PUT OKO SVIJETA
17.03.2018 u 17:58

PUTOPIS: "Ludo more" na Kubi

Kubanci su nas oduševili! Ako ste mislili da su Hrvati lijeni, dođite na Kubu. Sigurni smo da svatko ima svoj vlastiti doživljaj ove zemlje, ali ovako smo ih mi shvatili. Ponosan narod koji veliča svoju revoluciju i smatra se slobodnijim od ostatka svijeta. Financijski siromašni, duhom milijarderi, a kao što je već prije spomenuto, kroz život prolaze uz ples, pjesmu i rum. Svako kašnjenje je opravdano jednom rečenicom „It's Cuban time!“, a radno vrijeme, naravno, fleksibilno. Che Guevara je „Bog“ i iskače iz paštete na svakoj lokaciji. Po tri puta - samo je jedna impresija Ane Rešetar koja je napisala iznimno zabavan putopis s Kube.


komentara  0

Zima, kiša, bura, jugo i beskrajno dosadna veljača, natjerali su nas da i ove godine usmjerimo naša jedra prema nekim drugim, malo toplijim, malo veselijim krajevima.

Ove godine, kockica je pala na Kubu. Zemlju sa tisućama ljepota, preko tisuću problema i još duplo više razloga da se svi prave da ti isti problemi ne postoje i da plešući i pjevajući prođu kroz život.

Svako naše putovanje je do sada podrazumijevalo ozbiljnu pripremu, razrađen itinerar, popis svega onog što moramo kušati, doživjeti... A Kuba, Kuba nije podrazumijevala ništa od navedenog, osim toga da letimo 18.2. i da imamo rezerviran smještaj za prve 3 noći u Varaderu.

O zemlji nismo znali mnogo, osim onog što vjerojatno svi već znaju; revolucija, Castro, Che Guevara, stari automobili, prekrasna priroda, veseli ljudi, lijepe plaže i vječno ljeto. Može! Idemo!

Naša prva postaja je bio Varadero, turistički grad resort, sa preko 20km prekrasne pješčane plaže okupane azurnim  morem i hektolitrima mojita! Idealan za prvih par dana na ovom otoku. Mjesto gdje je glavni cilj opustiti se, zabaviti se i pripremiti se za istraživanje ostalih, ne tako turističkih djelova Kube. Odmah po dolasku upoznali smo se sa prednostima nedostatka signala na mobitelu te nedostatku, odnosno ograničenosti, pristupa internetu. Naime, pristup internetu na otoku se vrši kupnjom internet kartica u specijaliziranim trgovinama, a nakon same kupnje, spajanjem na wi-fi na određenim lokacijama, obično javnim parkovima i prostorima. Sam proces funkcionira savršeno i daje ti dovoljno vremena da pogledaš što ima novog u svijetu i javiš se doma da si živ i zdrav. A upravo to je jedna od najljepših stvari na ovom prekrasnom otoku. Umjesto tipkanja po mobitelu, gledaš u more, palme, prijatelje i uživaš u baš svakom trenutku!

More nam je i inače u životu nit vodilja pa smo tako nastojali svaki mogući trenutak iskoristiti uživajući u njemu. Tako smo se zaputili katamaranom na Cayo Blanco, jednu od najljepših plaža na kojoj smo ikada bili, gdje smo zaplivali s delfinima, zasvirali sa lokalnim sviračima i zapravo proveli većinu dana ljenčareći na plaži. Taj potez se pokazao idealnim, jer smo ostatak večeri proveli na srednjoškolskoj zabavi u Varaderu gdje smo (jer od Hrvatske ne možeš pobjeći) upoznali Katu s Korčule i njenu djevojku s kojima smo tulumarili do 7 ujutro, Croatian style.

Pošto smo spavali u privatnom smještaju, što toplo preporučam svim budućim putnicima, imali smo pravi domaćinski ugođaj. Naša domaćica, Yairi, od milja zvana šefica, nam je doslovno sve omogućila. Svako jutro bi nas dočekao pravi kubanski doručak, a na svako naše pitanje, odgovor je bio „No problem!“

Nakon par dana prilagodbe, odlučili smo da je vrijeme za sljedeću postaju, Havana. Šefica nam je organizirala prijevoz i smještaj i mi smo se zaputili prema sljedećoj, nama potpuno nepoznatoj destinaciji.

Prilazeći Havani, sudeći po prvim obrisima tog grada, već znaš da te čeka nezaboravno iskustvo. Moram priznati da smo se čak malo i posramili s obzirom koliko smo malo očekivali, a koliko nas je toga dočekalo. Grad zapeo u vremenu, grad muzej. Od monumentalnih građevina do živopisnih ulica preko old timera na cesti, pogled ti bježi na sve strane, a ti, oduševljen, pokušavaš upiti i doživjeti što više. Moram priznati kako nas se Havana najviše dojmila. Grad je prepun ljudi koji na ulicama plešu, pjevaju, piju kavu, tračaju susjede i smiju se strancima.

Kubanci su nas oduševili! Ako ste mislili da su Hrvati lijeni, dođite na Kubu. Sigurni smo da svatko ima svoj vlastiti doživljaj ove zemlje, ali ovako smo ih mi shvatili. Ponosan narod koji veliča svoju revoluciju i smatra se slobodnijim od ostatka svijeta. Financijski siromašni, duhom milijarderi, a kao što je već prije spomenuto, kroz život prolaze uz ples, pjesmu i rum. Svako kašnjenje je opravdano jednom rečenicom „It's Cuban time!“, a radno vrijeme, naravno, fleksibilno. Che Guevara je „Bog“ i iskače iz paštete na svakoj lokaciji. Po tri puta.

Havana je nevjerojatno siguran grad. Toliko siguran da se hodajući i najmračnijim, najzapuštenijim djelovima osjećaš sigurnije nego u bilo kojoj drugoj npr. europskoj metropoli. I to je ono čime se njeni stanovnici iznimno ponose. Tako smo jednu večer završili u prizemlju oronule trokatnice gdje je naš prijatelj Alfonso bio toliko ljubazan da nam udijeli cigare koje su, na žalost, „ispale iz kamiona“, za prijateljsku cijenu. Hvala ti Alfonso!
Na doslovno svakom kantunu je ili živa glazba ili mali Kubanac kraj zvučnika većeg od njega samog, te imaš dojam da se cijeli grad kreće u ritmu salse ili reggaetona i baš sve, sve te poziva da im se pridružiš. Pogotovo Mija, koji je zasvirao sa valjda svakim bendom u Havani! 

Doći u Havanu, a ne popiti mojito u La Bodeguiti del Medio i zapaliti pravu kubansku cigaru je gore nego poći u Pariz, a ne vidjeti Mona Lizu ili Eiffelov toranj. Pa valjda je i taj Hemingway nešto znao! Ulica Obispo, počevši od La Floridite pa preko mnoštva ostalih barova, koja se grana na mnoge manje ili veće trgove, uistinu pruža ponešto za svakoga. Raspodjela prostora se otprilike odvija po sljedećem principu; bar, stan, galerija, bar, bar, stan, galerija, stan, galerija, bar ... I tako u nedogled! Najljepša od svega je interakcija sa lokalnim stanovništvom. Otvoreni za razgovor, veseli, slobodno ti prilaze, vesele se i zabavljaju zajedno sa tobom. 

Mjesto u Havani koje je na nas ostavilo najveći dojam je Fabrica de arte Cubano. Umjetnički projekt osnovan u cilju promocije kubanske kulture i umjetnosti. Galerija – disko klub, sa nekoliko različitih lokala povezanih hodnicima u kojima su prezentirana umjetnička djela mladih kubanskih umjetnika. Kako zainteresirati mladost za umjetnost? Pretvori galeriju u noćni klub! I to su i uspjeli!

Plaža – check! Havana – check! Gdje ćemo dalje? Ajmo na selo!

Sjeli smo u taxi i krenuli prema Vinalesu, udaljenom  oko 180km od Havane. Prijestolnicu ruma i kubanskih cigara. Iskoristili smo naš posjet da u maniri pravih rančera na konjima prođiramo kroz plantaže duhana i kave te kušamo neke od njihovih najboljih proizvoda. Jutrom nas je umjesto alarma budila papiga Lola, ne prije 07:00h, ne iza 07:05h, ali tko bi joj odolio!

U Vinalesu smo sreli i 75ogodišnjeg zemljaka koji je na Kubu preselio prije 15 godina i uživa u svim čarima te prekrasne karipske zemlje. Oženio je Kubanku i s njom ima 9 godina staru kćer. Slatka curica nam je, ne znajući što to znači, poželila dobrodošlicu sa jednim srčanim, hrvatskim, „Ajde u PM“, a mi smo druženje nastavili uz smijeh i po još koju turu ruma.

Iako smo imali plan provesti zadnjih 7 danau Trinidadu i Cienfuegosu, srce nas je vuklo natrag u Havanu. Grad u kojem je svaki dan drugačiji i svako iskustvo jedinstveno.
Pomalo sjetni, priveli smo naše putovanje kraju, sigurni da ćemo se opet skoro sresti. Hasta luego Cuba!


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija