KULTURA
22.03.2017 u 12:22

MINISTARSTVO KULTURE podržalo rad Muzeja i galerija Konavle sa 770 tisuća kuna!

Ministarstvo kulture je ove godine izuzetno potvrdno reagiralo na projekte koje su Muzeji i galerije Konavala prijavili za finaciranje iz Ministarstva kulture. Budući je osnivač Muzeja i galerija Konavala Općina Konavle, u krajnoj komformističkoj poziciji, od Ministarstva kulture ne treba očekivati značajnu pomoć, kad je riječ o investicijama, ulaganjima u vlastite prostore, adaptacije i općenito u tekuće poslovanje, no Ministarstvo kulture podupire projekte koje prepozna kao kvalitetne projekte od šireg interesa, a za njih je izdvojilo čak 770 tisuća kuna. O kojim je projektima riječ, objašnjava ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, Antonia Rusković Radonić.


komentara  0

- Mi smo prijavili u 2016. veliki broj projekta od kojih je Ministarstvo kulture podržalo sve vezane za naše lokalitete i spomeničku baštinu, što zaista znači vjetar u leđa novom odjelu koji se formira u Pridvorju.

Ideja za Arheološki muzej u Pridvorju, koji je dobio 300 tisuća kuna, stara je dvadeset godina, ali nikako do sada nisu bile sretne okolnosti za njeno provođenje. Nekako se sve posložilo i uz veliku podršku DPDS koji provodi istražne radove na konavoskim lokalitetima, Općina Konavle koja je s oduševljenjem podržala formiranje i lijepe suradnje koju imamo sa fratrom samostana u Pridvorju fra Ivanom Kramarom, krenuli smo u pozicioniranje samostana kao prostora baštinjenja povijesne i arheološke građe Konavala. Ministarstvo je podržalo formiranje muzejske jedinice, dakle obrtničke i ostale radove koje zadovoljavaju tehničke uvjete sa 300.000 kuna. S tim novcem i pomoći od osnivača mi ćemo već ovo ljeto imati jednu novu ponudu u Konavlima u prostoru srca Konavala - kazala je Rusković Radonić.

Sv. Barbara je dobila 100.000 kuna, što se najviše i očekivalo jer je prošle godine dobila UNESCOvu zaštitu, što je ogromna turistička promocija.

- Prijavnicu smo formirali na način da se napravi idejni projekt lokaliteta koji bi zadovoljavao i turističke i potrebe lokalnog stanovništva, a da se ne ugrozi spomenik. Nadam se da ćemo ovu godinu doći do kvalitetnog projekta i nastaviti sa provedbom u 2018.

Jagnjilo je srednjovjekovna nekropola s velikim brojem različitih ukopa u periodu između 10. i 15 st.,  sa ostacima suhozidne crkve, koja bi tako bila jedina koja u Konavlima nije prolazila adaptacije i promjene kroz povijest. Razlog tome je iseljavanje stanovnika iz sela Crnoglav u selo Šiješci zbog stalnih pljački i upada nakon formiranja granice Dubrovačke republike u 15. st. Cijeli prostor je velik 16 000 kvadrata te ćemo u ovoj godini izraditi projektnu dokumentaciju za širu zonu. Nadam se da će se prepoznati ovaj projekt kao strateški vrijedan što se tiče revitalizacije i kulturne ponude konavoskih brda jer bi uz njega vezali i Voznik i Sv. Luku kao bogatu srednjovjekovnu kulturnu scenu u brdima, što je svakako turistička ponuda u kulturi koja profilira prostor u smjeru koji je održiv. Za ovaj projekt smo dobili 100 tisuća kuna također - pojašnjava ravnateljica.

Mnogi su se pitali kako je i zbog čega zaštita rijeke Ljute valorizirana sa 160 tisuća kuna potpore Ministarstva.

- Rijeka Ljuta je naš izniman kulturni krajolik koji se uglavnom razumijeva kao prirodni krajolik. Tu je jedna nepravda koju je izazvala nedovoljna prezentacija i edukacija oko cijelog kompleksa. Gospodarski kompleks mlinova i stupa sa svojim osebujnim tehničkim izvedbama je zaista vrijedan detaljne prezentacije. Budući je to prostor u privatnom vlasništvu, odlučili smo se nenametljivo provesti digitalni vodič na nekoliko jezika koji će biti besplatno dostupan svima koji se nađu u gps lokaciji na koju se prezentacija odnosi. Ugrubo rečeno, svatko će na svom mobitelu ili iznajmljenom tabletu moći proći kroz rijeku Ljutu i informirati se o čitavom kompleksu. U prijavnici su odobrena sredstva i za održavanje kompleksa, što znači košenje, čišćenje jaža, borbu sa prirodnim krajolikom. Na nama je da na najbolji mogući način iskordiniramo izvedbu radova u odnosu na odobreni novac.

Arhelogija na Ratu u Cavtatu se provodi dugi niz godina. Ministarstvo kulture kontinuirano potpomaže arheološka istraživanja, ove godine s iznosom od 70.000,00 kuna

- Od ostalih prijavnica potporu smo dobili za nabavku informatičke opreme u iznosu od 20. 000 kuna i 20. 000 kuna za izložbu Trasiranje komunikacija koja se odnosi na predstavljanje arhitekture željeznice u dijelu Konavala. Naravno da bi voljeli da smo dobili i za ostale projekte koje smo prijavili, ali u ovakvoj situaciji koja je u državi i kulturi, ovako velika potpora nas zaista pozicionira u dostojnog aktera za planiranje kulturne ponude Konavala - zaključila je ravnateljica Rusković-Radonić.

 


L.C.

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija