KULTURA
21.07.2011 u 11:17

predstavljen faksimil originala koji se čuva u Oxfordu
Dubrovački misal iz 12. stoljeća ponovno u Katedrali

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, a u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, sinoć je u katedrali predstavljen faksimil izdanje Dubrovačkog misala i studije dr. Miha Demovića Beneventanski notirani misal dubrovačke katedrale iz 12. stoljeća.

komentara  0


Missale Ragusinum (Dubrovački misal) nastao je u Dubrovniku u 12. st., gdje se stoljećima koristio u katedrali. Danas se čuva u Bodleian Library u Oxfordu.

Upravo je dr. Miho Demović, predanim znanstvenim istraživačkim radom utvrdio i dokazao da Misal potječe iz dubrovačke katedrale Sv. Marije. Faksimilno izdanje Dubrovačkog misala i studiju dr. Demovića o Misalu predstavili su Vesna Čučić, Martin Kauffmann, Ivica Prlender, Miho Demović i Ileana Grazio uz sudjelovanje Djevojačkog zbora »Amorette« i tenora Damira Vrabeca.


Dubrovački biskup Mate Uzinić ovom je prigodom gospođi Pavici Šundrica, umirovljenoj profesorici engleskog jezika zahvalio na donacijama kojima je potpomogla kod izdavanja Misala kao i prijevoda djela Ignjata Đurđevića "Sveti Pavao brodolomac" na engleski jezik, kao brojnim drugim donacijama, koje je uložila u očuvanje dubrovačke kulturne baštine.

 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija