VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
28.03.2015 u 08:55

Šparoge i kuke dar proljeća

Proljeće je već tu, priroda i čovjek se «bude», vrtovi su nam uglavnom prazni, u butigama puno svježeg povrća iz plasteničkog uzgoja, hranjeno i tretirano tko zna čime, dakle upitne kakvoće, nadasve za djecu i staru populaciju. Moja Vam je preporuka da krenete u berbu samoniklog jestivog bilja, jer će ono pored svih hranljivih sastojaka dobro doći za detoksikaciju organizma od zimskih masnoća, uglavnom bitno će izmijeniti naš jelovnik.

Napisao:Božo Lučić, kulinarski akademik


komentara  0

Kod branja kuka i šparoga treba biti veoma oprezan, nikada ne sakupljati bilje pored putova, živica, vinograda ili bilo kuda gdje postoji mogućnost zagađenja bilo ispušnim plinovima iz prometala ili ne daj Bože da je primjenjivan pesticid i tome slične kemijske supstance, a poradi toga jer se dosta toga bilja jede u sirovom stanju. I još nešto, nije da Vas plašim, oprezno berite jer postoji opasnost od zmija!

Upravo u rano proljeće kada se ponovno uspostavlja ciklus rasta u prirodi, kada su se zimnice potrošile, sušare ispraznile, ljudi su znali iskoristiti sve što priroda u tom prijelaznom periodu nudi pa čak i samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl. U rano proljeće na tržnicama  je u ponudi i šparoga i kuka koje svojim hranjivim tvarima pomažu organizmu u prilagodbi i detoksikaciji.

Divlja šparoga je jedna od biljaka koje rastu samoniklo, najčešće u obalnom području, na stjenovitom tlu. Oplemenjena pitoma šparoga uzgaja se u povrtnjacima i u pravilu je krupnija i viša u odnosu na divlju. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka, a biljka se bere upravo u proljeće. Šparoga pripada najstarijim ljekovitim biljkama. Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području.

Kod nas je posebno rasprostranjena kao samonikla biljka u Istri i u Dalmaciji sa otocima. Sezona šparoga u području Sredozemlja traje obično  od ožujka do listopada (ovisno o temperaturi). Najbolje uspijeva u klimatskim uvjetima pogodnim za uzgoj vinove loze. Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao biljka koja se dobro slaže sa najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom. 

Široka je paleta načina pripreme šparoga od juha, salata do paniranih šparoga i omleta kakva je primjerice istarska «fritaja». Kao hrana i lijek veoma je bila cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. g.p.n.e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90%, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali. Vrlo malo ugljikohidrata i nimalo masti čine ju preporučljivom namirnicom u prehrani dijabetičara i osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Šparoga sadrži oko 22 kcal na 100 g. te je kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica.
Ljekovite i djelotvorne tvari
-asparagin,
-arginin
-jantarna kiselina
-tirozin
-tragovi holina
-vitamini: A, B, C, folna kiselina
-minerali: kalij, kalcij, magnezij i fosfor
-mikro elementi: željezo, cink i bakar 

Ljekovito djelovanje
-djeluje kao diuretik (pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela)
-mali sadržaj ugljikohidrata čini ju odličnom dijetalnom hranom u prehrani dijabetičara
-ima svojstva laganog purgativa budući da sadrži celulozna vlakna koja povećavaju volumen stolice i na taj način stimuliraju pražnjenje debelog crijeva, pa se izdanak šparoge ubraja u » korijenje koje otvara» uz komorač, peršin i celer
-pospješuje rad jetre i bubrega, a savjetuje se i u dijeto terapiji nakupljanja mokraćne kiseline, gihta (arthritis urica) i reume
-budući da  sadrži sastojke poput folne kiseline, željeza, beta karotena i vitamina C važnih za stvaranje i sazrijevanje  stanica krvi savjetuje se kod anemije 

Šparoge na kajganu s domaćim sirom

Sastojci za 2 osobe:

1 svežanj šparoga,
4 jaja,
15 dg domaćeg sira,
10 gr maslinova ulja,
začini

Priprema:

Odvojiti vrške šparoge nejestivog dijela. Prokuhati šparoge u malo vode. Na polu zagrijanom ulju popeći ocijeđene šparoge. Dodati umućena posoljena jaja.  Dodati gratani sir i pustiti da se rastopi. 

Salata od kuka i divljih šparoga

Sastojci za 4 osobe

1 kg kuka ili divljih šparoga
1/2 kg mladog zelenog luka
6-8 tvrdo kuhanih jaja
po želji začina soli, maslinovog ulja, octa i papra

Priprema:

Kuke izlomiti, početi ih savijati i tek kad to savijanje prestane, a počne pucati, nastaviti ih lomiti sve do samog cvijeta na dužinu cca 3 cm…izlomljene dijelove stavljati u jednu posudu, a vrhove u drugu…. u posudu sa ključalom vodom staviti izlomljene i oprane kuke i neka kuhaju oko 10 minuta. Dok se kuke kuhaju, očistiti mladi luk, oprati i isjeći na komade iste dužine i dodati ih nakon 10 minuta kuhanja i sve zajedno još neka kuha 5-10 minuta( netko voli dobro skuhane, a netko malo manje, zato ponovno probati) Na kraju dodati cvjetove i sve još kuhati 5 minuta….procijediti, staviti u posudu za salatu, dodati oguljena i na kolutiće izrezana kuhana jaja, posoliti, dodati maslinovog ulja i octa po želji…..



Posluživanje

Kuke su malo gorke, to im daje tu ljekovitost, ali ja osobno volim i moji doma jači okus gorkastih kuka pa stavljam 2/3 kuka 1/3 mladog luka i 8 kuhanih jaja…
osim što su pune željeza, prijeki lijek su za izbacivanje viška vode iz organizma, zato sada je poželjno ih jesti poslije blagdanske trpeze, a i iskoristiti preostala bojana jaja…..uz to može i čaša crnog vina…

Rizot od šumskih šparoga

Sastojci za 4 osobe

0,5 dl maslinovog ulja
10 dag mladog luka
1 svežanj divljih šparoga
24 dag riže
2 dl bijelog vina
sjeckani peršin
4 dag parmezana
250 ml vrhnja za kuhanje
sol
papar



Priprema:

Šparoge operite. Koristite samo mekane vrhove, deblje vrhove možetr posebno skuhati te ih kasnije dodati. Luk sitno nasjeckajte te ga zajedno sa šparogama pirjajte na vrućem maslinovom ulju. Dodajte rižu, miješajte je drvenom kuhačom uz učestalo podlijevanje bijelim vinom. Začinite  po želji sa soli, paprom i sjeckanim peršinom. Dodamo po želji malo vrhnja za kuhanje. Servirajte toplo, pospite parmezanom I neka Vam je uslast!

Omlet s divljim šparogama (fritaja)

Sastojci za 2 osobe

200 g divljih šparoga
Žličica  soli
Žličica  šećera
10 g maslaca
4 jaja
0,5 dl maslinovog ulja
1 žlica slatkog vrhnja
1/2 žličice mješavine začina
50 g crvenog luka
25 g slanine
1/4 žličice papra



Priprema:

Divlje šparoge operite, glavice otrgnite tako da stabljiku šparoge jednom rukom primite za glavicu, a drugom rukom savijajte dok ne pukne. Dio stabljike divlje šparoge sa glavicom je jestiv, ostatak je pretvrd, ali ako ga osušite dobiti će te izvrstan začin za juhe, variva, rižota. Blanširajte glavice divljih šparoga u slanoj kipućoj vodi sa maslacem i žlicom šećera. Tako će te malo izvući gorčinu iz divljih šparoga.

Ocijedite vodu i osušite glavice divljih šparoga krpom. Jaja za omlet sa šparogama umutite pjenasto sa slatkim vrhnjem, paprom i mješavinom začina. Na maslinovom ulju, koje nemojte ugrijavati, nego odmah dodajte ribani crveni luk pa ga propržite dok ne postane staklast. Dodajte slaninu narezanu na kockice te kratko popržite samo da se počne topiti masnoća na slanini. Na dinstani luk i slaninu dodajte divlje šparoge te zapržite jednu minutu, toliko da se šparoge ugriju. Prelijte razmućenim jajima te kratko zapržite da se jaja ispeku. Omlet sa šparogama konzumirajte dok je vruć.

Pasta sa divljim šparogama

Ove prekrasne zelene stabljičice treba što češće konzumirati dok traje sezona, jer svježe je znamo –  najbolje. Predstoji jedan od uobičajenih recepta, dakle, ništa revolucionarno ali provjereno.



Sastojci za 4 osobe

200 g divljih šparoga
300 g tjestenine
2 režnja češnjaka
malo peršina
1 dl bijelog vina
sol, bijeli papar
2 žlice maslinovog ulja
3 velike žlice vrhnja za kuhanje

Priprema:

Tjesteninu  kuhati u zasoljenoj kipućoj vodi. Prije nego što stavite tjesteninu, u vodi prokuhati ostatke očišćenih šparoga, odnosno samo tvrđih dijelova šparoge. Prokuhati ih pet  minuta, izvaditi i u tu vodu ubaciti tjesteninu. Na maslinovom ulju popržiti, samo par minuta, sitno nasjeckani češnjak i peršin. U to stavite očišćene šparoge i zalijte s vinom. Neka se to dinsta deset minuta na laganoj vatri, posolite, začinite sa malo bijelog papra, te ulijte vrhnje za kuhanje. Kad prokuha ubacite tjesteninu, skinite s vatre i odmah poslužite. Parmezan uzmite po želji.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija