KULTURA
13.06.2017 u 21:57

Predstavljena knjiga Nika Kapetanića „Medalje Društva prijatelja dubrovačke starine“

Predstavljanje knjige Nika Kapetanića „Medalje Društva prijatelja dubrovačke starine“ održano je večeras u Čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku. 


komentara  0

"U najnovijem radu Niko Kapetanić obrađuje medalje, plakete i značke u izdanju Društva prijatelja dubrovačke starine, od prve plakete iz 1972. pa do najnovije medalje iz 2016. godine. Nakon prve plakete u povodu dvadesete obljetnice Društva, te medalje u povodu 50. obljetnice, Društvo prijatelja dubrovačke starine sustavno izdaje dvije serije medalja. Prva serija medalja ovjekovječuje znamenite i zaslužne Dubrovčane na sedam medalja kovanih u periodu od 2007. do 2015. godine. Druga serija je posvećena obnovi dubrovačkih spomenika i nadajmo se da su do sada otkovane medalaje samo mali dio onoga što ćčeslejditi.

Niko Kapetanić svaku od plaketa, medalja i značaka detaljno opisuje, objavljujući i malo poznate ili nepoznate inačice. Uz tehničke podatke o promjeru, metalu,težini, prikazima na aversu i reversu, za svaku medalju daje vrlo detaljne biografije osoba koje su na medaljama prikazane, te opisuje povijesne događaje. Kod druge serije medalja posvećenih obnovi dubrovačkih spomenika osim tehničkih podataka daje i kratak prikaz svakog spomenika.", zapisao je u predgovoru knjige Joško Belamarić.

Na kraju predstavljanja medalja DPDS-a dodijeljena je Miljenku Domijanu, povodom završetka obnove Crkve svetog Stjepana na Pustijerni.


dubrovniknet team / FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY