POLITIKA
11.08.2017 u 08:58

Božo Lasić: porez na nekretnine? Teoretičari vide samo brojke, ali ne i ljudske sudbine iza njih...

Načelnik Općine Konavle, Božo Lasić, komentira nedavno onečišćenje mora u Cavtatu, te turističku prenapregnutost koju bi trebalo staviti pod kontrolu, porez na nekretnine i povećanje broja objekata za iznajmljivanje na najjužnijem hrvatskom području, kao i incidente taksista i uber vozača. I dalje smatra da broj mandata dužnosnicima treba ograničiti na dva, jer "čovjek je pokvarljiva roba, kada vam stalno laskaju počinjete vjerovati i umišljati kako ste nešto posebno, a apsolutizam i rektalni alpinizam (da posudim tuđu sintagmu) su uvijek išli ruku uz ruku – od toga ne može doći ništa dobra!"


komentara  0

Nakon pobjede na lokalnim izborima što se i koliko promijenilo u vašemu životu, koliko je bilo i je li bilo iznenađenja nakon što ste preuzeli vodstvo općine, a obzirom da ste godinama radili kao zamjenik načelnik.

Svakako imam  više posla, odgovornosti i obveza, ali nastojim to sve uskladiti. Naročito sam povećao protokolarne aktivnosti, jer mi je namjera svim našim sugrađanima koji su to svojim radom zaslužili na športskom, znanstvenom ili bilo kojem drugom polju dati podršku i izraziti zahvalnost. Oni koji zajednicu oplemenjuju, to zaslužuju.    

Iz dosadašnjeg iskustva, kakav rad Općinskog vijeća Općine Konavle očekujete obzirom na stranački sastav?

Imamo koaliciju koja je ozbiljna i odgovorna i počiva na jasno određenom dogovoru i međusobnom uvažavanju tako da tu ne bi trebalo biti problema. Sudeći prema prvim sjednicama i oporba se čini konstruktivnom, nastoje uzeti aktivno učešće u radu općinskoga vijeća, spremni su pomoći što svakako valja respektirati i uvažavati. Također, vrlo je važna i činjenica  što općinskim vijećem predsjedava Ivo Simović Crni koji će svojim autoritetom i iskustvom zasigurno spriječiti bilo kakve sukobe koji bi remetili uobičajeni rad vijeća.   

Cavtat se, kao glavno turističko središte Konavala, susreće s brojnim komunalnim problemima, a koje nastaju kao posljedica prekapacitiranosti odredišta … već ste najavili određene mjere za sljedeću sezonu te možete li nam malo podrobnije pojasniti što smatrate najvećim problemom u funkcioniranju Cavtata, usklađenju života građana i turističkih čimbenika, te opasnosti da nam se more trajno zagadi, a naš je najveći "adut"... sankcije?

Da, imate pravo ove, godine bilježimo rekorde po broju dolazaka i noćenja gostiju. Sve naše komunalne službe maksimalno  rade kako bi odgovorile na postavljene zadatke. Možda se to ne primjećuje jer se jednostavno ne može sve stići  s obzirom na broj gostiju koje imamo. Na primjer, uza sva nastojanja nemoguće je pokupiti silnu količinu otpada koju imamo na državnoj cesti D8 prema Debelom brijegu. Radimo posao koji bi trebao obaviti netko drugi, u ovom slučaju Ministarstvo financija ili Hrvatske ceste. Koliko god se mi trudili nismo u mogućnosti sve sami obaviti, ukoliko nisu društveno odgovorni naši ugostitelji, hotelijeri i sugrađani. Nažalost, imam osjećaj kako nam sve više nedostaje te i takve odgovornosti. Neki dan smo imali incident u vezi zagađenja vaterpolo igrališta u Cavtatu gdje je na djelu bio dvostruki faktor, slaba reakcija službi koje nisu kontrolirale rad pumpi koje odvodne vode odvode u kanalizaciju, a s druge strane na to su velikim dijelom utjecale i masnoće iz ugostiteljskih objekata. No, uvjeravam, kako se radi o kratkotrajnom zagađenju koje je uza takve okolnosti moguće, ali o nekom većem zagađenju nema govora.

Postavljam pitanje da se posljednjih petnaest godina nije radilo na izgradnji kanalizacijskog sustava bi li danas u Cavtatu turizam uopće bio moguć? Kada sam doznao za zagađenje odmah sam dao nalog da se svi mediji o istom obavijeste, građani moraju u nas steći povjerenje, to sam stavio i na vlastite stranice, mora se izvještavati o dobrim i lošim stvarima. More kontroliramo i više nego je to potrebno i tu svi možemo biti mirni. Ponavljam, more je u Cavtatu što se čistoće tiče, izvrsne kvalitete.

Prije početka iduće sezone jasno ćemo odrediti pravila, mislim kako smo svi polako izgubili kontrolu i stihijski val je u takvim okolnostima vrlo teško zaustaviti, posebno dok je on na svome vrhuncu– događaji određuju nas, a ne obrnuto. Govorim to prvenstveno iz one perspektive prema kojoj se uspješnost turističke sezone ne mjeri  samo po broju noćenja nego i po zadovoljstvu lokalnog stanovništva i gostiju koji dolaze na odmor; odnosno održivi razvoj, onaj koji ne gleda samo godinu ili dvije naprijed već se usmjerava kroz pomno planiranje na mnogo duže staze, je ono čemu svi zajedno moramo težiti. Naravno, ne gajim nikakve iluzije kako je to moguće postići preko noći, jer to zapravo uključuje i mijenjanje nas samih, a pritom mislim na cijelu zajednicu i one koji joj služe. Kao jedan konkretan segment, budućnost će sa sobom sigurno donijeti redefiniranje rada svih naših komunalnih službi, a naročito komunalnog i prometnog redarstva. Što se tiče posljednjeg segmenta vašeg pitanja, sankcija je krajnja mjera, svijest i društvena odgovornost je puno značajnija. No, kad to dvoje zataji, potrebne su i sankcije. 

Što ćete kao Općina napraviti da se turizam ravnomjerno "podijeli" po cijeloj općini, selima, mjestima uz more... Cavtat već "puca" po šavovima.

Svjedoci smo ubrzanog rasta svih kapaciteta na području cijele Općine Konavle. Danas ljudi iznajmljuju turistima sobe i kuće za odmor gdje je to do jučer bilo nezamislivo. Očito se želje i struktura gostiju značajno mijenjaju što je dobro, to pridonosi i našoj diversifikaciji. Priznat ćemo kako tu ima i podosta stihijskog djelovanja, ali mislim kako ipak sve ide u dobrom smjeru. Teško da možete „podijeliti“ goste, netko više preferira odmor u hotelima i urbanijim mjestima, a netko više ruralna mjesta, na nama je da omogućimo kvalitetnu i dobru ponudu i da je znamo dobro i reklamirati.   

O kolikom broju privatnih smještajnih jedinica u Konavlima govorimo, te samostojećih vila s bazenom, imate li strategiju turističkog razvoja općine da se ne bi i u Konavlima dogodilo ovo što se događa u gradu Dubrovniku - kapaciteti su na granici izdržljivosti, infrastrukturno...

Ukupno je objekata s bazenima 84 (Konavle 63, Cavtat 21 ), a od toga je svakako više od 50 samostojećih vila sa bazenom. Kontinuiran je i dosta velik rast kapaciteta u raznim oblicima privatnog smještaja, od vila do klasičnih turističkih apartmana, posebno izražen od 2012. godine do danas. Mislim kako je tzv. privatni smještaj nadmašio onaj hotelski. Dakle, mislim kako, barem što se Cavtata tiče, idemo prema gornjoj granici izdrživosti. Ne bih htio biti zloguki prorok, ali bližimo se  trenutku kada ćemo trebati reći dosta, ako se nastavi ovakav rast. Pritom valja podcrtati kako ovakav rast nije produkt samo našeg znanja i umješnosti, nego i posljedica niza objektivnih i subjektivnih okolnosti u našem bližem okruženju. Neki dan mi je jedna gospođa rekla: „dogodio nam se posao pa smo se malo pogubili“. Drugim riječima, problemi koji se otvaraju jesu kako se postaviti u ovakvoj široj globalnoj situaciji koja dovodi do ovakve eksplozije u rastu – problemi koji su vezani uza sve ono o čemu smo prethodno razgovarali – te kako odgovoriti na situaciju u kojoj će se globalni kontekst koji nam danas ide na ruku možda promijeniti. Iskustva drugih mediteranskih sredina, posebno onih koje su strukturalno slične Cavtatu i Konavlima, je nešto na što bi trebali usmjeriti svoju pozornost u svakom daljnjem promišljanju kako se nositi s trenutnim problemima i svima koji naiđu.

Općina je poslala obavijest stanovnicima za popis nekretnina, ministar Marić kaže da to nije novi namet nego novi način objedinjavanja sadašnjih triju naknada, a koje bi trebale puniti lokalne proračune. Koliko ste upoznati s time i koliko bi se prema tome novom modelu moglo prihodovati sredstava u proračun?

- To je u ovom trenutku vrlo teško precizno iskazati budući da još traje prikupljanje podataka. No nekoliko elemenata valja istaći: porezna politika mora respektirati niz čimbenika, a ne generalizirati i izjednačavati stanovnike npr. u Dubi, Cavtatu, Grudi ili pak u Vitaljni, jer mi bi trebali stanovnike u rubnim mjestima kroz poreznu politiku „nagrađivati“ kako bi ostali u tim mjestima, potom oni koji imaju više trebali bi doprinositi više u poreznu blagajnu. Također, treba uzeti u obzir kako naše stanovništvo ima tradicionalno sasvim drugačiji pristup vlasništvu i nekretninama od nekih drugih stanovnika u Europi, ali ne samo mentalitet – radni sustav tih zemalja je potpuno drukčiji, mobilnost tog svijeta uvelike diktira takvu vrstu poreznog opterećenja – sve to govori da ne možete samo preuzeti nečiji tuđi model i nakalemiti ga na potpuno drugo društvo, a za koje i sami priznajete kako funkcionira po nekim drugim načelima. Teoretičari koji vide samo brojke, a ne vide ljudske sudbine iza njih, danas nažalost sve više uzimaju maha. Ne znači to kako nam nije potrebna promjena, vučemo mi razne relikte iz prošlih vremena, ali ne trebaju nam ishitrene odluke koje u konačnici padaju pod pritiskom javnosti pa se mijenjaju u hodu, pa se otvaraju paralelni putovi, odjeli, službe itd. koje najčešće ne komuniciraju ni međusobno i time unose potpunu zavrzlamu koja onda postaje novi cilj: ajmo razrijrešiti ono što smo krivo odigrali …

Jeste li već ustrojili upravu kako ste i najavljivali s nekim novim upravnim odjelima?

- Ne, još uvijek nije ustrojeno sve ono što smo zacrtali u programima. Moramo paziti na proračunska sredstva s kojima smo ograničeni pa broj zaposlenih ne smije značajno rasti. No, do konca godine konstituirat ćemo cjelokupnu upravu. Imat ćemo novi odjel za ruralni razvoj, gospodarstvo i EU fondove što je na tragu vašega pitanja kako ravnomjerno razvijati turizam u cijelim Konavlima.

Što mislite o prijeporima u vezi taxi prijevoza i  Ubera, nedavno smo imali teške incidente na ovom području.

- Moj stav glede Ubera je jasan od samoga početka, svi pozitivni zakonski propisi u Republici Hrvatskoj ne dozvoljavaju takav prijevoz putnika i svaka druga konstatacija ne stoji. No, niz je tu prijepora koje nose nove tehnologije koje su zasigurno brže razvijaju nego to mi možemo pratiti i u konačnici nismo ni svjesni što se ima dogoditi globalno. Uber je multinacionalan, ima jaku logistiku pravnika, menadžere, visoko razvijene odnose s javnošću, a raste s takvom tendencijom da u potpunosti monopolizira tržište što sigurno ne vodi dobrome.

Nasuprot tome imate naš legalni taxi prijevoz, među kojima su neki sa svojim cijenama i ponašanjem na sebe navukli bijes javnosti. Pored toga i tu imate pokušaj stvaranja određenog monopola. Kada sam došao u Općinu Konavle bilo je svega 20 prijevoznika s područja Općine Konavle, a kada smo raspisali natječaj javilo ih se 60, na što se ovih dvadeset naravno pobunilo kako im dižemo kruh iz ruku. Jednak scenarij je bio i kod posljednjeg natječaja: potpisali smo 106 prijevoznika, na što se pobunilo ovih 60. Broj taxi prijevoznika ne određuje se napamet niti svojevoljno, on ovisi o širim pokazateljima i mislim kako je ovo povećanje bilo sasvim opravdano. To sad zapravo znači kako 106 obitelji u Konavlima žive od taxi prijevoza što nama daje obvezu da ih zaštitimo pred nelojalnom konkurencijom. Dakle, bio sam uvijek na njihovoj strani što se posla tiče, ali neću dozvoliti nikakve ucijene – ne možete svoj bijes upraviti prema lokalnoj zajednici i njoj proizvoditi neprilike kad odluka u konačnici zapravo leži na potpuno drugom mjestu.

Da li i nadalje stojite pri stavu kako lokalnim dužnosnicima treba ograničiti trajanje mandata?

Apsolutno, dva su mandata dovoljno da napravite sve ono što ste zamislili. Neograničeno trajanje mandata od lokalnih dužnosnika stvara male apsolutiste. Čovjek je pokvarljiva roba, kada vam stalno laskaju počinjete vjerovati i umišljati kako ste nešto posebno, a apsolutizam i rektalni alpinizam (da posudim tuđu sintagmu) su uvijek išli ruku uz ruku – od toga ne može doći ništa dobra!


L.Crnčević

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija