Filmska lektira

Filmska lektira

Koliko polemika oko cjelovite kurikularne reforme, poglavito oko popisa lektire. Ideološke polemike, metodološke zavjere. Obavezni i neobavezni popisi. Odgovorni i neodgovorni izbori.

sloboda1

Obavezno uvesti autonomiju u filmsku lektiru. Otvorenost svakog popisa donosi izbornicima slobodu, nužno uz nju i odgovornost. Neodgovorno bi bilo ne uvrstiti u filmsku lektiru dokumentarac Gazda. Ionako mnogi ne vole čitat. Svi nariču da su generacije zakržljale od nezainetresiranosti i pomanjkanja motivacije. Neka gledaju i čitaju između redaka.

Da sam ja netko

Case study za široku studentsku populaciju, ako ćemo misliti na budućnost. Da sam predavač na psihologiji studenti bi dobili za zadatak izraditi profil uspjeha. Vodila bih buduće ing. arhitekture da znaju kako odolijevati pritiscima pri izradi prostornih planova. Da sam predavač na sociologiji cijeli bi semestar posvetila poremećenim odnosima u društvu podvučenima crvenim flomasterom u filmu. Da educiram buduće novinare volontirali bi kao istraživači na svakom sljedećem projektu istog autora. Studenti matematike izračunali bi prekoračenja , u stotinama tisuća, prekomjerne eksploatacije izvora, resursa. Postoje milijuni razloga da svi pogledaju film. Ogledni je to primjer kako NE treba raditi. Slučaj koji se dodirnuo svega u društvu. Slučaj koji generira sve ostale slučajeve, a ništa nije slučajno.

.no-money-gt-backgrounds

Nisam pogriješila

Kad sam se odlučila uputit u kino poslala sam prijateljicama na WhatsApp grupi poruku:

Idem u 18 gledat Gazdu da shvatim gdje sam pogriješila … tko je zainteresiran?

Kad sam izašla iz kina shvatila sam da sam pogriješila što nisam odvela i djecu.

Razmišljala sam kome je najgore nakon što pogleda film… nedajbože da film gleda obitelj poginulog branjitelja koji je za ovu zemlju dao vlastiti život, pomislila sam.

Popis lektire-popis kina

Kao što postoji popis lektire, postoji i popis kina u kojima možete vidjet taj dokumentarac. Samo u kinima s popisa možete pogledat film.Veseli me da moj grad ima takvo kino. Sloboda ga, naravno, slobodno prikazuje.

fejscover6-cvijece

To kako bi i Michael Moore bio ponosan na uradak piše i Rafaelić pa nam ne preostaje nego složit se da je vlastiti glas jedino za što se još uopće isplati boriti.

Razlog zbog kojeg još uvijek mogu slobodno govorit što želim je činjenica da ne stanem u gepek.

Tajna moje slobode govora je u vagi.

Šalu na stranu, pogledajte film. Disturbira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *