KULTURA
06.02.2014 u 21:55

Otvorena izložba "Sestre Bukovac" u Galeriji Dulčić Masle Pulitika

Izložba pod nazivom "Sestre Bukovac" na kojoj su predstavljeni radovi Ivanke Bukovac Javorsky (1899. – 1978.) i Jelice Bukovac Radoslavljević (1897. – 1967.),  otvorena je večeras u  Galeriji Dulčić Masle Pulitika. 


komentara  0

Ivanka Bukovac Javorsky i Jelica Bukovac Radoslavljević, bile su kćeri čuvenog slikara Vlaha Bukovca, te i prve žene studentic na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Cilj večeras otvorene izložbe je valorizirati i kontekstualizirati njihov zaboravljeni opus na temelju trenutno dostupnog materijala iz Umjetničke galerije Dubrovnik, Kuće Bukovac u Cavtatu, te iz privatnih zbirki u Dubrovniku, Cavtatu i Zagrebu.

Činjenica da su Ivanka i Jelica kćeri slavnoga Vlaha Bukovca, ključne osobe za razvoj hrvatskog modernog slikarstva za obje slikarice je bio dvosjekli mač. S jedne strane, duguju mu sistematsku likovnu poduku od rane dobi, a s druge strane do kraja života ne mogu se osloboditi očevog nasljeđa i poduka koje primaju od rane dobi, te ostaju vezane za akademski realizam i plenerizam potpuno ignorirajući suvremene tendencije u umjetnosti 20. stoljeća. Obje slikarice međutim posjeduju izraziti likovni talent, te je ova izložba korak prema boljem poznavanju njihovog zanimljivog opusa.

Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka.


dubrovniknet team / FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija