VIJESTI
19.03.2017 u 18:46

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Na Karasovićima uhvaćen oficir JNA osumljičen za ratni zločin počinjen tijekom bombardiranja Šibenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Crne Gore i Republike Hrvatske (1963.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Riječ je o Čedomiru Borojeviću, koji je uhićen prilikom pokušaja prelaska granice na graničnom prijelazu na Karasovićima, a slijedom raspisane potrage Policijske uprave šibensko-kninske, a zbog sumnje da je zapovjedajući napadom na Šibenik prekršio Ženevsku konvenciju.


komentara  3

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora tzv. JNA, od 16. rujna 1991. do 18. rujna 1991. na području Županije šibensko-kninske za vrijeme oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske i JNA i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi SAO Krajina i Republike Srpske Krajine, tijekom združenog napada tih postrojbi na grad Šibenik tenkovskim, oklopnim i topovskim jedinicama u sastavu 9. kninskog korpusa i zrakoplovstva JNA, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Osnovano se sumnja da je kao zapovjednik patrolnog čamca prenio zapovijed članovima svoje posade da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, te su s čamca otvorili topničku vatru i iz topova tipa Bofors, cal. 40 mm i teških strojnica, cal. 20 mm pucajući na civilne objekte. Uslijed ovakvog napada došlo je do ugrožavanja života građana i do velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata.

Nakon ispitivanja, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi pobjeći i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje kaznenog postupka", stoji u priopćenju DORH-a.


dubrovniknet team/ DORH

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 20.03.17 u 10:44
Vec se od proglasenja nezavisnosti Republike Hrvatske 1990, pocela medjunarodno priznavati. Nisu sve zemlje priznale u isto vrijeme. Jos uvijek se hvataju oni koji su bombardirali Hrvatsku, a neke nikad nece ni uhititi.

   

mak 19.03.17 u 21:05
Naredio je unistavanje Grada Sibenika i zato ce odgovarati, gdje tu vidis problem. Takvim se sudi bez prava na zalbu, izvresenje odmah.

   

mak 19.03.17 u 21:05
Naredio je unistavanje Grada Sibenika i zato ce odgovarati, gdje tu vidis problem. Takvim se sudi bez prava na zalbu, izvresenje odmah.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija