VIJESTI
13.08.2017 u 10:50

Zbog olujnog nevremena niz spasilačkih akcija na moru

Tijekom jutra resorno Ministarstvo zaprimilo je izvještaje Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru o brojnim zabilježenim pomorskim nezgodama koje su noćas uzrokovane jakim nevremenom u dubrovačkom akvatoriju. Izvješće prenosimo u cijelosti:


komentara  0

Noćas u 01.35 sati posredstvom ŽC 112 Split uspostavljena je komunikacija MRCC Rijeka sa jedrilicom „Bevanda“ dužine 14 metara, hrvatski charter na kojoj se nalazilo 10 osoba, svi državljani Republike Italije. Posada jedrilice prijavila je opasnost od nasukanja uslijed otrgnuća sidra u uvali Prihonja, sjeverna strana otoka Korčule o čemu su obaviješteni službenici LK Dubrovnik, odnosno, nadležne LI Vela Luka te Charter i komercijalna spasilačka tvrtka SeaHelp, obzirom da raspoloživa brodica LI Vela Luka nije mogla obaviti tegalj jedrilice po lošem vremenu budući da su talijanski državljani odbili napustiti jedrilicu te su naknadno uzeti u tegalj plovilom tvrtke SeaHelp i dotegljeni u Vela Luku, kamo su pristali jutros u 04.30 sati.

Slijedeći slučaj otrgnuća plovila sa sidra prijavljen je rano jutros u 03.05 sati posredstvom Obalne radio posataje ORP Dubrovnikradio, kada je MRCC Rijeka uspostavila komunikaciju sa posadom jedrilice “Escape“, koja se nalazila kod Cavtata. Budući da ih je tramontana odnijela sa sidra u uvalu Tiha, koja je prirodno zaštićena pješčana uvala obaviješteni su da im prijeti 'meko' nasukanje ukoliko ne uspiju ponovno sidrenje do dolaska pomoći, o čemu je obaviještena LK Dubrovnik čiji službenici su isplovili prema jedrilici te su istovremeno angažirali plovilo komercijalne spasilačke tvrtke EmergenSea, obzirom na plićinu pozicije, no u 04.30 sati, posada jedrilice „Escape“ javlja da im je pomogla druga brodica te da su ponovno usidreni, čime je akcija okončana.

Obavijest o poduzetoj spasilačkoj slijedom zaprimljenog poziva pogibelji u MRCC Rijeka dojavili su službenici LK Dubrovnik. Naime, jutros u 05.40 sati službenici Pomorske policije na poziciji u blizini otoka Šipan iz mora su spasili 7 neozlijeđenih osoba. Njihovo plovilo, gliser hrvatske zastave ubrzano je primao more te ga je od potapanja spasila druga privatna brodica, čija posada je havarirani i tonući gliser uzela u tegalj i nasukala ga na obalu Lopuda. Službenici LK Dubrovnik u komunikaciji sa policijskim službenicima prenijeli su obavijest da je svih sedam članova posade havariranog glisera zbrinuto i nitko nije ozlijeđen, dok je očevidom na poziciji nasukanja utvrđeno da gliser ne predstavlja opasnost za plovidbu drugim sudionicima u pomorskom prometu, nema onečišćenja mora i morskog okoliša te je vlasniku izdan nalog za komercijalno odsukavanje.


dubrovniknet team/FOTO:ilustracija

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
libertas_rixos
VIJESTI
0      21|07|18 u 13:40
More ispod Rixosa napokon povoljno za kupanje
sudar004
VIJESTI
0      21|07|18 u 09:23
Čak tri prometne nesreće unutar pola sata
nenad_vekaric
VIJESTI
0      21|07|18 u 09:03
Marko Potrebica uputio sućut obitelji Vekarić
uber_parking
VIJESTI
2      20|07|18 u 18:34
NEDOUMICE GRAĐANA: i uberovci mogu kupiti povlaštenu kartu za parking oko Grada?
konavoski vez0
VIJESTI
0      20|07|18 u 17:47
DVOSTRUKA FESTA u Zavičajnom muzeju Konavala

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija