PUT OKO SVIJETA
28.07.2018 u 17:01

Grčki putnik očaran Cavtatom: moj Epidaur i hrvatski Epidaurus su isti

Prvi put sam za hrvatski Epidaurus čuo prije četiri godine. Za to mi je rekla Barbara, prijateljica iz Atene, koja je uz Dubrovnik posjetila Cavtat. Iznenadila ju je, ali i šokirala sličnost ta dva grada, pogotovo kad je saznala da je izvorni naziv Cavtata zapravo Epidaurus. Nakon toga, moj odlazak u posjet sestrinskom gradu mog grčkog Epidaurusa bio je samo pitanje vremena. Prošlog svibnja uhvatio sam direktan let za Dubrovnik, bolje rečeno direktan let za Cavtat, i ubrzo shvatio da se moja prijateljica prevarila. Ova dva grada nisu slična,  potpuno su jednaka.

Napisao: Dimitris Ginis


komentara  0

Nakon samo dva sata provedena u Cavtatu, imao sam osjeća da se po njemu mogu kretati zatvorenih očiju. Šetao sam po mjestu i udisao miris mora i borova, isti miris koji redovito udišem doma.  Nekoliko sam puta zastao pitajući se kako je moguće da su ova dva grada toliko slična. I ne govorim tu samo o krajoliku, koji je copy/paste grčkog krajolika, veći i detaljima kao što su borovi koji rastu iz stijena, stabla maslina, ali i nespola, koja sam dosad vidio samo na jugu Grčke.

Nisam bio svjestan da me čekaju još veća otkrića. Da bi zaista upoznali mjesto u kojem se nalazite, morate prvenstveno upoznati njegove ljude.Tako sam šetajući Cavtatom upoznao Iva, Damira, Antoniju i Jelenu, ali i mnoge druge ljude, koji su mi s veseljem ispričali sve o povijesti ovog mjesta.Razgovori s njima vratili su mi sjećanje na Eskulapa, boga liječništva. Ispričali su mi legendu o špilji na brdu iznad Cavtata, u kojoj je Eskulap skupljao ljekovito bilje, kao i da je spomen na njega i  danas živ, te kako je čak jedan od četiri stupa u Kneževom dvoru u Dubrovniku posvećen upravo njemu. Za mene je to bio šokantan i iznenađujuć podatak koji me ponukao da istražim odakle potječe ta legenda.  Istražujući tako povijest Dubrovnika, naišao sam na zanimljiv momenat, koji potječe iz vremena Napoleonovih ratova, i koji mi je rasvijetlio mnogo toga.

- Dok je pet tisuća Francuza, pod vodstvom generala Marmonta, marširalo prema jugu, preuzimajući bez otpora dalmatinske utvrde, Rusi su pritiskali senatore Dubrovačke republike, da im dopuste da okupiraju Grad. Dubrovnik je bila važna utvrda, jedina na putu prema Kotoru, stoga su i Rusi i Francuzi, nastojali pridobiti Dubrovčane.

- Iako mi je ova zemlja draga - kazao je Vlaho Kaboga - posvećena našom ljubavi, prečasnim institucijama, mudrim zakonima, uspomenama na naše slavne pretke, prestat će nositi ime domovina, ako izgubi svoju neovisnost. Ukrcajmo na našu trgovačku flotu, naše žene i našu djecu, naše blago i naše zakone, i zatražimo od Sultana otok, koji će postati našim novim utočištem i našim novim Epidaurusom.

Nakon što mi je lokalno stanovništvo ispričalo ovu priču, i nakon što sam istražio temu na internetu, zaronio sam u povijest i pokušao povezati te činjenice u cjelinu koja ima smisla. Nakon dugog i turbulentnog perioda, država-grad preuzela je moć nad grčkim građanima. U tom periodu svaka je od tih država osnovala svoje kolonije diljem Mediterana.

Epidaur je bio grad država na sjeveroistočnoj strani Peloponeza. Imao je i svoju luku u Saronskom zaljevu kao i dugu povijest, sačuvanu u Homerovim pričama. Epidaurus je kao i ostali gradovi države razvijao svoje kolonije, na otocima Aegina, Samos i Kos. Samo su jednoj svojoj koloniji dali ime Epidaurus, i to Epidaurus Lima na jugoistočnoj obali Peloponeza. Nakon što sam ga podsjetio, shvatio sam zašto su mu nadjenuli baš to ime. Grad strahovito nalikuje gradu koja ga je i osnovao.
Danas znamo da su Grci osnivali svoje kolonije i na obali Dalmacije, poput Elafita i Korčule. Stanovnici drevnog Epidaurusu mora da su se iznenadili kad su na jednom od tih putovanja stigli do cavtatskog zaljeva. Mogu zamisliti njihove izraze lica dok su promatrali krajolik. Vjerujem da im je trebalo dosta vremena dok nisu zatvorili usta od šoka. Iako su otputovali daleko na sjever, našli su se ponovno u svom Epidauru. Ako postoji ijedno mjesto na svijetu koje je zaslužilo nositii naziv Epidaurus, onda je to zasigurno Cavtat.

U tim drevnim vremenima, Eipdaurus nije bio samo moćan grad-država, već i jedan od najvećih religijskih centara, kao i svetište boga Eskulapa. Stoljećima su ljudi, iz svih dijelova Grčke putovali u Epidaurus, kako bi se izliječili u mjestu rođenja ovog boga. 

Jedno od najpoznatijih lječilišta smjestilo se na otoku Kosu, a kao što znamo Kos je bio kolonija Epidaurusa i mjesto gdje je Hipokrat postao najpoznatijim liječnikom svih vremena. 292 godine prije Krista, Rim je poslao svog veleposlanika na Epidaurus, kako bi donio u Rim zmiju boga Eskulapa s nadom da im pomogne u borbi protiv kuge. Čak je nekoliko rimskih careva posjetilo ovo svetište s nadom da će ozdraviti, a donirali su i novac kako bi osigurali da svetište i dalje pruža svoje usluge ljudima kojima su potrebne.

Stvari su se uvelike promijenile nakon dolaska nove religije. Bizantinski car Teodozije naredio je da se sva svetišta starih religija zatvore. Ova odluka je imala veliki utjecaj na ovo Eskulapovo lječilište i svetište, a finalni udarac zadao mu je potres koji ga je uništio 550 godine.

Današnji Epidaur je gradić koji broj 2 tisuće stanovnika, skoro pa jednako kao i Cavtat, a poznat je po svom drevnom kazalištu i njegovoj izvanrednoj akustici, u kojem se održava svjetski poznati festivala antičkog kazališta.Svjetski poznata diva Marija Kalas i holivudski glumac Kevin Spacey nastupaju svake godine u ovom drevnom amfiteatru koji može primiti 14000 ljudi, a koje je u antičkom dobu bilo samo dio procesa liječenja.

Zasigurno vam je do sad jasno zašto me toliko iznenadilo štovanje Eskulapa u Cavtatu. Izgleda da su ova dva gada povezana imenom, izgledom, te da su bila snažno povezano putem boga zdravlja Eskulapa.

Danas znamo da su matični gradovi uvijek ostajali usko povezani sa svojim kolonijama. Čini se da je ta bliska veza postojala i između ova dva Epidauusa, pa je tako i štovanje boga Eskulapa prebačeno u novu koloniju.  Ako je sve ono što sam zaključio istražujući povijest Cavtata točno, to bi trebalo značiti, da se negdje u okolici ovog gradića krije i svetište posvećeno ovom bogu.

Moja prijateljica iz Cavtata ne vjeruje baš u tu moju teoriju, najviše zbog nedostatka arheoloških dokaza. Ta činjenica je i mene iznenadila, ali nakon razgovora s lokalnim stanovništvo shvatio sam kako sustav zapravo funkcionira. Osoba koja na svojem zemljištu pronađen bilo kakve artefakte, mora i platiti istraživanje i iskapanje. Da se to dogodi meni, jednostavno bi ih zakopao i šutao o onome što sam pronašao. Godinama je takva praksa postojala i u Grčkoj, a zatim je donesen novi zakon, koji osim samih aftekata, šiti i pracelu zemlje na kojoj su pronađeni.

Kako god bilo, nakon ovog posjeta Cavtata, ostao samo u kontaktu s vrlo dragim ljudima koji smatraju da moja teorija ima smisla. Antonia i Jelena su izrazile želju da same vide moj grčki Epidarusu o kojem sam im toliko pričao, pa su me došle posjetiti. Jelena je još uvijek izrazito skeptična prema mojoj teoriji, ali se nadam da će mi pokušati dokazati da sam u krivu. Vjerujem da će tek tada shvatiti koliko zapravo ima istine u onom što govorim. S druge strane, Antonija pokušava pronaći sličnosti među ljudima, stvari koje ih zbližavaju bez obzira na prošlost.

Siguran sam da ovaj moj posjet Cavtatu neće biti i jedini i da ću uz pomoć divnih ljudi poput Jelene, Iva i Antonije uspjeti približiti ta dva Epidaurusa. I u ovoj mojoj zadnjoj rečenici volio bih istaknuti još jednu podudarnost. Gradovi-države su zaslužne za dominaciju Grčke tijekom povijesti, ali je posljednji grad-država u povijesti koji je imao toliku moć i utjecaj bio je Dubrovnik.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija