VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
03.10.2015 u 08:59

Što sve možemo napraviti od šipka?

Na tržnicama se pojavio šipak- nar. Ne zaobilazite ga, jer je to lijek novog doba. Konzumiranje ovog voća popravit će vaš imunitet i pozitivno djelovati na zdravlje. Ljekovitost šipka poznata je već stoljećima. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. U zadnje vrijeme znanost je pokazala veliki interes upravo za to voće. I to ne bez razloga... 

pripremio:gastro akademik Božo Lučić


komentara  0

Susretnete li u našim vrtovima šipak ili nar (Punica granatum L.), to malo stablo ili grm, vjerojatno nećete biti svjesni bogate povijesti koja je prožela ovu biljku, baš kao i cijenjeni sok skriven u prepoznatljivim velikim plodovima.

Biljka je samonikla u Iranu, a područje njezina rasta rasprostire se sve do sjevera Indije. Ljudi su je proširili po Mediteranu, današnjoj Armeniji, Turskoj i Kavkazu, a u doba kolonijalizma počela se uzgajati po svim kontinentima. Spominje se u Bibliji, vezana je uz tragičan grčki mit o Perzefoni, a ukorijenjena je i u pričama mnogih drugih naroda starog svijeta. Nađena je čak u egipatskim grobnicama. U hrvatskom jeziku nazivaju ga i šipak ili mogranj.

Biljka voli suhu i toplu klimu. Unutar ploda tvrde kore (usplođa) kriju se sjemenke okružene sočnim mesom karakteristične crvene do crveno-ljubičaste boje, slatko-kiselo-trpkog okusa koji osvježava i gasi žeđ. Upravo je to glavni razlog njezine planetarne popularnosti.

Djeluje antibakterijski. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je  Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe. Djeluje antikancerogeno. Dokazan je pozitivan učinak kod raka dojke, prostate , pluća. Antikancerogeni učinak povezan je sa antioksidativnim učinkom šipka.

Sok od šipka ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Antioksidansi djeluju protiv štetnog utjecaja  slobodnih radikala koji uzrokuju rak, jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. U tom kontekstu se spominje punicična kiselina iz sjemenki. Istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sustavu i tako osnažuje organizam u obrani od karcinoma, pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja te alergijskih reakcija na hranu. Preporučuje se svim ljudima koji imaju disbalans lipida kolesterola u krvi.

Ulje sjemenki osobito blagotvorno djeluje na kožu i zbog toga ga kozmetika uvelike koristi. Ulje šipka značajno usporava starenje kože i sprečava nastajanje bora. Ovo ulje se može pronaći u zadovoljavajućim koncentracijama samo u najluksuznijoj kozmetici. Koristi se kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti, kao i kod opuštene, umorne zrele kože s borama. Značajan učinak kod problematične kože s upaljenim aknama.
Šipak  je također  dobar za zube, jer sprječava nastajanje zubnih naslaga.

Salata sa šipkom
Sastojci
3 kuhana krumpira, 3 kuhane mrkve, 3 kuhana jaja, 150 g mljevenih oraha, 200 g mladog kravljeg sira, 1 veći šipak, 250g majoneze, 2 češnja češnjaka, malo sjeckanog glavatog kupusa ( 150g)

Priprema
U majonezu umiješajte sitno sjeckan češnjak, pa u odgovarajućoj zdjeli redajte u slojevima nasjeckan kuhani krumpir –premazan  tankim slojem majoneze, sjeckanu mrkvu – premazati tankim slojem majoneze, sjeckana kuhana jaja , i njih preliti tankim slojem majoneze, zatim dodajte  mljevene orahe, i na njih malo majoneze, razmažite izgnječen sir, opet premažite majonezom i na kraju obilno zaspite zrnima šipka. Soljenje salate nije potrebno. U ostatak majoneza umiješajte šaku sitno sjeckanog kupusa i ukrasite salatu sa šipkom(ovaj vjenčić nije pitanje estetike, već dobro izbalansiranog ukusa). Salata je bolja kad odstoji nekoliko sati. Za svečanije prilike je moguće salatu sa šipkom formirati u obliku torte.

Narukvica od šipka
Recept je isti kao i za salatu od šipka, s tim da ovdje ide cikla umjesto kupusa. I ovo jelo pripada Ruskoj kuhinji, nemojte da Vas zbuni kako idu orasi a to nije rusko, pa danas svatko nešto „posudi“ i prilagodi.

Džem od šipka
3 kg zrelog šipka, 3 kg šećera i 2,5 l vode
Način pripreme:
Očistite šipak i dodajte ga u proključalu vodu. Kuhajte oko 30 minuta, zatim propasirajte cijelu masu. Treba da se dobije tri litra tečnosti. Stavite na štednjak i postupno dodajte šećer. Kuhajte na jačoj temperaturi uz stalno miješanje kuhačom. Dužina kuhanja ovisi od gustoće mase, ali ako se pridržavamo mjere, biti će dovoljno 30 minuta. Vreli džem ulijte u zagrijane tegle, pa ih nakratko stavite u mlaku pećnicu da se uhvati pokorica, a zatim ih izvadite. Kada se ohlade, prekrijte celofanom i dobro zatvorite.

Brownie od crnog sezama sa preljevom od šipka
Recept sam napravio po receptu kakvog sam i pronašao u Engleskoj kuharici. Zaintrigirao me sami naziv. Brownie. Brownie koji je sinonim za čokoladu a u ovom receptu nema je nigdje. Definitivno me podsjeća na kolač s makom.

Sastojci:
150 g maslaca, otopljenog
100 g crnog sezama
140 g šećera
2 jaja
100 g brašna
1⁄2 žlice praška za pecivo
1 manji šipak
2 pakovanja crvenog preljeva za torte

U blenderu pomiješajte otopljeni maslac i sezam te izmiksajte u „pastu“. Zajedno sa šećerom prebacite u zdjelu na štednjak. Miješajte dok se masnoća ne odvoji, par minuta. Ohladite. U hladno dodajte jedno po jedno jaje i na kraju umiješajte brašno. Lagano izmiješajte špatulom, pospite sa sjemenkama sezama i istresite u mali kalup, 20X20 cm obložen masnim papirom. Pecite na 160 C, 25 min. Provjerite čačkalicom.

Kada se ohladi, biskvit izrežite i smjestite ga u kalup za torte promjera 18 cm. Očistite šipak i pripremite preljev prema uputama na pakiranju. Ostavite da odstoji 5 minuta te prelijte pola preljeva preko biskvita. Pospite pola bobica šipka  i ostavite par minuta. Za to vrijeme držite ostatak preljeva na toplome kako se ne bi prerano stegnuo. Zatim izlijte i drugu polovicu preljeva i ostatak šipka. Ohladite i poslužite.

Kolač od šipka

Sastojci:
1 kg nemasnog svježeg sira
20 dag šećera
4 jaja
2 vrećice pudinga od vanilije
180 ml ulja
20 dag sirnog namaza
4 žlice kakaa
12 žlica sirupa od šipka
3 listića želatine

Priprema:
Nemasni svježi sir, šećer, jaja, puding, ulje i sirni namaz dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu podijelite u dva dijela. Jednom dijelu dodajte 4 žlice sirupa od nara a drugom kakao. Dobro izmiješajte obje smjese, te ih zatim naizmjenično lijevajte u lim. Pecite oko 50 minuta na 180 º. Želatinu potopite u hladnu vodu dok se ne omekša. Ocijedite  je i dodajte sirupu od nara kojeg ste prethodno razrijedili s 15 ml vode i zagrijali. Miješajte dok se sok ne učvrsti. Prelijte preko kolača i ostavite barem 2 sata u hladnjaku prije posluživanja.

Sirup od šipka
Karakteristično za šipak je da svoje bogatstvo vitaminom C ne gubi ni nakon termičke obrade, za razliku od drugih vrsta voća, koje u pravilu gube. Razlikujemo slatki i ljuti šipak, jedan i drugi su jestivi, a koji je naš izbor ovisi isključivo o tome kakav okus više preferiramo.

Od šipka osim ukusnih džemova, likera, čajeva i marmelada možemo napraviti i sirup. Sirup se može napraviti i od ljutog i od slatkog šipka, kojeg je najprije potrebno dobro očistiti. Nakon što očistimo negdje oko 1 kg šipka, stavimo ga u posudu te pospemo šećerom. Dodavanjem sloja po sloj bobica šipka, dodajemo i šećera po njima. Nakon što smo sve očistili, ostavimo sve tako u posudi preko noći. Sutradan je potrebno sve pomiješati te pustiti još koji sat da odstoji, pa onda samljeti u blenderu, mlinu za meso ili multipraktiku. Sada smo dobili tekućinu te ostatke od bobica što ćemo razdvojiti na način da procijedimo kroz cjedilo u pasterizirane boce.

Sada je naš sirup od šipka gotov, a preporučuje ga se rijediti  s vodom pri piću. Osim za piće, jako je dobra varijanta za začin kod voćnih salata. Osim što ga nećemo moći prestati piti zbog ukusnosti, sirup od šipka je i izrazito zdrav, jednako kao i šipak koji jedemo kao voće.

Domaći liker od šipka
Uzmite 1 kg šipaka, 1 l domaće lozovače i 450g šećera. Očistite šipke tako da ih prepolovite nožem pa onda tučete drvenom kuhačom, Koštice šipka, rakiju i šećer spojite i začepite. Uz povremeno mućkanje za četiri tjedna imati će te odličan liker.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija