VIJESTI
18.06.2017 u 12:51

Dubrovnik protiv privatizacije plaža
FOTO: "Nakon pljačke i privatizacije, slijedi nam otimanje javnih resursa"

Kako bi se pridružili zahtjevima brojnih otočnih i priobalnih inicijativa i građana okupljenima u Pokretu otoka da se pomorsko dobro izuzme iz Zakona o koncesijama, da se prijedlog Zakona vrati u normalnu proceduru te da se provede široka javna rasprava na tu temu, stotinjak Dubrovkinja i Dubrovčana jutros se okupilo na prosvjednoj akciji ispred ulaza na gradilište u Uvali Lapad na poziv Kandidacijske liste građana birača Srđ je Grad.


komentara  2

- Ono što je nama Srđevcima najproblematičnije u ovom zakonu jest način na koji se pokušava donijeti - u jeku parlamentarne krize, u trenutku kad vladajuća stranka pokušava donijeti zakon koji ne prolazi proceduru javne rasprave, dakle zainteresirana javnost je u potpunosti isključena iz procesa donošenja ovakvih odluka. S obzirom na to da se radi o zakonu koji pod sebe stavlja niz drugih podzakonskih akata i drugih zakona koji se tiču pitanja koncesija, smatramo da je osnovno da zainteresirana javnost bude upoznata sa činjenicama koje ovaj zakon donosi i zahtijevamo da se zakon vrati u javnu raspravu. To je osnovna procedura koju svaki zakon, a pogotovo zakon ovakve razine mora proći, rekao je tom prigodom gradski vijećnik KLGB Srđ je Grad Ljubomir Nikolić.

- Jako se protivimo kriterijima koji se donose ovim zakonom, a koji se tiču samo iznosa koncesije. Koncesionar koji da ponudu za koncesiju bit će odabran samo na osnovu iznosa novčane ponude, stavljajući u drugi aspekt sve eventualne loše ekološke i društvene učinke takve koncesije. U Dubrovniku smo svjedoci, nasreću još nemamo isključivih koncesija ali znamo kako se postojeća koncesijska dobra koriste na način koji građanima ili onemogućuje pristup, ili im drastično smanjuje kvalitetu života, dodao je.

- Dosadašnja zakonska regulativa koja obuhvaća koncesije, naročito na pomorskom dobru, je na neki način bila uravnotežena, odnosno cijenila je interese građana, ali i koncesionara. Međutim, novi prijedlog Zakona o koncesijama ide uvelike na stranu koncesionara, čime bi građani bili obespravljeni. Kao najveća opasnost koja se tu krije je mogućnost koncesionara da blokiraju pristup pomorskom dobru, obali, a mi smo, bar u Dubrovniku, imali iskustva posljednjih godina u vezi nemogućnosti pristupa brojnim obalnim mikrolokacijama. Iz iskustva mogu kazati da nam se sprema velika opasnost, kazao je član KLGB Srđ je Grad Igor Legaz, dodajući kako se nada da će saborski zastupnici imati volje odgoditi donošenje odluke o usvajanju takvog zakona prije nego se vrati na doradu.

- Nakon pljačke i privatizacije, koja znamo kako je završila, slijedi nam otimanje javnih resursa. Ja ne znam što je sljedeće – voda ili zrak koji dišemo?- zaključio je Ljubo Nikolić i pozvao sve građane da podrže Pokret otoka u zahtjevu da se spriječi donošenje još jednog zakona koji će ići na štetu građana.

Inicijativa Pokret otoka tijekom današnjeg dana organizira akciju "Trubi za obalu, za otoke!", kojom poziva sve brodare, ribare, jedriličare i jahtaše da trube pri ulasku u svaku luku, u znak podrške izmjenama Zakona o koncesiji uz poruku "Neka nas čuju i u Zagrebu".


M.Dragojević

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

cukun 19.06.17 u 11:08
predaja bez borbe? wow, kako cool BillyBobe.

   

cukun 19.06.17 u 11:08
predaja bez borbe? wow, kako cool BillyBobe.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija