LIFESTYLE
04.09.2012 u 10:07

turistička sramota Šipanske Luke
Razglednica iz Luke Popišanske

Iako se volimo hvaliti dobrim rezultatima turističke sezone, očuvanim okolišem i gostoljubivošću, turisti koji nam dolaze ipak imaju jednu drugu perspektivu. U nedjelju je na Deutsche Welle izašla je reportaža pod naslovom "Razglednica iz Luke Popišanske". Novinar, koji već dugo ljetuje na Šipanu ove je godine ostao razočaran zatvorenim hotelom, bespravnom gradnjom i ne povezanošću otoka s Gradom.

komentara  0

-Ljepota Luke Šipanske na razglednicama hrvatskog Jadrana graniči s kičem: plavo more, bijele barke, zeleni borovi, sive ribarske kućice, nekoliko palača u palmama, toranj crkve među maslinama i čempresima, uspravljen iza malog hotela na kraju uvale. Tomu treba dodati detalje koji se na razglednicama ne vide: žamor djece u parku oko boćališta, pospane mačke u sjeni ribarskih mreža, kašete s robom iz vrtova na betonskim stolovima tržnice u dnu mola. I desetine klupa posijanih u sjenama borova, uz kamene zidove kuća, između grmova oleandra. I vaterpolo golovi među kojima je kao dječak plivao Nikša Dobud- piše Deutsche Welle.


-Ali, gle čuda, stolova na hotelskoj verandi nema. Samo kao za selidbu složene i povezane garniture stolica. Škure zatvorene, ponegdje plijesan izvirila iz pukotina u fasadi, sve pusto i tiho.

Usred sezone, u zemlji koja svoj prosperitet vezuje uz turizam?!

Na zaključanim staklenim vratima obavijest, na nekoliko jezika, da je hotel u vlasništvu Raiffeisen banke koja ne snosi odgovornost za aranžmane sklopljene s bivšim vlasnikom.

Između listova zalijepljenih iznutra nazire se u staklu odraz hrvatske zastave i panorama Luke Šipanske izvrnuta naopako. Iz te slike nosnice mu sve jasnije zapljuskuje gadan smrad zapuštene septičke jame. Kad se približi uvali, koju pamti po zelenoj boji morske trave, smrad mu natjera suze na oči.- piše DW.

Cijeli članak o dojmu dugogodišnjeg posjetitelja Šipana i našoj turističkoj sramoti pročitajte ovdje.


dubrovniknet team/ IZVOR: DW

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija