ĐARDIN
20.11.2012 u 15:45

Brzorastuće penjačice za prikrivanje neuglednih djelova vrta

Biljke pogodne za prekrivanje neuglednih vizura vrta, nalaze svoju primjenu u gotovo svakom vrtu te određuju njegov izgled.

komentara  0

Biljke pogodne za prekrivanje neuglednih vizura vrta, nalaze svoju primjenu u gotovo svakom vrtu te određuju njegov izgled. Važno je misliti na lijep izgled, ali izbor biljke nije samo pitanje ukusa. Penjačice se mogu podijeliti na listopadne ili zimzelene, cvjetajuće ili ne cvjetajuće, spororastuće ili brzorastuće... Navedena skupina može se koristiti za prikrivanje brojnih nedostataka vrta uz istodobno uljepšavanje.


Želite li neugledan zid, ogradu ili bilo koji vama neprivlačan element u vrtu u vrlo kratkom razdoblju obaviti zelenim ruhom, tada su svakako za vas pravi izbor bršljan i lažna lozica. Moguće ih je nabaviti u rasadnicima bilja, dostupni su u različitim visinama i varijetetima.

Odabranu biljku bitno je prije sadnje uroniti u vodu kako bi se dobro natopila. Jama za sadnju treba biti nešto dublja i šira od same posude u kojoj je biljka posađena. Jama bi trebala biti udaljena najmanje 0.5 m od zida kojeg želite ukrasiti penjačicom. Pošto je biljka upila dovoljno vode, položite je u pripremljenu jamu te nježno rasporedite korijenje na koje prvo stavite sloj supstrata, potom sloj gnoja i na kraju ponovno sloj supstrata.

Nakon što ste biljku posadili dobro utabajte tlo oko sadnice kako bi korijenje došlo u doticaj sa hranjivom i obilno je zalijte s vodom. Važno je prilikom sadnje biljku orezati na polovicu postojeće visine. Uspjeh ne bi trebao izostati.

Bršljan (Hedera helix)
Bršljan je izuzetno dekorativna zimzelena penjačica, javlja se u velikom broju varijeteta. Listovi bršljana mogu biti svjetlije i tamnije zelene boje, mogu bit prošarani svijetlim prugama. Bršljan ima zračno korijenje koje mu osigurava penjanje i prihvaćanje za podlogu. Vrlo brzo može ozeleniti neugledne vizure vrta.
Plodovi bršljana su bobe modre boje koje su pticama omiljena
poslastica. Ukoliko želite u svoj vrt privući ptice, ova penjačica je pravi izbor za vas. Svi dijelovi bršljana uključujući i bobe izuzetno su otrovni za ljude.
Biljka nije zahtjevna u pogledu vrste tla, vrlo je otporna na pojavu niskih i visokih temperatura. Bršljanu pogoduju sjenovita mjesta s dosta vlage.

Lažna lozica (Parthenocissus sp.)
Lažna lozica je listopadna penjačica koju vrlo često viđamo. Izuzetno je brzorastuća penjačica koja se razgranjuje penjući se uz podlogu pomoću vitica. Do punog izražaja dolazi u jesen kada joj lišće, poprima prekrasne narančaste-crvene tonove koji nas uveseljavaju tijekom tmurnih jesenskih dana. Lažna lozica, osim što je pogodna za vrlo brzo pokrivanje neuglednih dijelova vrta, primjenjuje se i za zasjenjivanje
taraca, balkona, garaža i sl.,te za osiguravanje vizualne privatnosti ili samo kao lijep ukras zidovima kuća.
Lozice su otporne na niske i visoke temperature, biljne bolesti i štetnike te nije potrebno koristiti sredstva za zaštitu bilja. Dobro podnose sušna razdoblja i nisu zahtjevne u pogledu na vrstu tla.Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.
KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija