KULTURA
19.10.2011 u 10:56

Koncert Rogowskom u čast
Poljski velikan u Revelinu

"Rogowskom u čast" naziv je koncerta, kojim je Dubrovački simfonijski orkestar, uz suorganizaciju Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj i Grada Dubrovnika, u tvrđavi Revelin obilježio u utorak navečer 130. godišnjicu rođenja skladatelja Ludomira Michala Rogowskog.

komentara  0

Orkestrom je ravnao Ildous Galioulline. Na programu su djela L.M.Rogowskog ''Priča prije sna'', ''Dubrovačke impresije'' te ''Bljesci po moru''. Prije početka koncerta održala se svečanost promocije nota IV. simfonije L.M. Rogowskog.

Poznati poljski skladatelj i dirigent, Ludomir Michael Rogowski, rodio se u poljskoj plemićkoj obitelji. U Dubrovnik dolazi 1926. godine te uveličava mnogobrojne nastupe tadašnjeg Dubrovačkog filharmonijskog orkestra.

Maestro Rogowski je studirao glazbu na najuglednijim europskim glazbenim akademijama, u Poljskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Godine 1950. napisao je peterostavačno djelo „Dubrovačke impresije" koje opisuje ljepote Dubrovnika i njegove okolice. Rogowski se zanosio hrvatskim folklorom te je uglazbio pregršt stihova dubrovačkih renesansnih pjesnika.

Zanimljivo je da je Rogowski gotovo 30 godina živio i radio u Dubrovniku, sve do svoje smrti 1954., te je svoju glazbenu ostavštinu ugradio u hrvatsku baštinu.


dubrovnik team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija