LIFESTYLE
07.08.2016 u 17:03

Lenini originalni suveniri iz Dubrovnika s ljubavlju putuju u svijet

- Iako sam oduvijek imala kreativne afinitete, oni nisu prepoznati u dobu kad je mladom čovjeku najvažnije usmjerenje ili potpora, u srednjoj školi u Dubrovniku. Kreativnost je instrument koji se stimulira stalnim radom, eksperimentiranjem, učenjem novih tehnika, pokušajima i pogreškama. Ja sam  imala sreću da takvu slobodu a ujedno i obrazovanje dobijem u New Yorku., kaže Lena Šutić 26-godišnja Dubrovkinja koja je u Sjedinjenim američkim državama završila studij fotožurnalistike i vratila se doma. Nije puno trebalo čekati, a njezina je kreativnost rezultirala  linijom originalnih suvenira, koje prodaje pod nazivom From Dubrovnik With Love.


komentara  0

Originalni suveniri inspirirani baštinom i stvarnom poviješću Grada i okolice u Dubrovniku su trenutno prava rijetkost, kako ste Vi došli na ideju proizvoditi špagerice/ espadrile s karakterističnim motivima koji podsjećaju na Grad?

Mislim da ovdje ljudi prečesto razmišljaju isto, i to ne zbog nedostatka kreativnosti ili inspiracije već zbog straha i onog “što će drugi reći’”. U malim sredinama treba biti prvi, jer će se ionako pojaviti 5 kopija dok si rekao - “sezona”.

Zašto espadrile? Jer su lagane, nosive, klasične ali i apsolutni hit zadnjih par godina. Morale su biti jedinstvene, u bojama toplog Mediterana, s elementima ručnog rada. Zato što su idealan nosivi suvenir za naše žene i djevojke, ali i za strankinje koje će u korak pratiti na njihovim putovanjima, kao chic podsjetnik na Dubrovnik i pitoresknu okolicu.

From Dubrovnik With Love osmišljen je kao platforma na kojoj ću predstavljati proizvode koji su proizvedeni u Dubrovniku s ljubavlju. Nakon espadrila slijedi još puno novosti, ali neka to zasad ostane tajna. Prva tura espadrila rasprodala se u manje od tjedan dana, a potom i druga, treća.

Sve što dolazi iz srca, i u što se uloži ljubav i vrijeme uvijek se isplati. I da, neovisno o tome što radim, uvijek zagovaram kvalitetu ispred kvantitete, to je bio i jedan od razloga zašto sam se i upustila u ovaj projekt.

Lena proizvode prodaje preko svojih profila i stranica na društvenim mrežama, a na projektu uz nju radi i njezina obitelj. Mama koja pomaže u kačkanju i prišivanju i mladić koji je, kako kaže Lena, nezamjenjiva podrška, a ujedno i logistika. Prostor u kojem dijete odrasta djeluje, među ostalim, i na kreativnost i prepoznavanje ljepote. Zanimalo me koliko je odrastanje u Gradu utjecalo na Leninu kreativnost?

Iako sam oduvijek imala kreativne afinitete, oni nisu prepoznati u dobu kad je mladom čovjeku najvažnije usmjerenje ili potpora, u srednjoj školi u Dubrovniku. Kreativnost je instrument koji se stimulira stalnim radom, eksperimentiranjem, učenjem novih tehnika, pokušajima i pogreškama. Ja sam  imala sreću da takvu slobodu, a ujedno i obrazovanje dobijem u New Yorku.

Dubrovnik, kao grad, i kao spomenik kulture za mene je oduvijek bio, i ostat će, vječna inspiracija, sigurna luka i ponos. Obožavam Mediteran, moje fotografije su baš zato uvijek pune boja, bez obzira gdje ih snimam. 

Mnogi turisti koji dolaze u Dubrovnik zaluđeni su "Igrom prijestolja". Ponekad se čini kao da stvarno dolaze u King's landing, a ne u Dubrovnik. Taj trend prate i suveniri. Štoo tome mislite?

Dubrovnik je puno više od King’s landinga i Igre prijestolja. Naša je zadaća obrazovati gosta i usmjeriti ga, da se zainteresira za našu povijest, koja je, po meni, zanimljivija od HBO-ve serije. Ove zime gledala sam “Republiku”, Božidara Burića i bila sam fascinirana. Takvi projekti trebaju Hrvatskoj i Dubrovniku. To je reklama koju treba odašiljati u svijet i gosti koje takva serija zainteresira nam trebaju.

Lena je trenutno jako zaposlena oko izrade epadrila, no nije to sve. Tu je i kolekcija odjeće "Aime" inspirirana tradicionalnim nošnjama, nasljeđem Konavala, Primorja i otocoka, koja se može pogledati i kupiti u Dešinoj trgovini u Lazaretima. Priprema se i jesenska kolekcija te mnoge druge lijepe stvari, koje javno još ne želi otkriti. 


Katarina Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija