VIJESTI
17.01.2015 u 12:27

izravna opasnost za ekosustav
Dubrovački Institut za more: naftne platforme nespojive su s turizmom i ribarstvom

Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku drži da je planirana eksploatacija nafte u Jadranu izravna opasnost po ekosustav južnoga Jadrana i da je nespojiva s djelatnostima ribarenja i turizma, u odgovoru na naš upit napisao je ravnatelj Instituta Valter Kožul. Na Institutu se nadaju kako će Strateška studija utjecaja na okoliš odgovoriti kako spriječiti i ukloniti moguće havarije na istražnim prostorima. Stav Instituta za more i priobalje donosimo u cijelosti.


komentara  1

"Institut za more i priobalje drži da je planirana eksploatacija nafte u Jadranu izravna opasnost po ekosustav južnoga Jadrana i nespojiva s djelatnostima ribarenja i turizma. Južni Jadran predstavlja „vrata Jadrana“ i sve promjene nastale tamo vrlo brzo, zahvaljujući ulaznim strujanjima, odražavaju se na stanje u preostalim dijelovima istočnojadranske obale i otoka.

Treba također imati u vidu da je Jadran osjetljivo malo poluzatvoreno more i ima posebni status unutar Mediterana. Rizici tijekom bušenja i iskorištavanja nafte su veliki i predstavljaju opsanost po morsku bioraznolikost te time i ribarstvo.

Preporučamo okrenuti se, kao ostali razvijeni svijet, investicijama u alternativnim izvorima energije, suncu i vjetru. Naposljetku, očekujemo da će Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu te nacrt Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu odgovoriti kako spriječiti i ukloniti moguće havarije na istražnim prostorima", pišu iz Instituta za more i priobalje.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

tufina 17.01.15 u 13:38
To svak imalo pametan zna,samo našoj vladi to nije jasno,jer nema nimalo pameti

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija