VIJESTI
19.06.2017 u 11:35

Otvorena 10. konferencija o genetici, forenzici i individualnoj medicini
FOTO: U Dubrovnik stižu tri Nobelovca i čovjek koji uzgaja ljudske organe

U Dubrovniku je danas otvorena 10. po redu Konferencija o forenzici, antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini Mayo klinike (Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine), koju organizira Međunarodno društvo za primijenjenu biologiju (ISABS), a na kojoj će znanstvenici iz cijelog svijeta uz tri dobitnika Nobelove nagrade govoriti o najnovijim otkrićima i njihovoj primjeni u borbi protiv terorizma i kriminala te u individualnoj medicini. Konferenciju čiji su osnivači Dragan Primorac, Stanimir - Vuk Pavlović i Moses Shanfield otvorila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarević.


komentara  2

Dragan Primorac na početku konferencije je istaknuo kako je od prvog sastanka ISABS-a prošlo 20 godina. Naime tada je on pozvao jednog od najvećih svjetskih autoriteta u forenzičnoj genetici Henrija Leea da dođe pomoći u identifikaciji žrtava masovnih grobnice iz Domovinskog rata u Hrvatskoj. Tu je počela njihova suradnja, a tijekom godina se ovom društvu pridružio niz sveučilišta znanstvenika i institucija, među kojima i Američko forenzičko društvo koje broji 7 000 znanstvenika, klinika Mayo koja je jedna od pionira kombiniranja kliničke prakse u liječenju i najnovijih otkrića genetike. 

Henry Lee također se obratio skupu na kojem sudjeluju i studenti iz Hrvatske, ali i iz susjedne BiH. Draganu Primorcu darovao je prigodne darove i kazao kako on u Hrvatsku dovodi najbolje svjetske znanstvenike, ali isto tako gdje god ide Hrvatsku nosi sa sobom. 

Na otvaranju su, uz Primorca i Leeja, govorili redom Gianrico Farrugia iz klinike Mayo, Susan Ballou iz Američke akademije za forenziku, Pavao Rudan iz HAZU-a, Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Šimun Anđelinović ispred Rektorskog zbora, predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Capelli, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i na kraju predsjednica Kolinda Grabar Kitarević.

"U 10 godina koliko se ova konferencija održava u Dubrovniku u njezinom je radu sudjelovalo 4 000 sudionika i 600 predavača, ove godine tu je oko 500 sudionika iz 40 zemalja svijeta te 50 predavača, među kojima su i tri Nobelovca te 150 studenata", kazala je u pozdravnom govoru predsjednica, poželjevši svima "plodnu" i uspješnu konferenciju i daljnji rad te ugodan boravak u Hrvatskoj i Dubrovniku.

Ovogodišnje 10. izdanje ISABS-ove konferencije održava se od 19.-24. lipnja. Glavne teme koje će se obraditi: personalizirana i regenerativna medicina, stanična i genska terapija, farmakogenomika te forenzička genetika, a predavači su trenutno najcitiraniji svjetski znanstvenici iz navedenih područja. Poseban naglasak skupa bit će na najnovijim tehnikama i postupcima forenzičnih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma.

Srijeda je dan rezerviran za Nobelovce. Naime dobitnici Nobelove nagrade prof.dr. Heraldzun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry), održat će panel predavanja, a potom se iz Kneževog dvora direktno u prijenosu uživo obratiti javnosti u cijelom svijetu, dok će u večernjim satima dodijeliti nagrade za najbolje radove na temu genetihžke hrvatskim srednjoškolcima.

Na konferenciju sutra stiže i Anthony Atala, jedan od vrhunskih stručnjaka za uzgoj i transplantaciju ljudskih organa. 

Cilj ove Konferencije je razmjena znanja i unaprjeđenje liječenja najtežih bolesti kao što je karcinom putem individualnih terapija, ali i borba protiv terorizma i kriminala uz pomoć forenzike. 

Skup je organiziran u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom: Mayo Clinic, te George Washinigton University, Penn State University, Universityof New Haven, Unfallkrankenhaus-Berlin, Regiomed Hospitals i nizom hrvatskih i regionalnih zdravstvenih i znanstvenih institucija.


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 19.06.17 u 13:48
Billy, opet se rugaš...

   

macy 19.06.17 u 13:48
Billy, opet se rugaš...

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija