KULTURA
08.09.2017 u 20:06

nastale kao PLOD SRETNOG SPOJA
Na današnji dan 1950. otvorene prve Dubrovačke ljetne igre

Prvi dubrovački festival, što je bio početak Dubrovačkih ljetnih igara, otvoren je na današnji dan, 8. rujna 1950. godine. Tadašnji je tisak pisao kako "Dubrovačke ljetne igre nisu nastale prema nekom određenom planu. One su se pojavile kao plod sretnog spoja kulturnog potencijala, koji je vjekovima ugrađivan u mire grada, i inicijative pojedinaca, u prvom redu Marka Foteza, koji su naslutili te zapretane mogućnosti i bez mnogo planiranja počeli na tom plodnom tlu stvarati ono što im se činilo na domašaj ruke", prisjetili su se na službenoj Facebook stranici Festivala.


komentara  0

Dubrovačke ljetne igre nastale su kao plod višegodišnjih pokušaja kulturnih djelatnika iz Dubrovnika i drugih krajeva Hrvatske da organiziraju ljetni festival tijekom kojega bi se u otvorenim dubrovačkim povijesnim i prirodnim ambijentima održavale kazališne, glazbene i folklorne priredbe, javlja Gradoplov.

U svibnju 1950. u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu NR Hrvatske u Zagrebu održan je sastanak na kojem je odlučeno da će se od 8. do 21. IX. 1950. održati Dubrovački festival dalmatinskih kazališnih igara od XVI. do XVIII. st. I doista, prvi dubrovački festival, kao početak Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je, na današnji dan 1950. Tom prilikom pomoćnik ministra za kulturu i znanosti SR Hrvatske, osnosno Narodne Republike Hrvatske, Stjepan Šeparović istakao je kako je to uvod u stalne festivale koji će se kontinuirano održavati u Dubrovniku.

Prva dramska predstava, na prvim DLJI-ma bila  je Držićeva komedija "Dundo Maroje", u režiji Bojana Stupice, a prva glazbena izvedba, koncert simfonijskog orkestra iz Zagreba i Zbora Radiostanice Zagreb na Boškovićevoj poljani 14. rujna, dok je prvu festivalsku godinu zaključio ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba 20. i 21. IX izvedbom Držićeve komedije "Skup" u režiji Branka Gavelle.

Iako skromnim programom koji je trajao manje od dva tjedna, bile su to, naime najkraće igre u povijesti Igara, ipak bio je to program koji je inaugurirao sve umjetničko - izvedbene vrste, koje će od tada karakterizirati život te složene manifestacije, i dramu i glazbu i recital i folklor, te joj dati i naziv IGRE, prisjetio se u današnjem Gradoplovu Sebastijan Vukosavić, novinar Radio Dubrovnika.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
viktorija_od_neprijatelja02
KULTURA
0      21|07|18 u 11:41
Viktorija od neprijatelja potvrdila status uspješnice
kristijan_novak_naslovna
KULTURA
0      21|07|18 u 10:29
Kristijan Novak: Imao sam teško djetinjstvo, sad uživam u uspjehu
crna_mati_zemla_04
KULTURA
0      21|07|18 u 09:38
OSVRT:Črna mati zemla dokaz je da publika vapi za vrhunskim izvedbama
lloydovi_slikopisi_du_muzeji_bitola04
KULTURA
0      21|07|18 u 08:43
Lloydovi slikopisi gostuju u Makedoniji
dum
KULTURA
0      20|07|18 u 14:34
Što donosi četvrti broj Zbornika Dubrovačkih muzeja

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija