LIFESTYLE
19.10.2014 u 13:01

čuvari gradskog porta
Kaše - dubrovački valobran vapi za obnovom

Branile su stoljećima dubrovački porat, od valova i  iznenadih uplovljavanja, i danas brane barke i brodove, ali Kaše su, iako još na istom mjestu, u lošem stanju.  Za njihovo propadanje kriv je potres 1979., oštećenja iz Domovinskog rata, ali i činjenica da od 1979. do danas nisu obnovljene. Kaše su izgrađene 1486. godine, a naziv su dobile prema drvenim sanducima ili kako se u Gradu kaže kašetama, kojima su građene po uzoru na valobrane i lukobrane rimskih luka. Čak je i dubrovački porat jedno vrijeme nosio naziv Porto Cassone.


komentara  0

Zbog nepovoljnog položaja dubrovačka luka  bila je  izložena udarima juga i valova pa je Veliko vijeće već  još 1347. odlučilo izgraditi valobran dužine 25 sežanja (oko 51 m). Gradnja Kaša  je započela 1484., a radovi su završili 1486. godine prema nacrtu poznatog dubrovačkog graditelja Paska Miličevića. Troškovi gradnje su iznosili 5.700 dukata., a osim obrane od valova Kaše su  porat branile i od iznenadnih napada neprijatelja. Sa Svetog  Ivana, preko Kaša, do mosta na Pločama  zatezao se veliki i debeli metalni lanac kao zapreka uplovljavanju nepoželjnih brodova.

Kaše su građene uz pomoć potopljenih kesona, kašeta koje su se punile građevinskim materijalom i potapale se u moru, a potom se oko njih nabacivalo krupno kamenje koje ih je štitilo od udara valova.

Antun Ničetić koji se u svojim istraživanjima bavio dubrovačkom lukom i Kašama, u knjizi  "Neke nove spoznaje o valobranu Kaše i Porporeli"  piše, među ostalim, kako su Dubrovčani najvjerojatnije poznavali hidraulično vezivo pocuolan, od vulkanske prašine (pepela) puteolanus pulvis, koje se u dodiru s vodom, slanom ili pitkom, pretvara u najtvrđi spoj.

"Jesu li podignute  Kaše uz uporabu tog prirodnog „cementa“?  Istraživanja rađena za projekt obnove Kaša govore da je pri sondiranju Kaša u nekim sondama pronađen santorin, vulkanski pepeo donesen s  istoimenoga otoka u Egejskome moru. Vjerojatno će se tek kad budu započeti radovi na sanaciji, doći do još više podataka o načinu gradnje dubrovačkoga valobrana. Ali prema dosadašnjim spoznajama Kaše nisu  građene usuho", piše Ničetić.

O Kašama ćemo saznati više kad počnu radovi na obnovi, a obnova valobrana planira se posljednjih 30 godina. Nakon potresa 1979. godine počeli su razgovori i planovi za obnovu. Građevinska dozvola izdana je  1990.godine,  a projektant obnove bio je  Damir Čorko. Međutim radovi nikad nisu započeti zbog neslaganja konzervatora i Stručno savjetodavne komisije za obnovu Dubrovnika s predloženim načinom sanacije. Nakon toga je došao Domovinski rat u kojem su Kaše dodatno oštećene i sve je trebalo početi ispočetka.

Valobran Kaše 2006. dan je na upravljanja Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik, a kako kaže ravnatelj ove institucije Željko Dadić, od svog osnivanja do danas ŽLU je  uložila oko milijun kuna u projektnu dokumentaciju te je ishodovala građevinsku dozvolu za obnovu Kaša.

"Prema projektu koji je izradio Željko Peković sama obnova valobrana koštala bi oko 25 milijuna kuna, što je iznos koji Županijska lučka uprava nažalost ne može sama financirati. Stoga smo u suradnji sa DUNE-om projekt prijavili prema EU fondovima. Projekt je prijavljen u veljači 2014.g. sadržavao je sve karakteristike navedene u natječaju (izrada fisibility studije, pravovaljanu građevinsku dozvolu).

Međutim nažalost u dopisu koji smo dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u lipnju 2014.g. stoji, bez dodatnih, objašnjenja da projekt nije prošao razinu ocjenjivanja, te da ne ide u drugu fazu. Županijska lučka uprava neće odustati od obnove mi ćemo i dalje tražiti izvore financiranja za obnovu.

Obratili smo se već u proteklim razdobljima i opet ćemo institucijama koje mogu pomoći u obnovi Kaša. Obnova se može vršiti i u fazama kako bi se najprije sanirali najoštećeniji dijelovi valobrana. Prema samom projektu obnova bi trajala od 6 do 12 mjeseci", na naš upit odgovorio je Željko Dadić.


Katarina Fiorović FOTO: Vedran Jerinić

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija