PUT OKO SVIJETA
28.04.2018 u 10:24

PUTOPIS: Miho Katičić iznosi svoje impresije i oduševljenje hodočašćem u Lourdes

Ispunivši obećanje dano u Fatimi, katedralni župnik don Stanko Lasić organizirao je hodočašće u drugo veliko marijansko svetište - Lourdes. Zanimanje za hodočašće raslo je iz dana u dan, tako da je 19. travnja na put krenulo stotinu hodočasnika: članovi Katedralnog zbora, Bratstvo Presvetog Sakramenta, članovi župnog i pastoralnog vijeća Velike Gospe te brojni Dubrovčani. Ovakva hodočašća se ne zaboravljaju - napisao je po povratku Miho Katičić.


komentara  0

Nakon slijetanja u Barcelonu, putovanje smo nastavili autobusima prema Lourdesu. Vožnja se odužila preko sedam sati, jer nam je trebalo prijeći preko Pirineja, no znajući kamo i zašto idemo, ništa nam nije bilo teško.

Petak, 20. travnja, zasigurno nitko od nas neće nikad zaboraviti. Nakon svete mise, koju je predvodio don Stanko, a svojim pjevanjem uljepšali članovi Katedralnog zbora pod vodstvom Maje Marušić, obišli smo Svetište Majke Božije i spilju ukazanja. Svetište je na svoje tri razine istovremeno monumentalno i skromno. Dovoljno je samo sjesti, promatrati i šutjeti da se duša napuni i vjera procvjeta.

Dirljiv je bio obilazak rodne kuće Svete Bernardice i mlina u kojoj je živjela njena obitelj. Nevjerojatna je životna snaga i svjedočenje vjere te malene i boležljive djevojčice u vremenima koja su bila sve samo ne laka za kršćane.

Kupanje u hladnoj vodi jedno je od najvećih čuda Lourdesa koje se nikako ne smije propustiti. Nakon višesatnog čekanja i molitve Gospi, kratkotrajno uranjanje u malu betonsku kadu s temperaturom vode od 11 stupnjeva, oblačenje bez brisanja uz neopisivo uzbuđenje, duhovni je i tjelesni lijek.

Noćna, dva kilometra duga, procesija sa svijećama, slična onoj u Fatimi, je priča za sebe. Procesija s Gospinim kipom kreće ispred spilje ukazanja, a završava na trgu ispred svetišta. Procesija nosi poruku zajedništva u vjeri, jer svi mole i pjevaju na svojim jezicima uz osjećaj istinske Biblijske bliskosti. Mnogi puste suzu kad se na pripjev pjesme „Ave Maria“ sve svijeće podignu u zrak.

Subotu 21. travnja obilježio je križni put. Na 14 postaja križnog puta 114 je prekrasnih kipova u prirodnoj veličini, koji svojom izražajnošću dočaravaju zadnje zemaljske sate i smrt Isusa Krista. Don Stanko i don Josip dirljivim su se nakanama sjetili naših poginulih, umrlih, nestalih i bolesnih sunarodnjaka. Svetu misu nakon križnog puta predvodio je don Josip Mazarekić.

Na povratku prema Barceloni, nakratko smo se zaustavili u prekrasnom srednjovjekovnom gradu Carcassoneu, koji se od 1997. nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine. Znaju ga uspoređivati s Dubrovnikom, ali mi znamo da se s našim Gradom nijedan drugi grad ne da usporediti.

U nedjelju smo prije povratka doma imali kraći panoramski pregled Barcelone i posjet veličanstvenom nedovršenom djelu velikog Gaudija – Bazilici Svete obitelji (Sagrada Familia).

Na kraju hodočašća mogli smo, duhovno obnovljeni, zapjevati predivnu himnu lurdskoj Gospi:

„Hrvati se, evo, k tebi utječu
I s pjesmom ti, Djevo, veselo kliču
Zdravo, zdravo, zdravo, Marijo!“


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija