VIJESTI
10.01.2017 u 20:00

Država prodala crkveno zemljište na Srđu za 7,7 milijuna kuna, investitor podigao tužbu

Gotovo 11 godina otkako se počelo pričati o velikom projektu golfa na Srđu, čini se kako nema kraja zaprekama u realizaciji te investicije, a posljednja u nizu između državne i lokalne administracije te investitora, tvrtke Razvoj golf, sada je i sudska bitka u sporu koji je ova tvrtka pokrenula protiv države nakon što im je RH pod državno ustvari prodala crkveno zemljište na Srđu, uzela novac za kvadrate i porez na promet nekretnina te poslije odbila vratiti 7,7 milijuna kuna koliko im duguje za prodaju zemlje koja je zapravo bila tuđa.


komentara  13

Dokumentacija koju je pribavio Globus zorno svjedoči o nemaru i nebrizi svih nadležnih tijela državne uprave uključenih u ovaj slučaj, počevši od Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije, DORH-a, Porezne uprave pa sve do Povjerenstva za državnu imovinu kojim je u to doba, dakle 2009. godine kad je potpisan kupoprodajni ugovor između investitora i Republike Hrvatske, predsjedao tadašnji premijer Ivo Sanader, a zamjenik bio potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Damir Polančec.

Prema dostupnoj dokumentaciji, iz tvrtke Razvoj golf, iza koje stoje izraelski investitor Aaron Frenkel i njegova supruga Maja Brinar Frenkel, u kolovozu prošle godine Općinskom sudu u Dubrovniku podnijeli su tužbu protiv Republike Hrvatske kojom od države traže da im vrati 7,7 milijuna kuna koliko su platili za stotine tisuća kvadratnih metara navodno državne zemlje na Srđu, a za koju se naknadno pokazalo kako je u postupku povrata samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, i to kao imovina oduzeta u vrijeme vladavine komunizma.

Tužbi su prethodili neuspješni pokušaji rješavanja cijelog slučaja mirnim putem, za što je investitor u lipnju 2015. uputio zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, ali kako se ono nikad na taj zahtjev nije očitovalo, Frenkel i prokurist tvrtke Ivan Kusalić na kraju su protiv države pokrenuli i sudski spor.

"Kafkijanski" proces između investitora i države traje sada već sedam i pol godina, tijekom kojih je investitor, kako bi osigurao projekt u koji je već uložio priličnu svotu novca, još jednom bio prisiljen kupiti iste zemljišne čestice, ali ovaj put od njihova novog vlasnika – Dominikanskog samostana, kojem je Ured državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije oduzete i već prodane nekretnine vratio u prosincu 2014. Da bi stvar bila još gora, isti taj Ured državne uprave 2007. i 2009. godine investitora obavještava kako iste te nekretnine nisu ni u kakvu postupku povrata te kako formalnopravno nema baš nikakve zapreke da Razvoj golf s državom sklopi vrijedan kupoprodajni ugovor.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

tufina 12.01.17 u 09:00
I kao uvijek,NEMA ODGOVORNIH!Čestitke DU dogovoru koji je sve to u GV uredno podržavo,a ne vjerujem da nitko ništa nije znao!

   

lorko.du 11.01.17 u 11:06
Ništa me više ne može iznenadit....ali ova prevara je sramota....prodavat zemlju koja nije u vlasništu RH i pravit se lud....tko zna gdje su ti novci od prodaje završili...

   

tufina 11.01.17 u 09:03
MOJGRAD ,ma koji investitori ?To su sve isti "igrači",nema tu ništa pošteno,sve ide na prevaru

   

mojgrad 11.01.17 u 09:00
Pa koja je ovo sramota za državu....stvarno skidam kapu investitorima što još nisu odustali od svega unatoč svim zaprekama....

   

tufina 11.01.17 u 08:35
Ma bravo,kako koja tako bolja,hura za Du dogovor!Sigurno nitko ništa nezna,sve se dogodilo po duhu svetomu! HDZ,Vlahušić i GV i dalje držu stranu "razvoj golfu".Kako će sad ?

   

barakokula 11.01.17 u 05:57
e ako je crveno prodala neka je dosta je crkva zla nanjela, operusala narod i cak mogu slobocno rec i zakuhala vjerske ratove kao i dobrim dijelom ovaj zadnji

   

Dubrovnik-Ljilja 11.01.17 u 04:11
Inace, Macy, drago mi je da si me posluso' i .konacno, stavio zube na policu.

   

Dubrovnik-Ljilja 11.01.17 u 04:09
A jos au najbolje zaradili - ljudi sa Bosanke.

   

nisamta 11.01.17 u 00:14
Tako naša država želi dva puta zaraditi a ništa ne dati. Koja sramota za RH, turizam, strane investitore. Lijepu poruku šaljemo.

   

macy 10.01.17 u 23:40
A tuke, Iskrstati... Nisu tebi svi lončići na broju...

prethodna / 1 / 2 / sljedeća
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija