VIJESTI
26.02.2016 u 12:53

VIDEO/FOTO: Grabovica - nevidljiva opasnost za zdravlje svih Dubrovčana

Svi znamo gdje se odlaže otpad koji svakodnevno bacamo u kontejnere u Konavlima, Župi, Dubrovniku i Primorju, no jeste li ikada bili na Grabovici i vidjeli kako to izgleda? Mi smo jučer zajedno s učenicima 3A Osnovne škole Gruž posjetili Grabovicu i ostali, neugodno iznenađeni. Uzvisina na kojoj je od 1983. do danas odloženo 800 000 tona smeća u svome podnožju ima veliko crno jezero. Riječ je o procjednim vodama čiji je sastav zasigurno toksičan, a ta voda procjeđuje se dalje kroz krške šupljikave stijene i dolazi do izvora Omble s kojega se Dubrovnik opskrbljuje pitkom vodom. Premda je ne vidimo, Grabovica je naš najveći komunalni problem. Sve što bacimo u smeće i odložimo gore,opet nam se vraća kroz špine u naše domove. Što možemo napraviti?


komentara  1

Većinu smeća na Grabovici čini plastika. Gdje god se okrenete vidite platične vrećice koje vjetar podiže u zrak i kao ukrase kači na obližnja stabla. Kante od piture, kadini, odjeća, obuća, stramaci.... sve to trune na Grabovici. Lijeni galebovi ovdje su našli svoj lanac brze hrane, pa neumorno umjesto nad morem, lete nad smetlištem. Ostaci hrane ne privlače samo galebove, nego i štakore, a  za štakorima stižu i zmije koje se njima hrane. Cijeli jedan bio sustav izrastao je na smeću koje su odložili ljudi. Pogledajte ove slike Grabovice i zapitajte se što svatko od nas može učiniti da bi se smanjila količina otpada?

Učenici 3A Osnovne škole Gruž znaju odgovor na to pitanje, jer kroz projekt „Klima ti i ja“ koji provodi udruga Deša uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, uče kako živjeti sakupiti i odvojiti otpad, kako ga preraditi i ponovno upotrijebiti. Znaju ovi trećaši, vjerojatno bolje od svojih roditelja, da kad odvajate otpad u vlastitom domu, čuvate okoliš u kojem živite, a znaju i da su ljudi zdravi samo onoliko koliko je okoliš u kojem žive zdrav i čist.

Ovi su razigrani učenici godinu dana učili o tome kako se gospodari vlastitim otpadom i prije posjeta Grabovici nacrtali su kako oni misle da najveće odlagalište otpada u Županiji izgleda. Njihovi crteži i zbilja nisu se baš poklopili, pa su imali jako puno pitanja za djelatnice Čistoće koje su im se pridružile na izletu. Kao pravi znatiželjni novinari pitatali su trećaši teška pitanja, a evo što su saznali od Lucije Kusalić i Dubravke Đivanović iz Čistoće.

Otpad se na Grabovicu počeo odlagati 1983. godine. Naravno prethodno nisu napravljene nikakve studije o utjecaju takvog odlagališta na okoliš i na pitki izvor Omble. Do 2016. odloženo je 800 000 tona raznog otpada. Svakodnevno se prazni 35 kamiona prepunih komunalnog otpada. Kojeg s ulica i iz kontejnera pokupi i preveze 180 zaposlenika Čistoće.Kad je Gradom upravljala gradonačelnica Dubravka Šuica 2004. počela je sanacija Grabovice. Odlagalište je tada prošireno, a postavljene su i nepropusne folije.

Grabovica 2011., nakon sanacije,gore. Dolje - 2016. jama obložena zaštitnom folijom puna je do vrha

Godišnje se, prema podacima iz 2011. odlagalo oko 25 000 tona otpada,a današnje brojke su veće. Tako je u 2015. na Grabovicu stiglo 30 000 tona otpada. 

Grabovica je sanirana i proširena ponovno 2011. godine, kad smo tamo snimili fotografije, koje pokazuju relativno uredno stanje odlagališta. Usporedimo ih s današnjim stanjem. Razlika je ogromna. Grabovica ima dozvolu  za odlaganje otpada do 2018. godine, kada je krajnji rok za izgradnju i stavljanje u pogon županijskog centra za gospodarenje otpadom. Mjesta za odlaganje gotovo da više uopće nema.

Unatoč činjenici da se nalazi u drugoj vodozaštitnoj zoni , gdje prema Zakonu ne bi smjela biti Grabovica je i dalje jedino mjesto gdje se odlaže otpad iz općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje, Mljet te Grada Dubrovnika.

Otvaranjem reciklažnih dvorišta i razdvajanjem  različitih vrsta otpada, što se u civiiziranim zemljama radi već desetljećima, u Japanu primjerice još od 1983., znatno bi se smanjio dovoz  otpada na Grabovicu ili neko drugo buduće odlagalište.  Učenici 3A Osnovne škole Gruž kroz projekt „Klima, ti i ja“ učili su godinu dana o klimatskim promjenama, koje se događaju, ali i o tome kako ih možemo  smanjiti.

„Prije svega radili smo na edukaciji o razdvajanju otpada i recikliranju. Ovaj izlet na Grabovicu je završetak našeg projekta, u sklopu kojeg je u dvorištu gruške škole postavljen i komposter, pa djeca svakodnevno sve razgradive otpatke od marenda i drugog odlažu u njega, a tu se odlažu i ostaci iz školske kuhinje. Djeca su gladna znanja, a kroz ovaj projekt pokušavamo razviti svijest zašto je važno razdvajati otpad i kako oni sami mogu utjecati na svijet oko sebe. I kako je svaki pojedinac gospodar svoga otpada. Vrlo važna je suradnja s nastavnicima, a moram izdvojiti učiteljicu Anicu Arkulin s kojom dugo i uspješno surađujemo“, kaže Romana Tomić iz DEŠA-e, voditeljica projekta, koja ističe kako su djeca bila posebno oduševljena predavanjem dubrovačkih Storm Chasersa o klimatskim promjenama.

"Crno jezero", procjedne vode na Grabovici- gore 2011, dolje 2016.

Lijepo je da barem dio naših učenika razvija svijest o odvajanu otpada i utjecaju toga na naše zdravlje. Ali situacija je takva da bismo svi, bez iznimki, odmah danas, trebali reagirati. Ako vam fotografije nisu dovoljne, stanje na Grabovici pogledajte u kratkom videu.


Katarina Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

tufina 26.02.16 u 14:01
Eto s ćim bi se Vlahušić trebao bavit a ne snimanjem filmova ,zimskim festivalima,turistima i drugim glupostima koje u Grad dovoze još više smeća svake vrste

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija