LIFESTYLE
12.08.2017 u 16:55

PREDSTAVLJAMO Mariju Vezilić, nutricionisticu koja obožava praviti - torte

Marija Vezilić je, nakon završenog studija na Pehrambeno - biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, spakirala kufere i vratila se doma. Dječju ljubav prema baletu, kuhanju i slastičarstvu sjedinila je u svom zanimanju. Marija je nutricionistica, zaposlena u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Živi u Konavlima, majka je troje i uskoro četvrtog djeteta, no to je nije spriječilo da svoje obrazovanje nastavi postiplomskim doktorskim studijem, koji namjerava završiti u sljedeće dvije godine. Kako balansira između majčinstva i karijere, zašto se iz Cavtata preselila u Čilipe, zašto je važna zdrava prehrana i kako djecu podučiti da biraju zdravo, saznajte u intervjuu. 


komentara  0

Odrasla je u Mokošici, studirala u Zagrebu, nakon udaje preselia se u Cavtat, a nedavno i u Čilipe, gdje je, kako kaže, život puno mirniji, dalje od turista i gužve. Prije nego što se zaposlila u savjetovalištu za prehranu Zavoda za javno zdravstvo, Marija je radila kao poslovni savjetnik  za uvođenje HACCP sustava i norme ISO 22000 u objekte koji posluju s hranom na području  Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

- Prvi posao je bio jako dinamičan, puno se putovalo po Hrvatskoj i izvan Hrvatske, razni sajmovi, kongresi, edukacije, međutim to nije bio posao za nekoga tko želi djecu i obitelj. Tako da sam već 2010. nakon rođenja prvog djeteta počela razmišljati o promjeni. Krajem 2012. godine u Zavodu za javno zdravstvo se osniva Savjetovalište za prehranu u Službi za promicanje zdravlja gdje se zapošljavam i tamo još uvijek radim. Od 2016. radim i kao vanjski suradnik na preddiplomskom studiju: Akvakultura (kolegij: Standardni proizvodnje i kakvoće). 2007. godine upisala sam i Poslijediplomski doktorski studij Nutricionizam na Prehrambeno -biotehnološkom fakultetu, koji sam u zadnje vrijeme malo zanemarila zbog rođenja troje djece, ali nadam se da ću ga kroz slijedeće dvije godine privesti kraju. Istraživanje je napravljeno, ispiti položeni, a ostalo je „samo“ napisati i obraniti disertaciju, kaže Marija koja u listopadu očekuje još jednu prinovu u obitelji.

Obitelj i karijera istodobno veliki su izazov za žene, majke, ali i za očeve, jer bez pomoći i razumijevanja „jače“ polovice, ali i šire obitelji, gotovo je nemoguće naći ravnotežu. Marija kaže kako je njezin suprug Niko, koji je zbog njihove veze duže vrijeme odlagao odlazak na brod i potom ga zauvijek odgodio, divan suprug i otac, strpljiv i pun razumijevanja. A kako se Marija odlučila studirati nutricionizam?

- Kao i većina djevojčica htjela sam biti balerina. U osnovnoj školi zavoljela sam kuhanje i slastičarstvo, ali voljela sam i matematiku, kemiju i biologiju. Nisam bila sigurna što zapravo želim pa je nekako gimnazija bila najbolji izbor. Želja mi je bila upisati Farmaceutsko -biokemijski fakultet. Prehrambeno-biotehnološki fakultet je bio drugi izbor samo zato što se prijemni ispit pisao iz istih predmeta kao i na farmaciji. I eto, na Farmaciju nisam upala kao redovni student, a na Prehrambeno -biotehnološkom fakultetu jesam, tako da je drugi izbor zapravo postao prvi. Na sam dan upisa trebali smo odabrati usmjerenje. Do samog kraja nisam znala što bi. Plan mi je bio položiti sve ispite na prvoj godini i kako su se kolegiji prve godine poklapali s kolegijima prve godine na Farmaciji prebaciti se na željeni fakultet. Zbog kolegice koja je tad na upisu sjedila do mene odabrala sam Nutricionizam.

Plan da položim sve ispite do ljeta se ostvario, ali na kraju, prebacivanje na drugi fakultet nije više bio u planu. Nutricionizam mi se sve više počeo sviđati i danas sam u potpunosti zadovoljna odabirom i poslom. Nutricionizam je tad bio nešto novo, mnogima kad bi i rekla što studiram ostali bi s upitnikom poviše glave. Čak se i moj tata znao zezati da studiram Zagreb kako ne bi morao objašnjavati što je to Nutricionizam. Nakon povratka iz Zagreba, iskreno nisam se nadala poslu u struci, ali imala sam sreću i danas radim posao koji volim.

Vodite radionicu za zdravu prehranu, pomažete ljudima da skinu višak kilograma. Jeste li i sami pobornica zdrave prehrane u svakodnevnom životu?

- U svakodnevnom životu nastojim provoditi principe pravilne prehrane jer se tako bolje osjećam. Ima dana kad jednostavno zbog obaveza ne stignem pa posegnem za nekim proizvodom iz pekare, objekta brze prehrane i slično, ali to su ipak rijetke prilike ne zato što ne volim već zato što se ne osjećam dobro nakon takvog obroka i zato izbjegavam takve proizvode.

Sve to nastojim usaditi i svojoj djeci. S djecom je malo teže, kako s mojom tako i s djecom koja dođu u savjetovalište. Djeci ne možemo braniti, jer tako postižemo potpuno drugačiji rezultat. Djeca trebaju sama doći do toga da izaberu „zdraviji“ obrok, a to se postiže edukacijom. Nekad sam i sama sebi dosadna objašnjavanjem zašto ne možemo svaki dan jesti slatkiše, zašto treba jesti povrće, voće, ali najveća nagrada za trud jest kad dijete samo izabere povrće koje bi jelo za ručak ili umjesto slatkiša izabere voće. Najlakše je reći moje dijete to ne voli. Ako ne nudite neće ni imati priliku zavoliti.

Nisam za ekstreme u ničemu pa tako ni u prehrani. Smatram da treba biti umjeren, ako nas nekad uhvati želja za nečin „nezdravim“ zašto ne? Samo ne smijemo dopustiti da takve namirnice budu dio naše svakodnevne prehrane.

Što kažete na početku radionisce zdrave prehrane ljudima koji su došli s namjerom skidanja viška kilograma?

- Uvijek isto, ako ste došli u 12 tjedana izgubiti kilograme i nakon završetka programa vratiti se na staro, bolje da odmah na početku odustanete. Nije cilj izgubiti kilograme već je cilj promijeniti način prehrane i stil života. 

Za potrebe doktorske disertacije radili ste istraživanje o prehrambrenim navikama djece u dobi 7-9 godina u našoj Županiji, a potom i istraživanje kvalitete prehrane u Dječjim vrtićima Dubrovnik za djecu 3-7 godina. Kakvi su rezultati?

- Problem kod djece je unos slatkiša i grickalica na svakodnevnoj bazi, unos velike količine industrijskih proizvoda, instant proizvoda, gaziranih i negaziranih zašećerenih napitaka te unos pekarskih proizvoda s čime unos soli značajno premašuje preporučeni dnevni unos. Također, djeca su tjelesno neaktivna, dosta vremena provode pred televizorom, mobitelima, tabletima, računalim i slično i time je potrošnja energije manja, što uvelike doprinosi pojavi prekomjerne tjelesne težine i pretilosti u najranijoj dobi. Inače zanimljvo je da smo Županija koja je u samom vrhu po broju djece s prekomjernom tjelesnom težinom i u zadnjih 10 godina bilježi se značajan trend porasta pretilosti i mislim da je vrijeme da se poduzmu neki konkretni koraci u riješavanju ovoga problema jer pretilost nije samo estetski problem već značajno ugrožava zdravlje.

Majka ste troje djece, živjeli ste u Cavtatu, sad živite u Konavlima. Kakav je život  u najistočnijem dijelu naše županije?

- Majka sam troje djece zasad, Luko 7 godina, Petar 5 godina i Lucija 3 godine, a krajem listopada očekujemo i prinovu u obitelji, još jednu djevojčicu. Živimo u Čilipima. Do rođenja trećeg djeteta živjeli smo u Cavtatu, malo poviše rive. Bilo je lijepo van sezone, ali čim bi krenula strka, gužva, turisti zatvaranje ulaza u Cavtat iza 18h, počeli bi razmišljati o preseljenju. Kako suprugovi roditelji imaju kuću u Čilipima, kad sam ostala trudna s trećim djetetom, odlučili smo privremeno preseliti u Čilipe. To privremeno i dalje traje i za sad se ne planiramo vraćati u Cavtat, možda kad djeca malo odrastu. U Čilipima je divno. Imamo mir, tišinu, svoj vrt, psa Ria, a djeca veliku okućnicu gdje provode dane i uživaju u prirodi.

Što nedostaje u Cavtatu, a što u Čilipima?

- Što se tiče Cavtata ima toga što bi se trebalo promijenit, poboljšati, ali gdje nema? Obzirom da sam majka male djece prvenstveno gledam s tog stajališta. Nedostaju sadržaji za djecu poput dječjeg igrališta. Zar nije smiješno da u 2017. godini Cavtat nema igralište za djecu? Škola i vrtić su davno trebali biti preuređeni, prostori su dotrajali. Škola nema produženi boravak, a nastava za najmlađe se odvija u popodnevnim satima. Bilo bi lijepo da ima i nekih sadržaja za mlade npr. da se vrati ljetno kino...u biti kad malo razmislim nedostaje sadržaja za sve generacije.

Ne sviđa mi se što se malo po malo gubi i onaj duh i ljepota Cavtata. Ulice su okupirali reklamni panoi, prodajni pultovi, štandovi, tende, suncobrani i stolovi postavljeni bez plana i reda što svakako utječe na izgled mjesta. Cavtat ima puno potencijala i jedno je od ljepših mjesta na Jadranu i to treba znati održati.

Što se tiče Čilipa i ostalih djelova Konavala problem je i prometna izoliranost. Slaba povezanost s Gradom. Ako se dijete želi baviti nekom aktivnošću, na javni prijevoz ne možete računati.

Uza sve što radi, Marija nađe, doduše sve manje, vremena i za svoj hobi, a to je pravljenje torti, ali i za uzgoj provrća.

- Do nedavno sam pravila rođendanske i ostale prigodne torte bratovoj djeci, potom djeci prijateljica, rodbini i na kraju, zbog nedostatka vremena trenutno pravim samo svojoj djeci. Iako uživam u tome draže mi je slobodno vrijeme provoditi u igri i druženju s djecom nego u kuhinji. Kad odrastu bit će vremena i za hobije. Kad smo preselili u Čilipe počeli smo pomalo i obrađivati svoj organski vrt bez umjetnih gnjojiva i pesticida. Trenutno je suprug zadužen za to, ja samo napravim plan i pripremim zimnicu od plodova koje on uzgoji. 


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija