. Pothvat, za koje je potrebno znanje i volja, dok talent čuči u pozadini i čeka da ga svi ovi faktori pokrenu. Ive ih sve pokreće i nagovješćuje ambiciju da sve svoje buduće sadržaje pretvori u umjetnička djela", napisala je međuostalim u predgovoru kustosica izložbe Tina Bikić.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija